što bi rekao hitchcock

NEOČEKIVANI HOBI MILENIJALACA I GEN Z GENERACIJE: Kako je promatranje ptica postalo hit?

Kristina Stakor
26.01.2024.

Ne znamo što bi o ovome mislio Hitchcock, ali sve je više pripadnika mlađih generacija koji svoje vrijeme provode u promatranju ptica. Što je toliko intrigantno u potrazi za djetlićima i crvendaćima?

Jednom davno, u našim dvadesetima, prijateljica i ja otišle smo na predstavljanje knjige „Sloboda“ Jonathana Franzena u Zagrebu. U neveliki prostor uguralo se mnoštvo ljubitelja pisane riječi, a kad je autor bestselera stigao, počeo je govoriti o birdwatchingu. Nakon desetak minuta slušanja zapažanja o pticama, prijateljica i ja smo se pogledale u stilu „hm, možda smo premlade za ovo?“ i krenule se izvlačiti van iz zagušljive prostorije u neki uzbudljiviji noćni život.

Kad je vrijeme za promatranje ptica?

Sjetila sam se tog momenta kad sam se malo manje davno uhvatila kako sjedim na klupi u londonskom Regent’s Parku i promatram labudove, divlje patke i neke meni nepoznate ptičje vrste, dok vjetar struji kroz grane, a život unutar parka odvija se u nekom puno sporijem ritmu od ludila vreve izvan njega.

Ulovila sam se i kako sjedim na klupi u Španjolskoj promatrajući preslatke, ali glasne zelene papagaje kako traže hranu na plaži u Malagi, što me navelo da guglam kako su te ptice uopće tamo dospjele. I doznam da se radi o vrsti koja se razmnožila kad su stanovnici sedamdesetih oslobodili svoje kućne ljubimce i pustili ih u „divljinu“. A otkrila sam da i nisam jedina koja je svoj interes za promatranje ptica razvila ranije od nekih starijih generacija.

Foto: Pexels/ Marcelo Chagas

Moj interes za ptice nije se ipak probudio preko noći: često sam bila predmet podrugivanja bliskih prijatelja koji znaju za moju strast prema fotografiranju goluba i promatranje njihova urbanog života, tendenciju da prelaze cestu preko zebre češće negoli polete… no moja je fascinacija postala manje smiješna ili čudna kad je dobila svoj modni legitimitet – da, pričam o THE torbici JW Andersona u obliku goluba koja mi je već mjesecima na listi želja, ali i o jesenskoj couture kolekciji Thoma Brownea.

Birdwatcheri, ujedinite se

No osim modnih pista, ptice polako osvajaju i društvene mreže. I ne, to ne sudim samo po svom Instagramu na kojem su mi algoritmom zavladale ptice: brojni reelovi, videi i fotke ljudi koji su instalirali hranilice na svoje prozore kako bi mogli promatrati sve ptičice koje na njih slijeću, labudove koji se sjećaju osoba koje su im jednom davno pomogle izbaviti se iz zaleđenog jezera, sove ozlijeđena krila kojima pomažu u oporavku… već i po nevjerojatnoj popularnosti sadržaja vezanih uz ptice na TikToku.

Tako #birdwatching ima preko milijardu pregleda, a #birding preko 250 milijuna pregleda. Tu su i aplikacije poput Birde, koje pomažu u detektiranju pojedinih vrsta, potiču boravak u prirodi i konzervaciju staništa ptica.

@katiekreen

Hi. Just realized 9000 people follow my birds. Thanks for sticking around❤️ #birdwatching #birdnerd #birds #asmr #fyp #fypシ #foryourcat

♬ Clouds – Luke Faulkner

Pa kako su odjednom ptice postale toliko popularne među generacijom koja je još vrlo daleko od svojih penzionerskih dana?

Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Promatranje ptica kao self-care praksa

Uzroke možemo tražiti djelomično i u samoj pandemiji, kada nas je izolacija navela na bijeg u prirodu, daleko od naša 4 zida i ekrana. No i sada, kad su ta vremena iza nas, zajednica promatrača ptica raste.

Neki u tome vide prije svega oblik self-carea i brigu za mentalno zdravlje, kao što ilustrira knjiga „Ornitherapy: For your Mind, Body and Soul“, te takav boravak u prirodi, fokusiranje na opažanje, može pomoći da se izbavimo iz ruminiranja u koje upadnemo zbog životnih stresova.

„To je odličan način da izađemo van, opustimo se, promatramo prirodu, ostanemo prizemljeni. Birdwatching kao self-care praksa može  pomoći u resetiranju uma i tijela i podariti sposobnost udaljavanja od stresnih situacija u životu“, objasnila je psihoterapeutkinja Allison Soss za Bustle.

Foto: Unsplash / Simon Godfrey

Neki GenZ-evci to su saželi i puno deskriptivnije: „Kad se cijeli dan brineš o budućnosti i stresovima u životu, lijepo je gledati u nešto čemu je dovoljno par sjemenki – i činjenica da nije pojedeno“. Ne treba zanemariti ni alegoriju slobode koju ptice utjelovljuju od pamtivijeka.

Pa dok mirovina još nije na horizontu, možemo barem svoje slobodno vrijeme ispuniti ovakvim sitnim užicima koji ne koštaju ništa (osim ako ne odlučite uložiti u profesionalnu opremu) i prepustiti se penzionerskim hobijima poput promatranja ptica. Možda zvuči kao vrabac u ruci – golub na grani metafora, ali tko zna, možda ugledamo i kojeg sokola, djetlića, sovu…

Naslovni vizual: Unsplash, Pexels, Canva

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.