let them down easy

ŽAO MI JE, ALI NE, HVALA: Kako odbiti posao i pritom ne zalupiti vrata

Kristina Stakor
02.07.2023.

Dobili ste ponudu za posao, ali je daleko od onakve o kakvoj ste sanjali i ipak ćete nastaviti potragu? Evo kako je pristojno odbiti, ali ostaviti vrata odškrinuta za neke bolje prilike u budućnosti

Nakon duge potrage, slanja životopisa i mailova napokon se netko udostojio na isti vam odgovoriti i pozvali su vas na razgovor – i dobili ste ponudu! Zvuči kao svjetlo na kraju tunela, no ipak niste oduševljeni i najradije biste odbili ponudu.

Možda plaća nije onolika kakvoj ste se nadali, možda opis posla u oglasu nije objasnio što se sve na toj poziciji očekuje, možda vam je budući kolega iz ureda dao značajan pogled kad ste upitali o radnoj atmosferi, možda ste paralelno dobili bolju ponudu – puno je možda, ali vaš (nesuđeni) poslodavac očekuje samo jedan odgovor: da ili ne.

Ako je „ne“ ipak prevagnuo, možete to tako napraviti da pritom ne zalupite zauvijek tim vratima, jer ipak se u budućnosti vaša situacija i uvjeti koje poslodavac nudi mogu promijeniti, pa uzmite u obzir ovih par savjeta:

Jeste li sigurni u svoju odluku?

Čak i ako ste već mjesecima u potrazi za novim poslom i čini se da se prilika napokon ukazala, jeste li sigurni da je to baš ono što ste čekali? Čak i ako su vam očekivanja niska, ne znači da ste obvezni prihvatiti svaku ponudu koja vam se nudi.

Prije donošenja čvrste odluke razmotrite sljedeće: biste li imali opciju fleksibilnog rada? Bi li radni tempo i okolina utjecali na vaše mentalno zdravlje? Bi li taj prelazak na novi posao doista bio korak naprijed, financijski i karijerno, ili još malo istoga, samo na drugoj adresi? Možete li se zamisliti na toj poziciji u toj kompaniji? Ima li prostora za napredak?

Zahvalite se

Čak i ako se ispostavilo da je posao za koji ste se prijavili puno opsežniji od onog što je napisano u oglasu, a plaća nedostatna za normalan život i najradije biste svima rekli što ih ide, suzdržite se. Ako nisu spremni na pregovaranje oko plaće i uvjeta, odbijte ih pristojno. U budućnosti se možda uvjeti promijene nabolje, pa ćete imati dobru polazišnu poziciju za nove poslove.

Zahvalite im se na pruženoj prilici, i naglasite da se nadate da će ipak biti prilike za suradnju u budućnosti, čak i ako je niste uspjeli dogovoriti ovog puta.

Javite se na vrijeme

Trebate svoju odluku javiti do petka, ali znali ste koja je već u utorak, čim ste zatvorili vrata iza sebe na izlasku iz sale za sastanke? Javite što prije, iz obzira prema poslodavcu koji treba što prije popuniti radno mjesto, ali i drugim kandidatima koji su spremni prihvatiti ponudu koju vi odbijate.

Kako ste komunicirali u procesu dogovaranja intervjua? Ako je sva komunikacija išla putem maila, onda svoj odgovor i javite elektroničkom poštom, no ako ste se čuli telefonski, to bi mogao biti brži i bolji način.

Navedite razlog

Premda poslodavci rijetko daju razlog zašto neki kandidat nije dobio posao, pristojno je zahvaliti na ponudi objasniti zašto je ipak odbijate.

To ne mora značiti da im trebate potanko elaborirati svoju životnu situaciju niti tok misli, već nešto u stilu „Hvala, ali… mislim da ću se ipak fokusirati na pozicije koje više odgovaraju mom obrazovanju“ ili “…čini se da trenutno niste u mogućnosti ponuditi mi plaću koja bi me navela da odem sa sadašnje pozicije“ ili „odlučila sam prihvatiti posao u drugoj firmi“ ili „…to nije ono što trenutno tražim, ali nadam se da ćete me razmotriti ako se otvori ta-i-ta pozicija u vašoj kompaniji“.

Samo hrabro – ako ste odbili jedan posao ne znači da ste zatvorili sva vrata zauvijek. No hard feelings, to je samo posao.

Naslovni vizual: Pexels / Monstera

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.