GRČ U ŽELUCU I OSMIJEH NA LICU

5 OSJEĆAJA KOJI DOLAZE UZ OTKAZ: I lista filmova koji liječe baš sve poslovne rane

Aleksandra Orlić
11.03.2023.

I isto toliko filmova koji vam mogu pomoći da što prije izađete iz prve četiri faze i nađete svoju uspješnu priču. Scenaristi, čekamo vas!

1. Zla slutnja i mučnina


Gledali ste trilere i znate prepoznati da uskoro slijedi neka opaka scena po tome što u filmu naglo prestane glazba, na glavnog lika padne neka tamna sjena, slika se ukoči, a onda se dogodi nešto strašno. Iako, naravno, postoje situacije kada vam se otkaz dogodi iz vedrog neba, činjenica je da svi imamo neki osjećaj u želucu da bi se nešto moglo promijeniti na gore. Ne zovu vas na sastanak, kritiziraju vas, čudno se ponašaju prema vama, nezadovoljstvo se može rezati nožem, kolege vas lagano izbjegavaju jer se ta nepopularnost može naslutiti u zraku, a oni se valjda boje da je zarazna kao korona. Pa nemojte nam reći da biste i dalje ostali u tom filmu?

FILM: ‘Gnijezdo’


Ok, vama je još zlo u želucu, ali muka je i Judeu Lawu koji glumi uspješnog biznismena koji se na vrhuncu svijeta iz New Yorka s obitelji seli u London te shvati da mu se život i karijera preko noći naprosto urušavaju. Na kraju filma mučnina u želucu će naglo popustiti jer dobro je znati da se neke stvari ipak trebaju promijeniti, ma koliko naoko sjajno izgledale izvana. Naravno, nema sretnog doručka, a ni novih početaka bez traumatične večeri i nekoliko groznih blam situacija.

2. Osjećaj odbačenosti i krivnje


Sada kada ste izašli iz kinodvorane u kojoj se prikazivao triler s elementima horora, došli ste doma s potpisanim papirima, oprostili se s kolegama manje ili više radosno nastupa vrijeme srcedrapateljnih filmova, propitivanja i ta-daaam – samosažaljenja. Tko je što napravio, tko je bio u pravu, je li na kraju sve ipak moglo završiti happy endom? Nemojte se samo ponašati kao Bridget Jones koja je izjavila da se nakon svakog propalog dejta osjeća kao da joj netko na kožu utiskuje pečate s riječima ‘Odbačeno, odbačeno, odbačeno!’ Prihvatite osjećaj tuge, rasplačite se i nikako nemojte skrivati svoju bol i lagati okolini da još radite. No nije zgorega sjetiti se da ponekad ljude otpuštaju jer su prekvalitetni/kvalificirani te kvare prosjek mediokritetima.

FILM: ‘Ja, Tonya’


Nakon što ste s tonom sladoleda, čipsa i alkohola odgledali apsolutno sve nastavke Bridget Jones, sada se možete suočiti i s pravim filmom katastrofe. Uostalom, što je vaša privatna drama naspram onoga što je doživjela slavna klizačica kada su joj nakon velikog skandala na Olimpijadi i tužbe da je šipkom slomila koljeno suparnici Nancy Kerrigan doista službeno zabranili da se bavi onim što najviše voli. Pa ako se ona jednoga dana oporavila, iako nije bila 100% kriva, zašto ne biste i vi?

3. Usamljenost i depra


Nećemo vam lagati i reći da će vam nakon otkaza iz firme u kojoj ste možda proveli više vremena nego u školi i faksu zajedno biti bajno. Da ćete svaki dan dobivati tone mailova, poruka, poziva za ručkove, partyje, kongrese, evente… O ne! Život će vam više izgledati kao da ste preko noći dobili detaljan ispis – i to ne samo onaj na kojem poimence piše koji su vas to sve naoko frendovi na Instagramu mjutali, nego i onih koji su vas blokirali uživo. Pripremite se na vrijeme introspekcije, propitivanja i velikog čišćenja odnosa. Uostalom, zar želite oko sebe imati fake frendove i ljude botove koji se baš nikada ne sjete nazvati vas čisto da provjere kako ste i trebate li pomoć ili riječ utjehe?

