Vratašca slobode, molim!

KAKO PREPOZNATI ZDRAVU VEZU: Upoznajte vašu novu ultimativnu učiteljicu za ljubavne veze – mačku!

Nika Kovačić
14.05.2023.

Svi znamo, najlakše je upasti u toksičnu vezu, no što je s onom zdravom? Ovo je pet pokazatelja stabilne, ali ne i dosadne ljubavi, kažu psiholozi, psihoanalitičari i jedna mačka s Trešnjevke

NEOVISNOST I MALA VRATA U DVORIŠTU

“Svi mi u nekom trenutku života pomislimo kako bi bilo lijepo da pronađemo svoju drugu polovicu koja će nas savršeno razumjeti, čitati nam misli pa ćemo tako biti još sretniji, zadovoljniji, mirniji u njegovom čvrstom zagrljaju i nitko nam neće moći ništa u savršenoj čahuri, no prava je istina da ste na krivom tragu”, kaže francuska psihoanalitičarka Marie-Laure Colonna. Jer ljubav nije aparat za disanje pa da ne možete zamisliti život bez svog partnera. Uostalom, gledajte vašu mačku. Da bi bila potpuno sretna trebaju joj mala otvorena vratašca u dvorištu i osjećaj slobode. A ako vam je do usavršavanja upišite se na tečaj!

DATI, ALI I UZETI

U dokumentarcu o mačkama koji je nedavno prikazan na našoj televiziji mačke su prikazane kao prilično svojeglave, egoistične i samosvojne životinje pa nije čudo da i Josipa Lisac kad se zatekne na koncertu na otvorenom zamoli da se mace uklone, jer na tako malom trgu nema mjesta za dvije dive. Što vam želimo reći? To da je jedan od mitova o ljubavi, kojeg bi se trebalo odmah odreći to da smatramo da je ljubav potpuno nesebična i da ne pita ništa. Malo sutra! Ako vam nešto ne odgovara u vezi slobodno to jasno i glasno kažite, jer gutanjem problema nećete ništa postići, osim ako ne želite što prije izaći iz veze i isprobati novog dečka ili curu. Uostalom sitne svađe samo učvršćuju vaš odnos. Stoga ne budite miš!

Foto: Unsplash

INTERESI I ČUĐENJE

Ovdje ne mislimo nužno na to da oboje morate imati iste hobije, od jutra do mraka skijati, roniti ili gutati knjige već na stvaran interese prema vašem partneru. Fascinantan je podatak da bi ljudi radije otišli na Himalaju nego zaronili u nepoznatu stranu svog partnera pa tako radije bauljamo svijetom s ruksakom punom predrasuda, očekivanja i krivih projekcija nego da ga dobro pogledamo (i otvorimo uši) i shvatimo tko je on. Ok, ne očekujemo da se svako jutro budite s pitanjem Tko si ti?, ali bilo bi zgodno da se tu i tamo pitamo Tko si ti još?

SEKS, ŽELJA, STRAST

Može li čovjek svaki dan pojesti pet čokolada i deset sladoleda, a onda napasti partnera ako drugi dan nije gladan i napraviti scenu da vas ne želi jer-mu-više-ni-ste-na-pe-ti! Na što sad ciljamo? Na to da je normalno da niste svaki dan napaljeni kao prvih tjedana kada ste se upoznali, ali isto tako da od vaše veze neće biti ništa ako zanemarite igrice u krevetu, već se zavalite na kauč i ne fermate drugu osobu ni pet posto, jer sve vam je na njoj već odavno poznato. Uostalom ljubav je aktivan posao i ne kaže se uzalud – “voditi ljubav” a ne “spavati uz svoju ljubav kao top”.

Foto: Shutterstock

IGRAJMO SE ZAJEDNO

I za kraj – najveća opasnost za vašu ljubavnu vezu je ta da ona postane jedno te ista predstava koju igrate godinama s jasno definiranim ulogama, bilo da ste pali u ulogu majke, supruge, žrtve, molim nastavite niz. Uostalom, pogledajte samo vašu mačku što najviše voli – pa igru. Vi odlučujete hoćete li to već večeras biti igra lovice, sakrivača ili draškanje s tihim predenjem (ili će susjedi morati zvati policiju iako je veljača već odavno prošla). No ako se to i dogodi, samo bez panike molim! Oni su naprosto samo ljubomorni na vašu tako zdravu i tako živu vezu.

Naslovna fotografija: Canva

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.