24-38 dana

JE LI TEORIJA O NORMALNOJ MENSTRUACIJI LAŽ: I kako je stvoren mit od 4 tjedna

Lena Ivanović
03.05.2024.

Istražili smo kada je i kako ‘prosječno’ postalo ‘normalno’ i zašto je krajnje vrijeme da na menstruaciju počnemo gledati kao na prevrtljivu prijateljici koja uvijek u posljednji trenutak otkazuje planove.

Prema novim podacima objavljenima u NPJ Digital Medicine, samo 13% žena ima točan četverotjedni ciklus. I ne samo to. Gotovo 20% žena ima 30-dnevni ili dulji ciklus, što znači da postoje mjeseci u kojima uopće nemaju menstrualno krvarenje. Mreža laži u koju smo se svi zapleli vjerojatno potječe od staromodnih istraživanja u kojima se navodilo da prosječan ciklus traje 28 dana. I tako je s vremenom “prosječno” postalo “normalno”. Iz jednostavnog razloga što je četiri tjedna lakše zapamtiti nego, hm, negdje između 24 i 38 dana što je pravi prosjek i normalan ciklus, kako je objavio American College of Obstetricians and Gynecologists.

Hormoni i pustolovine

Mit je tako preživio još od prvih satova biologije do danas. Ovo pogrešno uvjerenje problematično je ako pratite ciklus kako ne biste zatrudnjeli, nastojite uskladiti faze ciklusa s vježbanjem ili prehrambenim navikama ili pak jednostavno pokušavate voditi maksimalnu brigu o svojoj ladici s donjim rubljem. Sve to može stvarati i dodatan stres ako se menstruacija ne pojavi točno 28. dan.

Ako ne uzimate hormonalnu kontracepcijsku terapiju, duljina ciklusa može varirati i od mjeseca do mjeseca. U suštini, vaša maternica svaki put bira vlastite pustolovine. Hormoni koje oslobađa vaš mozak kontroliraju ciklus, a na njih utječu brojni faktori poput dobi, genetike, stresa, tjelesne težine i spavanja.

Foto: Unsplash

Ako su, primjerice, hormoni koji utječu na razvoj folikula, a šalju poruku jajnicima da je vrijeme da oslobode više estrogena kako bi se dogodila ovulacija, povišeni u početnom dijelu ciklusa, mogli biste ovulirati ranije nego prethodnog mjeseca i samim time imati kraći ciklus. Dakle, ako ćemo uopće govoriti o tome što je normalno, sve je to normalno.

Što je normalno, a što ne?

Ciklusi koji zahtijevaju liječničku intervenciju su oni kraći od 24 i dulji od 38 dana ili oni koji su za cijeli tjedan kraći ili dulji od prethodnih ciklusa. Isto vrijedi i za cikluse s izrazito obilnim krvarenjem ili ekstremno snažnom boli te slučajeve kada netko uopće nema menstruaciju. Svi ostali, počnite o svom ciklusu razmišljati kao o onoj prijateljici koja uvijek u posljednji trenutak otkaže planove. Već ćete se vidjeti, prije ili kasnije, ona je samo pouzdano nepouzdana.

Naslovna fotografija: Unsplash+; Canva

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.