FAktor truda

UMA THURMAN I MADONNA KAO POSLOVNE SAVJETNICE: Jer američki san ne raste na grani

Nika Kovačić
10.09.2023.

Kažu da američki san ne pada s neba, nego se za njega treba malo i potruditi. Izdvojili smo neke inspirativne pojedince od kojih možemo učiti. Uma Thurman i Madonna, mikrofon je vaš!

Inicijativa

Želite novo radno mjesto, povišicu na poslu, a niste se usudili pitati jer mislite da će vašu inicijativu protumačiti kao agresivno ponašanje? Pa to vam je kao da sanjate o dobitku na lotu, a niste ispunili listić. Umjesto da zamišljate da vam nadređeni čitaju misli, jednostavno im izravno recite što želite. Uostalom, i najveća među zvijezdama – Madonna se nije libila napisati dugačko pismu redatelju filma ‘Evita Peron’, kojim ga je doslovce preklinjala za glavnu ulogu.

U redu, nekada neće biti dovoljno jedno pismo, već ćete poštu morati zlorabiti punih 13 godina, kao što je činila urednica kanadskog časopisa Allure koja je u njujoršku izdavačku kuću Hearst slala svaki mjesec primjerak svog rada. A onda su ju konačno primijetili i povjerili joj posao uređivanja časopisa Marie Claire. Hmm, zvuči poput bajke, no što ako vas nikada ne pozovu na razgovor za posao? Nema mirovanja. Nazovite vi njih. Uostalom, u zapadnim zemljama se molbe već odavno ne završavaju s onim – ‘Radujem se odgovoru’, nego – ‘Nazvat ću tad i tad.’

Originalnost

Kada je Cathie Black trebala nagovoriti Oprah Winfrey da pokrenu časopis ‘O’, koji će biti ekstenzija gledane TV emisije, bilo joj je jasno da posao neće biti lak budući da je isti projekt u samo 6 mjeseci nudilo 5 izdavačkih kuća. No, Cathie je odlučila igrati na terenu svoje buduće šefice – snimila je kamerom slučajne prolaznice na cesti koje s oduševljenjem pričaju zašto bi kupovale ‘O’ magazin. Pogađate, Oprah je zaplakala na prezentaciji.

Trebalo je još samo pokazati dizajn budućeg magazina, ogledne teme, naslovnicu i posao je bio sklopljen. Ništa efektnije Cathie nije postupila niti kada je na poslovnoj večeri svom novom poslodavcu poklonila gigantsku verziju rajčice koju je sama uzgojila u svom vrtu. Naravno, ovo sad ne znači da je po pitanju originalnosti samo nebo granica pa tako ne šaljite svom poslodavcu mito u obliku lončanica od metar i pol. I ne, video verzija vašeg životopisa, osim ako ga nije režirao Matanić, nije dobra ideja.

Manire i rizik

Kako će vas nadređeni primijetiti ako svaki put sjedite na rubu stola? Pa ne zovu uzalud ta mjesta crnim rupama. I što kažete na to da jednom započnete rečenicu bez onog ‘Nisam sigurna je li ideja dobra’ ili ‘Bit ću slobodna predložiti’. Ma do vraga s tim oklijevanjem. Naprosto izbacite i riječ ‘mislim’, koja je čisti gubitak vremena, savjetuju stručnjaci. Uostalom, sjetite se koliko su vam puta ukrali neku ideju, a ona je prošla samo zato jer ste ju izložili dovoljno uvjerljivo.

Ukoliko još niste sigurni imate li dovoljno hrabrosti i izdržljivosti krenuli u poslovnu borbu, nabavite si poput Ume Thurman u ‘Kill Billu’ mentora. U prijevodu, osobu koja će vas uputiti u posao i koju ćete uvijek moći zamoliti za savjet. I ne zaboravite – napreduju samo oni koji igraju utakmicu da bi pobijedili, a ne samo da ne izgube. Uostalom, poslovni svijet nije ništa drugačiji od cjenkanja na tržnici. Zapamtite, u poslovnom svijetu riječ NE nikada ne znači NE, već samo to da ljudima s kojima pregovarate niste pružili dovoljno podataka.

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.