Treba li vam grupa potpore?

EMOCIONALNI TOBOGAN: Što napraviti kada vam se javi bivši partner?

Nika Kovačić
09.02.2024.

Zašto samo jedna poruka na ekranu može izazvati takvu oluju emocija u našem mozgu da se neki od nas istog trena pretvaraju u programere koji svim srcem vjeruju da su konačno dobili priliku da apdejtaju staru vezu i poprave sve veće ili manje bugove u ljubavnom sistemu. A neki pak otvaraju grupe s 500 frendova od kojih svatko treba dati svoje mišljenje i savjet što učiniti

Priznajte, nema tu puno pomoći od mozga, a kamoli razuma pa ćemo sada parafrazirati sjajnu izjavu Marka Twaina – “Mozak je uistinu fantastičan organ. Počinje raditi od trenutka kada dođete na svijet sve do one sekunde kada ugledate ima vašeg bivšeg na ekranu.” Jer kako drugačije objasniti da svi mi u trenu kada nam se javi bivša ljubav dobijemo Bennifer mozak (svaka čast izuzecima). Znate o čemu pišemo – ako prođe dovoljno vremena, mozak nam je u stanju servirati samo uljepšane slike tako da smo skloni pasti u tešku tlapnju i pomisliti “Ma dovraga i sve! Ako su Jennifer Lopez i Ben Affleck uspjeli podgrijati svoju ljubavnu priču nakon 17 godina, zašto ne bismo i mi! A čak nismo ni morali prolaziti kroz traume zvane javno prekinute zaruke”.

Možete li apdejtati vašu staru vezu?

Pa čak i ako niste u toj skupini programera (koja čim vidi ime bivšeg partnera ispisano na ekranu, automatski vide apdejtanu verziju i priliku da sada, eto, poprave sve stare bugove) morate priznati da vam se u glavi nalazi takav koktel hormona da ne znate što učiniti, a glavom vam se roje brojna pitanja. Što on/ona želi od vas? Zašto se javlja bez vidljivog razloga? Kako se najbolje nositi s tom porukom? Treba li odmah odgovoriti ili još bolje – odmah ih nazvati ili je pametnije sve to ostaviti da malo odstoji? No dok vi proživljavate emotivnu oluju mi ćemo vam sada poput Kolumba otkriti tajnu kartu te ispisati sve koordinate. Tek toliko da ne lutate previše divljim morima.

Foto: Unsplash

4 razloga zašto vam se bivša ljubav javlja

Sjećanja i nostalgija – gledali su stare albume, na telki se vrti repriza kakve ljubavne drame koju ste obožavali ili su marketinški stručnjaci za Valentinovo obavili sjajan posao.

Nedovršeni poslovi – nije za odbaciti niti teorija da je novoj curi htio pokazati kolekciju ljubavnih pjesama, a onda je skužio da je pola stvari ostalo kod vas. Ili mu možda dugujete i kakve pare.

Nesigurnost i/ili usamljenost – znate već što se događa oko važnih datuma kada svi trebaju biti zajedno, u paru ili sretni. One koji to nisu, takvi dani mogu još više oneraspoložiti. Ok, ovdje slobodno ubacite i stanje zvano dosada.

On/ona vas želi natrag – i konačno, opcija koja je i vama vjerojatno bila prva na pameti. Da, i to je moguće, ali prije nego li je u vašoj glavi razradite do maksimuma, red je da prvo odgovorite na nekoliko važnih pitanja sami sebi.

Foto: Unsplash+

Nekoliko pitanja za vas! Prije nego što odgovorite na poruku

Pokušajte u moru emocija nazrijeti one glavne osjećaje. Je li vam drago što se dobili ovu poruku ili osjećate grč u želucu. Drugim riječima, što biste odgovorili terapeutu da vas pita – bi li ponovna veza za vas bila zdrava i smislena?

A sada je red da zadovoljite i znatiželjnu mačku u vama, jer to što ste vi odgovorili sami sebi na pitanje ne znači da vas ipak malčice ne zanima zašto vam se bivši javio. Umjesto da se igrate mačke i miša – postavite mu jasno pitanje.

Ako vam i dalje nije drago da vam se javio, postavite jasne granice, a to znači da ćete mu na pristojan način to dati do znanja. A prije slanja još jednom provjeriti jeste li bili jasni, da ne bi bilo da ste poslali dvoznačnu poruku.

I konačno najvažnija točka. Zaboravite na ono – idem sad otvoriti grupu s 500 frendica pa da svaka napiše što misli da je on mislio. Zapamtite – u ovom slučaju trebate misliti samo na sebe. U prijevodu – ako vam poruka na ekranu i dalje izaziva loše osjećaje, nemojte ni dopustiti da dođe do treće poruke, a kamoli da se razvije u tobogan zamjeranja, prepucavanja ili ponovnog upucavanja.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.