Nešto kao svjesno dejtanje

SLOW DATING: A što kažete da nekoj osobi doista date stvarnu šansu?

Lena Ivanović
26.12.2023.

Brzina online upoznavanja potiče i brzo otkantavanje, jer jao si ga vama ako u kratkom roku niste osjetili kemiju. A što kažete da skinete nogu s gasa i upoznate slow dating?

Ljubav je nešto kao grom iz vedra neba koji te pogodi baš kada si to najmanje očekivao. No ako se bojite grmljavine, možete zamisliti i malog Kupida koji u vaše tijelo odašilje ljubavne strelice. A ako se bojite i strelica, zamislite čarobni napitak. No što god vi sada zamislili – ključno je to da ljubavna magija djeluje na vas instantno. Nema tu puno čekanja. Jednostavno znaš iste sekunde hoćeš i nekoga svajpati ili ne.

Eto tako smo i mi godinama zamišljali savršenu ljubav. Uostalom, bilo je logično veličati brzinu do neviđenih razmjera kada se stoljećima ljubav događala racionalno, logično i iznad svega – poooo-laaaa-koooo. Čitaj – manje više su o bračnim partnerima odlučivali roditelji pa su mladi romantičari kao znak bunta odlučili nagaziti na gas i doslovce počeli srljati u ljubavne veze.

Ljubavni burnout

No stvar je još donekle šljakala u doba prije interneta. Odeš u neki noćni klub, zabriješ s nekim, dogovoriš se sutradan za kino pa vidiš ima li kemije i bez opijata i hoće li uopće i doći do trećeg dejta ili će i vaša priča završiti kad i film u kino dvorani. A onda su stvari izmakle kontroli jer dejtanje uz pomoć aplikacija ne samo da nam je ubilo koncentraciju, poremetilo sklopke za dopamin, serotonin, adrenalin i kortizol nego i onaj dio mozga koji odlučuje koga ili što zapravo želimo.

Najbolje je to dokazao sjajan HBO dokumentarac ‘Swiped: Hooking Up in the Digital Age’ o milenijalcima koji doslovce trebaju na tečaj usporavanja, jer dejtanje im se na kraju svega smučilo i ostavilo ih u još većoj depri nego što su bili prije lova na kakvog uzbudljivog partnera.


Serijsko zavođenje kao na traci

Znate već ako to ide – jedan dejt za drugim. Rijetko kada i dođe do drugog susreta. Pa kako da i dođe kada iza ugla vreba koji novi profil koji je možda sto puta bolji od sadašnjeg ili kada već mislite na sljedeća tri dejta koja morate odraditi kao kakav menadžer na rubu burnouta. A na kraju više ne znate što ste kome napisali, kome rekli, a s kim što doživjeli. A da stvar bude bolja, i vaša priča počinje zvučati kao na traci. I dovoljna je jedna krivo intonirana riječ da sve ode kvragu, a vi ste pretvorite u duha.

A onda se na nesretnoj dating sceni pojavio jedan retro trend koji zvuči pomalo kao da ga je pisala nečija mudra baka, a zove se slow dating. Uostalom, kada su bakine vestice postale hit i na modnoj sceni, zašto ne bismo poslušali mudrije od nas, pomislila je generacija Z koja je očito odlučila da neće ponavljati greške prethodne generacije.

Svjesniji susreti kroz Slow Dating

Naime, kako i ime sugerira, glavna je ideja uzeti više vremena za upoznavanje, a to znači da istog trena možete zaboraviti na munjevitu brzinu i one gromove iz vedrog neba. U prijevodu – izlazite samo s jednom osobom u isto vrijeme i pokušavate se što više fokusirati na nju. A to naravno znači da ćete unaprijed biti selektivniji prilikom svajpanja te malo više pažnje posvetiti nečijem profilu i zajedničkim interesima, a ne se izbezumiti na prvu golišavu fotku s ljetovanja.

Radi se o davanju stvarne šanse drugoj osobi i stvaranju intimnog odnosa. Da, to znači da ćete ponekad morati zaboraviti na onu svoju savršenu masku i rizz naočale i ponekad se dotaknuti i onih neugodnih tema. Naravno, da na prvom spoju ne moramo raspravljati o posljednjih deset godina i najdubljim traumama, ali iskrenost je itekako ključna. Tako možemo bolje razumjeti drugu osobu i shvatiti na vrijeme je li smisleno nastaviti se upoznavati.

Ljubav ponekad zahtijeva strpljenje

Dakle: ostavite svoje romantične predodžbe o ljubavi na prvi pogled barem privremeno po strani i nemojte se zbuniti zbog izostanka leptirića u trbuhu. Možda ovo sada uopće neće zvučati romantično, ali ljubav zahtijeva strpljenje. I nije li to najljepši poklon koji sebi možete pokloniti u nadolazećoj godini. Jer slow dating ne samo što stvara prostor i vrijeme nego smanjuje pritisak, No hej! – jesmo li već rekli da se ovim načinom dejtanja otvaraju i ona vrata mogućnosti na kojima piše – ‘iskreno otvaranje i put prema pravoj ljubavi’? Ima li hrabrih koji se usude proći kroz njih ili se i dalje držimo onoga da je najbolja zabava ispred nečijih vrata?

Naslovna fotografija: ‘Love at First Sight’ film

Pročitaj više

Je li moguće naći ljubav na Tinderu? Čini se da osim tzv. fuckboys sada trebamo paziti i na one zauzete

MUČENJE ŠUTNJOM

Šutnja, durenje, puhanje, ignoriranje… Zašto sve više ljudi umjesto otvorene komunikacije primjenjuje metode pasivno-agresivnog komuniciranja?

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

TAKTIKA: ESCAPE

Prvo su vas iznenadili time što su vam skidali zvijezde s nema, a zatim su samo isparili s ovog planeta? Nije baš da želite angažirati istjerivače duhova, ali zanima vas što se krije iza ovakvog %&!!! ponašanja?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.