Ljubavna matematika

7 TIPOVA VEZA KOJE ĆE USPJETI: Potvrdili psiholozi, a na vama je da ovaj spis potpišete ili odbacite

Nika Kovačić
20.05.2023.

Iako smo oduvijek vjerovali u to da ljubav ne poznaje granice, a kamoli pravila, morali smo zaviriti u onu teoriju o 7 tipova veza koje bi trebale uspjeti. Eto, možda je utješno znati da zbilja nije do vas:)

PRAKTIČAR I UMJETNIK

Gledali ste filmove ili čitali knjige o velikim kreativcima kao što su Valentino, Yves Saint Laurent, Kafka, Hemingway i slutite već kako taj odnos funkcionira. Umjetnici su glavom u oblacima, rastreseni, dirnuti, nesposobni misliti na frivolne stvari i velika je vjerojatnost da bi zaboravili nešto i u usta staviti da njihov partner, koji čvrsto stoji na zemlji, nije mislio na sve te zamorne stvari kao što su ručak, večera, termini, računi, ugovori. A kada dođu doma, ne žele još jedno natjecanje na temu tko je uspješniji na umjetničkom polju nego razumijevanje i po mogućnosti divljenje. “Aaaaaa! Divno draga! Bravisimo!”

MATEMATIČAR I EMOTIVAC

Ne radi se o tome da jedna strana suze roni na najmanji spomen romantike, a druga je hladna kao led nego je naprosto riječ o tome da se izvrsno nadopunjavaju. On recimo može biti IT stručnjak ili prirodni lumen za brojeve koji nema pojma kako napisati pošten mejl ili sms, dok ona – profesorica, krojačica ili teta u vrtiću rastura u riječima, svijetu osjećaja i izražavanja empatije. Još jedna veza iz interesa koja funkcionira po sistemu rak i moruzgva te dokazuje teoriju da je za dinamiku veze puno bolje da se razlikujete, a ne da ste previše slični.

OBOŽAVATELJ I OBOŽAVANI

Još je i stari Hegel tvrdio da u svakoj vezi, a posebice ljubavnoj kad tad dođe do neravnoteže u stilu da je jedan partner ‘gospodar’, a drugi ‘rob‘, naravno u prenesenom smislu riječi, ali ipak… Teško je, naravno, zadrtim romantičarima u to barem malo povjerovati, ali navodno nikada dvije osobe u vezi ne vole istim intenzitetom. Uvijek je jedan od vas osjećajniji, zagrijaniji i to više pokazuje, dok drugi uživa u izljevima ljubavi i pažnje. Ne znamo za vas, ali i dalje smo nekako u šoku jer vjerujemo u ravnopravnost, na svim poljima.

NAJBOLJI FRENDOVI

Znate ih već… Vjerojatno su se skužili i profurali još u srednjoj i tako se dobro poznaju da jedan drugome već i rečenice i misli dovršavaju. Imaju zajedničke interese, frendove, hobije, zapravo već su i zaboravili da osim mi postoje i zamjenica ja, ti, on, ona. Jedini nedostatak ove veze je uzbudljiv i nepredvidljiv seks, no to im zapravo niti ne nedostaje istinski, jer nikada nisu ni imali bivše. Ok, pretjerujemo malo, čisto radi efekta. No hej! Tko kaže da je to presudno za uspješnu vezu. Neki ljudi jednostavno vole onaj osjećaj opjevan u pjesmi Beatlesa “Taaaang! I feel home!”

TURBO USPJEŠAN PAR

Čuli ste već jako puno takvih priča – ona je uspješna glumica, slikarica, odvjetnica, a njega je prvi put ugledala na naslovnici časopisa gdje su ga predstavili kao najboljeg u svom fahu. ‘To je on! Moja druga polovica!’, bilo je prvo što je pomislila. I logično, udružili su se jer time kao da žele duplicirati svoj uspjeh i na svijet projicirati savršenu sliku. Iako ova veza na prvi pogled izgleda kao narcistička, ona može uspjeti sve dok njeni protagonisti ne zaborave hraniti i svoju pravu vezu iznutra.

DAMA/DEČKO U NEVOLJI I SPASITELJ

On ne samo što pije, puši, partija do zore, nosi glavu u torbi i preziva se neodgovornost, nego je to vama užasno neodoljivo i umislile ste si da ga možete i želite spasiti. Samo izvolite! Nije rijetko da se u ovakve veze upuštaju pojedinci koji dolaze iz disfunkcionalne obitelji i iz nekog razloga sada misle sve to nadoknaditi ‘popravljajući i spašavajući’ neke druge ljude. I takva veza može biti posve uspješna, kažu istraživanja. Ali smo dotle dok je druga strana zahvalna za to što činite. Ili iza ugla ne naleti netko još jadniji koga trebate spašavati.

STRASTVENI VI, SRČAN ON

Iako ova veza zvuči kao čista idila, zapravo kada stavite ovako intenzivne emotivce u vezu rezultat jednadžbe glasi – čisto ludilo. Da, to je često velika ljubav o kakvoj se pišu romani i snimaju filmovi, a kakvu su prakticirali Miley Cyrus i Liam Hemsworth, Johnny Depp i Kate Moss, Jude Law i Sienna Miller, neki čak s reprizama. Iako zapravo njeni akteri govore da mrze dramu, prava je istina da pomalo i uživaju u njoj. Često se ova dinamika narušava kada dođu djeca pa se jedna strana poželi smiriti, a drugoj sve to postane dosadno pa odluči dignuti sidro. No, ako i dalje ova veza potraje jednakim intenzitetom, možemo samo reći – pisat će memoare… Ili barem neće obrisati bivše na Instagramu.

Naslovna fotografija: Unsplash; animacija: Canva

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.