multi-hyphenate

MOŽEMO LI DANAS (PRE)ŽIVJETI OD SAMO JEDNE KARIJERE: Zašto brojni celebovi i obični smrtnici proširuju svoj portfolio brojnim titulama

Kristina Stakor
04.06.2023.

Što rade današnji „renesansni ljudi“ i kako postati jedan? Koliko karijera možemo dodati u svoj bio?

Paris Hilton predstavlja se kao CEO-poduzetnica-umjetnica-DJ-model-glumica-pjevačica-humanitarka-aktivistica-investitorica-šefica, Kim Kardashian je reality-zvijezda-influencerica-poduzetnica, Rihanna pjevačica-dizajnerica-poduzetnica, a ono što je svima njima zajedničko su crtice između njihovih brojnih titula u biografijama.

No slavne žene i muškarci nisu jedini koji proširuju svoje područje djelovanja i svoje karijere šire se na raznolikija i sve brojnija područja djelovanja. I među „običnim smrtnicima“ sve je više onih koji svoju budućnost vide kao tzv. „multi-hyphenates“ ili osobe koje rade na više polja.

Što ili tko je „multi-hyphenate“?

Termin se odnosi na osobe koje uz svoj primarni posao traže i druge izvore prihoda, slijede svoje strasti te ih pretvaraju u dodatni ili novi posao. Termin je popularizirala spisateljica-novinarka-voditeljica-podcasta-i-autorica-bestsellera „The Multi-Hyphen Life“ (ili originalno “The Multi-Hyphen Method) Emma Gannon.

U knjizi propagira takav pristup i stil života suvremenog „renesansnog čovjeka“ kao način da uložimo u sebe i budemo sami sebi plan B, kako bi imali druge opcije kada „zagusti. Objavljena 2018., knjiga je postala poput proročanstva u vrijeme pandemije kad su brojne karijere i grane nestajale, ljudi pri radu od kuće pregarali, davali otkaze, istraživali nove opcije.

Kako to postati?

Naravno, slijediti različite interese nije preveliki izazov ako ste celebrity koji na raspolaganju ima cijele timove ljudi, asistente, savjetnike, zaposlenike i dovoljno je da na projekt samo napišu svoj potpis (po mogućnosti na bjanko ček).

No i s ograničenijim mogućnostima ipak možemo proširiti svoja krila. Jedina valuta koja nam treba (a koje također nikad dovoljno): vrijeme. Posvetite više vremena svojim hobijima i ako imate te ambicije – pretvorite ih u dodatni posao. Odvojite vrijeme i financije za tu edukaciju koja će vas odvesti na sljedeću stepenicu. Učlanite se u udruge u kojima ćete moći učiti od stručnjaka.

Uvijek je dobro proširiti opcije za slučajeve kada se situacija na tržištu rada promijeni i biti fleksibilan prilagoditi se novonastalim uvjetima.

A što ako nam je ambicija držati se samo jedne karijere – može li se danas živjeti bez potrebe za crticama, zarezima i zagradama u titulama? Što ako nismo toliko fleksibilni ili doista uživamo baš u onom što radimo? Naravno, ali ovisi o tome što vam je posao. Svijet će uvijek trebati stručnjake, pa ako ste pronašli svoju strast – ispolirajte je do savršenstva.

Naslovna fotografija: Shutterstock, Unsplash, Canva

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.