Frka od intime

LAJKAJ, ZAVEDI, BLOKIRAJ: Tko kaže da ne postoji još gori trend od ghostinga? Upoznajte cloaking

Lena Ivanović
27.08.2023.

Kada bismo rangirali tipove ponašanja od loših do grozomornih – gdje biste na listi stavili cloaking uz ghosting, fizzling i benching?

Kada je Milan Kundera opisivao jednu od stotine disfunkcionalnih ljubavnih veza u svojim romanima, najstrašnija mi je bila ona u kojoj glavni junak priznaje da je zaveo mladu i naivnu djevojku, duplo mlađu od sebe te da joj se nakon seksa više nikada nije htio javiti jer je htio da ga nesretnica cijeli život pamti. I ne manje bitno, da se pita – što se to dovraga dogodilo?

Nakon dogovora, isparavanje

Puno godina kasnije, kraljica njujorške dejting scene – spisateljica Candace Bushnell je u svojoj zadnjoj knjizi ‘Ima li još seksa u gradu’ otvoreno priznala kakav je pakao prošla s testiranjem Tindera. No, za razliku od Kunderinog ghostera, njena junakinja do seksa nije uopće ni stigla. Jer, nakon stotine poruka, svajpova, fotkica, guglanja, iščekivanja – tip s kojim se dogovorila za dejt se naprosto nije pojavio.

Foto: Unsplash?

Ako ste odrastali u vremenima bez šestog prsta, zvanog i smartphone, logično će biti da se zapitate nije li se čovjeku uistinu nešto važno ili strašno dogodilo – zapeo je u prometu, poskliznuo se na bananu, umjesto maske za lice stavio boju za kosu… Molimo nastavite uvjerljivo nizati razloge, jer tko bi na prvu pomislio da čovjeku naprosto nije stalo.

Kamuflaža na najjače

Ili još gore – da vas je namjerno blokirao, otkantao, zaboravio, a usput je možda i izbrisao svoj profil, promijenio broj telefona. Ukratko, doslovce ispario sa zemlje, a da seks nije ni pomirisao, a ni kušao. Evo, na kraju će biti da su ghosteri ipak pokazali zrno ljudskosti i hrabrosti. Jer što drugo reći za cloakere. Iliti trend zvan cloaking, koji je ime dobio po engleskoj riječi za kamuflažu, a koji opisuje pojedince koji se naprosto prave nevidljivima.

Strah od intime

Što se krije iza takvog suludog ponašanja teško ćemo otkriti, jer tko će se zadovoljiti samo time da se u pozadini svega krije velika nesigurnost i strah od intime. Nema nam druge nego strpljivo čekati da se teme dohvati i treća spisateljica – španjolska feministkinja Rosa Montero, koja je u nekoliko svojih knjiga iznijela teoriju da su muškarci emotivne kukavice.

A dok ne dočekamo i dubinsko objašnjenje koje bi nas zadovoljilo, nema nam druge nego početi primjenjivati i ostale dejting trendove kao što su hardballing ili guardrailing. Ili u prijevodu – postaviti jasne granice i uzvratiti loptom u glavu.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.