PRAVILO 5 SEKUNDI

ODGAĐANJE JE MASKA ZA NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA: Znamo sve o motivaciji, kako se pokrenuti te realizirati snove

Tamara Radan
03.12.2023.

Vaše poslovne i kreativne ideje su sjajne. Tako se barem činilo dok ste o njima mozgali na kauču. No kako se doslovce ustati i napraviti prve korake koje vode do realizacije. I ne manje bitno – izdržati do kraja. Vrijeme je da upoznate moćne alate – ‘pravilo 5 sekundi’, ‘Pomodoro tehniku’ i obrnuti inženjering

Zamislite se za deset godina, sa svime o čemu ste sanjali

Sve što vidimo – zgrade, odjeća, Kylie Jenner Lip Kit – počinje kao ideja. Zamislite sjeme rajčice, doslovno. sjeme predstavlja ideju iza koje se skriva rajčica. Neupitno je da će, pružimo li mu zemlju, vodu i sunce, to sjeme izrasti u rajčicu. tako su i naše misli sjeme koje se može pretvoriti u nešto što želimo postići, ali to se neće dogoditi dok se ne pokrenemo i ne poduzmemo nešto.

Prvi je korak odlučiti što stvarno želite od svoje karijere. Zamislite se za deset godina od danas, sa svime o čemu ste sanjali. Dopustite svom umu da se upetlja u vašu budućnost. Zamislite pet stvari te kako biste se osjećali i u što biste vjerovali da ste doista uspjeli postati ta osoba koja želite biti, a zatim te misli implementirajte u svoju svakodnevicu.

Na primjer, zamislite da ste vlasnik firme. Mislite li da biste bili nervozni prije bilo kakvog poslovnog sastanka? Odvažite se i počnite se ponašati kao osoba kakva želite postati. Sanjate li o nečemu, što god to bilo, pozitivne misli, dobra energija i pravilan način razmišljanja odličan su početak na putu do toga. Nešto što ste uspjeli završiti može vas ispuniti jednakim zadovoljstvom kao nešto što ste napravili savršeno.

Foto: Shutterstock

Obrnuti inženjering: Razbijte svaki cilj na pet manjih dijelova

Postizanje karijere vaših snova možda vam djeluje kao nešto iznimno teško i daleko ili čak nedostižno. Koje je rješenje? Napravite plan. Zadajte si ciljeve za svaki mjesec u godini pred vama, a zatim pokušajte zamisliti da ste sve to već uspjeli ostvariti. Želite li veću odgovornost, ili možda upoznati nekoga za koga vjerujete da bi vam mogao pomoći, Zamislite da ste to već postigli.

Kada svoje ambicije smjestite u budućnost, između njih i vas stvara se mentalni ponor koji zovemo strukturalnom tenzijom. Kada ih smjestite u sadašnjost, taj ponor nestaje i dopušta vam da vjerujete kako su vaši snovi mogući. Jednom kada odredite svoje ciljeve, razbijte svaki od njih na maksimalno pet manjih dijelova kako biste ih lakše mogli ostvariti i jasnije pratiti napredak (ovaj se proces naziva obrnutim inženjeringom). i budite svjesni svih svojih dnevnih obaveza.

Naizgled beskrajna lista svega što u jednom danu trebamo napraviti često nas može omesti na putu do dugotrajnijih ciljeva. Bacite oko na popis obaveza i odlučite koje trebaju biti odrađene kao biste nastavili dalje. Tri odredite kao prioritetne. Osjećate li se zatrpano i demotivirano, pričekajte 10 minuta i opustite se, a zatim im se vratite odlučni da s popisa prekrižite barem jedan zadatak.

Foto: Shutterstock

Prestanite se fokusirati na ono što niste postigli

Razmislite o područjima u kojima mislite da niste bili uspješni ili da niste dali sve od sebe. razmislite i o tome koga ste i kako razočarali. Jesu li to vaši pratitelji na društvenim mrežama? Vaši roditelji? Prijatelji? Uvjerite sami sebe da ste u fazi života u kojoj je moguće kretati se jedino prema naprijed. Mala je vjerojatnost da će osoba za koju vjerujete da ste je razočarali spornom događaju pridati jednaku važnost kao vi, stoga nema potrebe da zaglavite u limbu razočaranosti vlastitim imaginarnim očekivanjima. Slično tome, i u svakodnevnom se životu češće fokusiramo na ono što nismo postigli, umjesto na ono što jesmo”.

Svakodnevica ispunjena negativom jedan je od glavnih ubojica produktivnosti. Stoga, slavite redovito svoje uspjehe – bilo da je riječ o projektu koji ste uspješno priveli kraju ili pak promaknuću na poslu. Zastanite i slobodno se naslađujte pozitivom zbog svojih postignuća, a osobito prije nego što počnete planirati nove zadatke. Kada jednom dođe red i za to, umjesto “moram ovo napraviti”, radije recite sami sebi “uzbuđena sam zbog ovog projekta”. Drugačija perspektiva uvelike će vam pomoći prilikom idućeg zadatka, načinom razmišljanja koji je programiran za uspjeh.

Foto: Shutterstock

Isprobajte Pomodor tehniku. Nije jelo

Odgađate li neku obavezu zbog straha od neuspjeha? Mnogi od nas smatraju sebe perfekcionistima, ali strah da nećemo uspjeti ostvariti nešto onako (često nerealno) kvalitetno kako smo zacrtali, može voditi do paralize produktivnosti. Odgađanje je maska za nedostatak samopouzdanja pa se pokušajte usredotočiti na izvor vaših strahova. U protivnom ćete stajati na mjestu. Ako pak odgađate nešto zato što vam se čini dosadnim i nimalo inspirirajućim, pretvorite svoje zadatke u igru i učinite ih maksimalno zabavnima.

Jednom kada ih ispunite, razmislite o maloj nagradi. To može biti odlazak na piće na neko cool mjesto ili druženje s najboljom prijateljicom. Ili isprobajte Pomodoro tehniku, razbijajući zadatke u 25-minutne dijelove, odijeljene kratkim odmorima. Deadline može djelovati motivirajuće pa si pokušajte namjestiti alarm za 5 do 12. Zadajući sami sebi osobne izazove, u cijeli se proces uključujete na drugačiji način zahvaljujući čemu ćete zadatak lakše maknuti s popisa obaveza. Vrijeme, sad!

Zašto biste trebali početi koristiti ‘pravilo 5 sekundi’

Biti u stanju djelovati bez pretjeranog razmišljanja o tome ključ je uspjeha na svim područjima života. Raketa se nakon lansiranja ne zaustavlja kako bi se pitala treba li nastaviti – ona krene i stremi zvijezdama. Znamo da zvuči otrcano, ali istina je. Kako biste prevladali krizu zbog možebitnog nedostatka samopouzdanja, djelujte brzo.

Nemojte potrošiti više od 5 sekundi na razmišljanje o tome biste li trebali nešto započeti, a ako vam treba dodatni poticaj, doslovno sami sebi odbrojavajte i jednostavno krenite. Razmišljate o slanju maila osobi koja bi vam mogla pomoći? Brojite od 5 do 0 i stisnite ‘pošalji’. Jednom kada odradite taj najteži, prvi korak, uhvatit ćete zamah i lakše napredovati. Samo razmislite o svemu što ste odgađali, pomičite vlastite granice, saberite se i pomaknite se s mrtve točke!”

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.