COPY & PASTE, PLIZ!

LUZER ILI MUDRAC: Kako dići ruke od svog velikog životnog plana? Plan oporavka u 5 koraka

Tamara Radan
05.02.2023.

Prije čitanja ovog teksta svakako provjerite jeste li i vi možda tuđa očekivanja pobrkali sa svojim snovima. Za potrebe ovog teksta konzultirali smo Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow i Jacindu Ardern, a bili smo prisiljeni zahvaliti se na suradnji preambicioznom ocu Serene i Venus Williams

Svijet je pun očeva i majki koji prije rođenja djece nisu imali velike životne planove za svoje malene poput Richarda Williamsa koji je mjesecima prije rođenja Serene i Venus Williams napisao precizan plan na 25 stranica o zauzimanju prva dva mjesta u svijetu tenisa. Ali sorry – o njima se ne snimaju holivudski filmovi, jer gdje biste mogli uvaliti one sto puta otrcane motivacijske fraze ‘Never give up!, You can do it!, Just keep dream in‘… A pogotovo onaj nagli preokret i interpretaciju da je i odustajanje ponekad velika pobjeda.

Kada vam ‘životni plan’ krade užitak

No izgleda da je naša želja ipak ostvarena, barem što se tiče svijeta podcasta, jer Cameron Diaz je nedavno u otvorenom razgovoru s Gwyneth Paltrow, još jednom umirovljenom glumicom, priznala da joj je dosta svijeta glume i slave te da napušta holivudsku karijeru jer ima druge planove – posvetiti se roditeljstvu i napisati nekoliko knjiga. Navodno je glavni razlog za tu odluku bio taj što se Cameron osjećala kao stroj kojem neki ludi programirani čip koji stremi neprestanim uspjesima krade tako potreban osjećaj sreće i duševnog mira. Krajnje vrijeme da i mi, baš poput novozelandske premijerke Jacinde Ardern, koja je nedavno dala ostavku zbog burnouta shvatimo kada se grozničavo trebamo držati starih ciljeva, a kada je mudrije okrenuti smjer i započeti nešto novo. Evo što kažu stručnjaci koji se godinama bave proučavanjem uspjeha i realizacijom velikih snova.

Foto: Unsplash

FIKSIRAJTE CILJ

Nećemo vam prepričavati sulude priče kako je Tesla usred šetnje imao nenadanu viziju kako će riješiti određeni problem, jer rijetkima se genijalno rješenje samo od sebe sruči pred oči, ali znate na što ciljamo. Naime, prema jednoj studiji s Harvarda veća je šansa da ćete biti uspješni ako definirate što konkretniji cilj, tipa želim obitelj, želim objaviti knjigu, imati petero djece, kupiti Teslu, ako ga ne već nadmašiti, umjesto da se zanosite nepreciznim i pjesničkim izjavama ‘Jednog dana željela bih živjeti u inozemstvu i biti slavna…’ i čekati da vam to padne na glavu.

DVOSTRUKA PROVJERA CILJA

Jabuka ne pada daleko od stabla, kaže stara poslovica, no provjerite koliko ste daleko pali i kao prvo – jeste li vi baš ta jabuka ili ste se u međuvremenu pretvorili u mandarinu. U prijevodu – slijedite li doista svoje želje ili je tu specijalizaciju neurokirurgije zapravo želio vaš tata pa vas je suptilno godinama navigirao prema svome starom, neostvarenom cilju. Nemate odgovor? Bez brige, riješite ovaj test. Što više kvačica imate, to više smisla ima nastaviti starim putem do ostvarenja snova.

Vjerujem li istinski da ću ostvariti svoj cilj?

Postoje li znakovi da se doista krećem prema njemu?

Koliko sam važnih koraka već ostavila iza sebe?

Koliko sam spremna podnositi ‘udaraca’, odbijenica i problema?

Uživam li na putu do cilja?

Osjećam li se dobro i motivirano dok radim na njemu?

Koliko se lako motiviram?

Hoću li uopće imati koristi od cilja?

Želim li glavnom cilju dodati još neke?

Jesam li fizički i psihički spremna nastaviti dalje?

Foto: Unsplash

POGLED IZVANA: JESTE LI SE PRECIJENILI?

Ponekad čovjek završi u nekoj vrsti petlje iz koje se ne zna izvući, jer mentalno to nismo u stanju učiniti. Stručnjaci to zovu eskalirajuća obaveza ili escalation of commitment. Uostalom, kako biste to izveli kada ste godinama živjeli s tim ciljevima te su postali i vaš identitet? Čak i ako biste ih napustili, iako ste u njih već investirali brdo novca i vremena, stupili biste na potpuno novo i nesigurno mjesto – ostali bez love, bez stabilne radne strukture dana i s onim groznim pitanjem – tko ste sada i https://mood.hr/power/why-talk-strategija/što uopće planirate raditi?

Da ne spominjemo onu nevidljivu etiketu luzera koju vidite kada zatvorite oči. Vrijeme je da preispitate svoje ciljeve. Osim, naravno, razgovora s ljudima koji će vam iskreno reći da ste malo zabrijali, da ste nerealni, valja dobro osluhnuti i vlastito tijelo. Jeste li u stanju ekscesivne perzistencije, čitaj toliko se često dovodite u ekscesno stresne situacije da ne možete spavati, jesti ni funkcionirati u svakodnevnom životu? Ako i dalje nemate odgovor, možda nije loše da bacite novčić i osluhnete što vam trbuh govori. I, je li vam pozlilo od rezultata? Ili vam je možda pao kamen sa srca?

LIFE GOAL, GOODBYE!

Nećemo vam lagati da je lagano odustati od svog životnog cilja te da ćete se odmah osjećati lakim poput balona te poletjeti u nebo. Ok, možda i hoćete, ali ne baš odmah, jer trebat će vam vremena da prihvatite novonastalu prazninu i činjenicu da ste možda izgubili važan dio sebe i ljude koji su vas na tom putu pratili. Naravno da nećete potiskivati osjećaje, jer time ih samo činite snažnijima, otkrili su već odavno znanstvenici sa Sveučilišta Rochester u New Yorku. Umjesto da se mučite pitanjima – jesam li učinila dovoljno, donijela pravu odluku, radije se bacite na kovanje novih planova, družite se s frendovima, otkrijte nove hobije i projekte.

Foto: Unsplash

NOVI CILJEVI, EVO ME!

Nakon što ste odbacili stare planove, savršen je trenutak da otkrijete koliko imate nove energije za pokretanje drugih ciljeva. No da se ne biste ponovno našli u sličnoj situaciji, morate postaviti realističan cilj, a za to će vam najbolje poslužiti tehnika mentalnog kontrastiranja. Prvo zamislite neku pozitivnu fantaziju, a zatim sve moguće nedaće koje bi vam se mogle naći na tom putu te sagledajte koliko je realno da biste ih uspješno svladali. I ne zaboravite – pozitivna pojava odustajanja od cilja jest ta da ćete prilikom postavljanja novog biti puno realniji, a shodno tome i uspješniji. Ili što je rekao Will Smith: ‘Čak i najmanja sitnica koju sam negdje usput naučio jednog će mi dana biti korisna.’ Da, ovo se vjerojatno odnosi i na njegovu burnu reakciju na dodjeli Oscara.

Naslovna fotografija: Shutterstock, kolaž: Tamara Švelić Sabljić

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.