introspekcija

U POTRAZI ZA SMISLOM: Kako otkriti svoju strast i svrhu u životu?

Kristina Stakor
08.07.2023.

U svijetu koji promovira ideju da trebamo slijediti svoju strast kao ključ sretnog i uspješnog života, što ako ne znamo što ona jest ni gdje je pronaći? Bacamo se u potragu jer stručnjaci kažu da nije dobra samo za osjećaj zadovoljstva već i za zdravlje

Slijedite svoju strast… radi ono što voliš i nećeš raditi dana u životu… pronađi svoj smisao… svakodnevno, bilo da se radi o self-help knjigama, inspirativnim captionima na Instagramu ili razgovorima s „posloženijim“ poznanicima izloženi smo ovakvim motivirajućim sintagmama i floskulama, dok su u našim mislima – cvrčci.

Što ako ne znamo koja je naša strast? Ako nismo jasno definirali cilj? Što ako je naše trenutno stanje nalik na onu plastičnu vrećicu u „American Beauty“ – lelujavo?

Životna svrha

Pronalaženje životne svrhe čini se kao nemoguća misija kad jedva pronalazimo snage i koncentracije i za one dnevne zadatke poput plaćanja računa, pisanja mailova, ostajanja mirnima u prometnim gužvama.

No stručnjaci ističu da je to nešto čime bismo se trebali pozabaviti, jer su brojne studije pokazale da osjećaj svrhe u životu produžuje život, povećava osjećaj zadovoljstva i smanjuje simptome depresije. Osobe koje imaju osjećaj svrhe imaju bolji san, smanjene šanse za demenciju, moždane i srčane udare, izvještava New York Times, te su sklonije podvrgnuti se preventivnim pregledima.

osjećaj svrhe
Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Potraga za osjećajem svrhe može zvučati kao boljka privilegiranih, onih koji ne žive „od prvog do prvog“, koji imaju vrijeme i resurse, nisu samljeveni u žrvnju obveza, te koji si mogu priuštiti ne prihvatiti svaki posao koji „naleti“.

No ispunjavanje nekog višeg cilja ili osjećaja svrhe nije nužno posao iz snova ili neka pozicija na društvenoj ljestvici. „Ako je vaša svrha briga za obitelj, onda je rad na mjestu koji se dobro plaća, premda vas ne ispunjava, nešto što ispunjava vašu svrhu. Nema ništa sramotno u pokušaju da preživite“, objašnjava William Damon, profesor na sveučilištu Stanford za Vox.

Po njemu, svrha je šira od cilja, motivacija koja vodi kroz život pokazujući smjer, a čine ju način života kakav želite živjeti, vaše kompetencije i promjena (pa i minorna) kojom pridonosite svijetu.

Ako osjećate da je vaša svrha uveseljavati ljude svojim performerskim talentom, ne znači da ste podbacili ili da ne ispunjavate svoju životnu svrhu ako radite kao animator, a ne kao dio glumačke postave holivudskog blockbustera.

Kako je pronaći?

Neki se praktički rode s idejom svrhe ili s izraženim talentom koji onda razvijaju i pretvore u svrhovitu karijeru i život. No mnogi od nas moraju ići „okolnim“ putem, prolaziti kroz krize identiteta, izgubiti se, pa pronalaziti (ispočetka). I cijeli taj put može potrajati. Kako biste se na njemu lakše snalazili, ovo su dobre polazišne točke:

Zapitajte se

Kako bi sami sebe bolje usmjerili, preporuka je upitati se sljedeće: do čega mi je stalo? Što mogu ponuditi svijetu, drugima oko sebe? U čemu sam dobra? Što bih htjela postići u životu? Što me smeta, kakve društvene nepravde smatram da treba ispraviti? Pronalaženje svrhe drugačije je od „ganjanja“ prolaznog osjećaja sreće, ono se može pronaći i u teškim i nezahvalnim poslovima (premda nije nužno), povezano je  više s davanjem, nego s dobivanjem.

Upitajte druge

Ako niti nakon toga nemate jasniju sliku, upitajte ljude oko sebe kojima vjerujete i do čijeg mišljenja vam je stalo što oni misle – u čemu misle da ste dobri i kako biste mogli pridonijeti, ostaviti trag?

S kim si takav si

Ono što su nam govorili u djetinjstvu stoji i danas. Ako se okružimo ljudima koji i sami tragaju za smislom i načinima kako nešto stvoriti, pridonijeti zajednici, popuniti praznine, bit ćemo motiviraniji da se i sami tome posvetimo. A možda pronađemo i put da ono što nas ispunjava radimo s ljudima do kojih nam je stalo.

Naslovni vizual: Pexels / Ben Mack

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.