Okolišni filmski festival

ŠTO JE EKOFEMINIZAM I TKO JE „GANDHI SJEMENA“: Doznajte na 10. Okolišnom filmskom festivalu u Zagrebu

Kristina Stakor
09.04.2023.

Igrani i dokumentarni filmovi koji donose priče žena borkinja za pravdu fokus su 10. Okolišnog filmskog festivala na kojem ćete moći naučiti i osnove DIY animacije, ali i samoobrane, a ulaz na sve programe i sadržaje je besplatan

Okolišni filmski festival (OFF) osmislila je Aktivistička grupa Zelene akcije, s ciljem da se putem dokumentarnih i igranih filmova, kao i popratnog sadržaja, okolišne teme približe novoj, široj publici. Ove godine, fokus festivala koji će se održati od 12. – 15. travnja u prostorima kina Kinoteka i Zelena Akcija je ekofeminizam.

„Festivalom posvećenom temi ekofeminizma, želi se povećati vidljivost žena i rodno varijantnih osoba u područjima (okolišnog) aktivizma, umjetnosti, filma, glazbe i edukacije, uključujući našu domaću scenu. Zamisao festivala jest razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom, muškaraca nad ženama, i reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice“, poručuju iz organizacije festivala.

Ekofeminizam
Pexels / Ibrahim Bozkurt

Program čine dokumentarni i igrani filmovi – od već publici dobro poznate „Erin Brockovich“, pa do sasvim novih kao što je dokumentarac „Iluzija obilja“, koji donosi priče aktivistkinja iz Perua, Hondurasa i Brazila.

Film „Sjeme Vandane Shive“ predstavlja jednu od najpoznatijih ekofeministkinja današnjice koju zovu i „Gandhi sjemena“, ikonu globalnog pokreta za okolišnu i društvenu pravdu i prehrambeni suverenitet. Kako nikad nije prerano početi edukaciju o društvenoj i okolišnoj pravdi, na festivalu će biti prikazan i niz animiranih filmova namijenjenih najmlađima, a program festivala završava animiranim klasikom studija Ghibli – filmom „Princeza Mononoke“.

No osim filmova, na programu su i neke vrlo praktične, ekofeminističke radionice. U subotu će se održati radionica samoobrane za žene i rodno marginalizirane osobe s ciljem podizanja samopouzdanja i prepoznavanja znakova sukoba te njegove prevencije.

Poznata dramaturginja i spisateljica Jasna Žmak održat će radionicu psihodrame na kojoj će istraživati brojne i uporne rodne stereotipe, a Iva Ružić radionicu DIY animacije za koju su potrebni samo mobitel i dobra volja.

Što je točno ekofeminizam i kako veganstvo može biti feministička praksa raspravljat će se nakon filmova, a cijeli program detaljnije možete proučiti ovdje.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.