Vratašca slobode, molim!

KAKO PREPOZNATI ZDRAVU VEZU: Upoznajte vašu novu ultimativnu učiteljicu za ljubavne veze – mačku!

Nika Kovačić
14.05.2023.

Svi znamo, najlakše je upasti u toksičnu vezu, no što je s onom zdravom? Ovo je pet pokazatelja stabilne, ali ne i dosadne ljubavi, kažu psiholozi, psihoanalitičari i jedna mačka s Trešnjevke

NEOVISNOST I MALA VRATA U DVORIŠTU

“Svi mi u nekom trenutku života pomislimo kako bi bilo lijepo da pronađemo svoju drugu polovicu koja će nas savršeno razumjeti, čitati nam misli pa ćemo tako biti još sretniji, zadovoljniji, mirniji u njegovom čvrstom zagrljaju i nitko nam neće moći ništa u savršenoj čahuri, no prava je istina da ste na krivom tragu”, kaže francuska psihoanalitičarka Marie-Laure Colonna. Jer ljubav nije aparat za disanje pa da ne možete zamisliti život bez svog partnera. Uostalom, gledajte vašu mačku. Da bi bila potpuno sretna trebaju joj mala otvorena vratašca u dvorištu i osjećaj slobode. A ako vam je do usavršavanja upišite se na tečaj!

DATI, ALI I UZETI

U dokumentarcu o mačkama koji je nedavno prikazan na našoj televiziji mačke su prikazane kao prilično svojeglave, egoistične i samosvojne životinje pa nije čudo da i Josipa Lisac kad se zatekne na koncertu na otvorenom zamoli da se mace uklone, jer na tako malom trgu nema mjesta za dvije dive. Što vam želimo reći? To da je jedan od mitova o ljubavi, kojeg bi se trebalo odmah odreći to da smatramo da je ljubav potpuno nesebična i da ne pita ništa. Malo sutra! Ako vam nešto ne odgovara u vezi slobodno to jasno i glasno kažite, jer gutanjem problema nećete ništa postići, osim ako ne želite što prije izaći iz veze i isprobati novog dečka ili curu. Uostalom sitne svađe samo učvršćuju vaš odnos. Stoga ne budite miš!

Foto: Unsplash

INTERESI I ČUĐENJE

Ovdje ne mislimo nužno na to da oboje morate imati iste hobije, od jutra do mraka skijati, roniti ili gutati knjige već na stvaran interese prema vašem partneru. Fascinantan je podatak da bi ljudi radije otišli na Himalaju nego zaronili u nepoznatu stranu svog partnera pa tako radije bauljamo svijetom s ruksakom punom predrasuda, očekivanja i krivih projekcija nego da ga dobro pogledamo (i otvorimo uši) i shvatimo tko je on. Ok, ne očekujemo da se svako jutro budite s pitanjem Tko si ti?, ali bilo bi zgodno da se tu i tamo pitamo Tko si ti još?

SEKS, ŽELJA, STRAST

Može li čovjek svaki dan pojesti pet čokolada i deset sladoleda, a onda napasti partnera ako drugi dan nije gladan i napraviti scenu da vas ne želi jer-mu-više-ni-ste-na-pe-ti! Na što sad ciljamo? Na to da je normalno da niste svaki dan napaljeni kao prvih tjedana kada ste se upoznali, ali isto tako da od vaše veze neće biti ništa ako zanemarite igrice u krevetu, već se zavalite na kauč i ne fermate drugu osobu ni pet posto, jer sve vam je na njoj već odavno poznato. Uostalom ljubav je aktivan posao i ne kaže se uzalud – “voditi ljubav” a ne “spavati uz svoju ljubav kao top”.

Foto: Shutterstock

IGRAJMO SE ZAJEDNO

I za kraj – najveća opasnost za vašu ljubavnu vezu je ta da ona postane jedno te ista predstava koju igrate godinama s jasno definiranim ulogama, bilo da ste pali u ulogu majke, supruge, žrtve, molim nastavite niz. Uostalom, pogledajte samo vašu mačku što najviše voli – pa igru. Vi odlučujete hoćete li to već večeras biti igra lovice, sakrivača ili draškanje s tihim predenjem (ili će susjedi morati zvati policiju iako je veljača već odavno prošla). No ako se to i dogodi, samo bez panike molim! Oni su naprosto samo ljubomorni na vašu tako zdravu i tako živu vezu.

Naslovna fotografija: Canva

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.