POGRBLJENO SJEDENJE

PROBLEMI S VRATOM: Zašto nam glava teži 20 kilograma kada gledamo u mob i kako se riješiti tech-necka

Nika Kovačić
26.03.2023.

A sada tu kilažu pomnožite s četiri, pet sati zurenja u mobitel na dan, koliko u prosjeku provedemo nad gadgetima i – voila! Dobili ste rezultat. Ili, bolje rečeno, dijagnozu.

Hipnotiziran pogled u mobitel, pogrbljena leđa, spušten vrat i glava. Znate o čemu pišemo. Nećemo sad ulaziti u to tko vam piše i isplati li se tako grbiti tijelo, ali morate znati da taj položaj opterećuje kralježnicu pet puta više od onog uobičajenog, uspravljenog. Naime, glava prosječnog čovjeka teži od četiri do šest kilograma. A kada je sagnete pod kutom od 15 stupnjeva, težina koja pritišće kralježnicu iznosi 12 kilograma.

Želite da nastavimo? Ok, kada glavu sagnete pod kutom od 45 stupnjeva, težina raste naviše od 20 kilograma. I sada pomnožite tu težinu s četiri, pet sati zurenja u mobitel na dan, koliko u prosjeku provedemo nad gadgetima i – voilà! Dobili ste rezultat. Ili, bolje rečeno, dijagnozu.


Bolovi + bore

No, kao u nekoj lošoj priči, kao da nije dovoljno što kosti i mišiće dovodimo u nezahvalne pozicije, usporedo s unutarnjim devijacijama, pojačano se stvaraju i bore na vratu. Osim toga, koža ispod brade osjetljiva je i bez nekih jačih “nosećih” struktura pa prva počinje labaviti i borati se. I eto nam naboranih vrata i podbratka!


A sada kratka pauza za brzinsko pitanje: Kada ste posljednji put vrat namazali kremom? Kada ste mu posljednji put priuštili neku kvalitetnu regenerativnu masku, piling, kremu za sunčanje ili masažu? Da, to smo i mislili. Vrat je na dnu popisa prioriteta. Hvala, nemamo više pitanja. No rado ćemo otkriti što vam je činiti.

Glava gore!

Znate kako govore na baletu – glava gore! A ako već gledate u mobitel, tablet ili laptop, spustite na ekran samo oči, ne cijelu glavu. Naš savjet: nabavite stol za kojim možete stajati.

Kut od 90 stupnjeva

Možda mislite da ćete izgledati kao da ste progutali metlu, ali zapamtite da je pri sjedenju za radnim stolom važno držati se uspravno te da su vam ruke pod kutom od 90 stupnjeva, a noge čvrsto na podu.

Podižite ramena

Ne zaboravite svako malo ustati, razgibati se, kružiti glavom lijevo desno i podignuti ramena do brade kao da pokazujete kako nemate pojma.

Vježbe disanja

Izbjegavajte stres jer svi u kriznim situacijama reagiramo slično – podignemo ramena, glavu isturimo prema naprijed i zgrčimo se spremni na bijeg. Opustite ramena, stavite ruku na trbuh, duboko udahnite i brojite do tri, a onda pri izdisanju brojite do pet. Ovu vježbu ponovite tri puta.

Ojačajte ramena i vrat

Ne zaboravite ni sport. Nije važno hoćete li odabrati pilates, veslanje ili teretanu, važno je da istežete gornji dio tijela te opustite i ojačate ramena i vrat.

Prestanite spavati na trbuhu

Prestanite spavati na trbuhu, a ako ste ljubitelj bočnog položaja, nabavite poseban jastuk ili, još bolje, onaj za trudnice, kad već ne možete spavati kao svetac – na leđima s prekriženim rukama na prsima.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.