FILM: ‘Gravitacija’


Ok, svemir je prekrasan, dubok, tajanstven, no što kada odjednom poput Sandre Bullock shvatite da ste vi i George Cooney jedina dva bića zatvorena u skučenom brodu. Nakon nezgode i spoznaje da ne može stupiti u kontakt sa Zemljom, glavna junakinja čak razmišlja o najgorem, o samoubojstvu. No dobra je vijest da ćete se nakon ove filmske katarze vjerojatno i vi početi ponašati poput astronauta. Čitaj, shvatit ćete da si obavezno morate strukturirati dan. Ok, možda nemate posao, ali zar nije i traženje posla neka vrsta posla? Ček kvačica za brzo podizanja dopamina.

4. Sumnja i narušeno samopouzdanje


Jednom kada ste izgubili poslovno tlo pod nogama i shvatili da vam je gubitak posla otkinuo i mali komad identiteta, odjednom ćete početi sumnjati u sebe. Tko ste vi sada? Koja vam je uloga? Ta gdje je novi tekst? I gdje je dovraga taj redatelj? Uostalom, još osjećate posljedice pada. I baš kada ste se oporavili, počeli ste se javljati na natječaje za posao i nakon niza serijskih odbijenica sve dublje upadate u stanje očaja.

Glavu gore, kaže superstar i psiholog Jordan Peterson u svojoj najnovijoj knjizi ‘Izvan reda’, a koji je nedavno gostovao u zagrebačkom Lisinskom. Dobro je znati da to što potraga za novim poslom traje često i nema prevelike veze s vama jer svima su nam šanse prilikom slanja molbi za posao 1:50 (statistike kažu da trebate poslati 50 molbi da bi jedna upalila). Vjerojatno je samo gužva s prijavama, ne uspiju ih sve detaljno procesuirati, a možda već unaprijed imaju neke kandidate. Da ne kažemo, rođake.

FILM: ‘Lara’


Sjajan njemački film o gospođi u penziji koja je cijeli život sanjala o karijeri pijanistice, ali odustala je i odabrala dosadan posao u birokraciji, a svoje umjetničke snove živjela je kroz pijanističku karijeru svoga sina. No na svoj kasni rođendan doznaje da je ipak trebala vjerovati u sebe i svoje vizije, ma što joj okolina i pakosni profesori govorili.

5. Prkos, inat i nova snaga na vidiku


Jedna od dobrih stvari kada iskusite svojevrstan pad i kada prođete sve navedene osjećaje jest ta da je samo pitanje vremena kada ćete osjetiti neku vrstu uzbuđenju jer – hej!, ne samo da imate nove ideje, nego i pokrećete nove stvari, bilo da ste upisali neki tečaj, start-up akademiju, faks, preselili se, krećete u samozapošljavanje ili ste jednostavno našli boljeg šefa, dok vaši kolege i dalje sjede na istome mjestu, nezadovoljni, rezignirani i na rubu apatije. Iako će uvijek biti onih koji će vam s guštom htjeti potkresati krila, sjetite se da nema uspjeha bez rizika i da morate vjerovati u sebe, ma koliko vam se to činilo teškim i besmislenim.

FILM: ‘Eiffel’


Svi su bili protiv njega – grad Pariz, umjetnici koji su se pobunili protiv inženjera, muž njegove velike ljubavi, radnici koji su prijetili štrajkom, podzemne vode, no Gustav Eiffel je ipak ustrajao u svojoj viziji, gradnji čuvenog Eiffelova tornja. Ok, nitko ne očekuje da ćete sagraditi svjetsko čudo, pa čak ni puzzle suvenir iz Pariza, no dobro je znati da posvećenost projektu ipak kad-tad mora uspjeti. Držimo vam fige za nove filmove koje tek trebate snimiti…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.