Pravocrtan i krivocrtan hodogram varanja

ZAŠTO JE SEDMA GODINA VEZE KRIZNA: I kako bi izgledao grafikon muškog i ženskog varanja?

Lena Ivanović
03.05.2024.

Nakon sedam brda i planina, odjednom se stvorila neka nova osoba koja je obećavala sretan kraj. No kako izaći iz prve bajke koja je baš u sedmoj godini prestala djelovati? Sve odgovore znaju izraelski znanstvenici

Je li Marilyn Monroe kriva za sve jer nam je još davne 1955. godine, kada se na kino platnima pojavio film ‘The Seven Year Itch’, bacila bubu u uho oko te vražje krizne sedme godine? Ili ljubav naprosto ima rok trajanja kao prosječan automobil? Jer, kada su se problematične sedmice uhvatili znanstvenici ispalo je da film samo prepisuje stvaran život. Da, većina razvoda i prekida se događa upravo u sedmoj godini veze, no postoji neka sitna razlika kako sedmicu podnose žene, a kako muškarci.

Pravocrtan i krivocrtan hodogram varanja

Naime, kada su u Izraelu proveli istraživanje na tri grupe parova koje su podijelili na – kratke veze (do 5 godina), srednje duge (6-10 godina) i duge veze (sve iznad 11. godišnjice) ispalo je da krivulja kojom se mjeri želja za izletima i varanjem kod muškaraca raste linearno, i to po principu – što veza dulje traje, to oni više maštaju o paralelnim stvarnostima ili je provode u djelo, dok je kod žena hodogram varanja krivocrtan.

Foto: Unsplash

Drugi i treći pubertet kod muškaraca

Naime, žene su prijavile najveću vjerojatnost varanja u srednje dugim brakovima te znatno manje izglede za varanje u kratkoročnim i dugotrajnim brakovima. Iako naravno želja za nekim drugim svoju kulminaciju doživljava u 7. godini, nakon toga ona postojano opada. A to znači da varanje praktički ne postoji među ženama koje su bile u braku 20-30 godina. Ili su žene samo mudrije pa to drže za sebe i ne pišu dnevnike, niti se frendicama ispovijedaju na WhatsAppu.

Foto: Unsplash

Nakon 30. godine – raspašoj

Nasuprot tome, muškarci su svoj drugi pubertet često doživljavali u sedmoj godini vezi, da bi se to stanje neprestane krize smanjivalo do 18 godine veze, kada bi se na horizontu lagano počeo pojavljivati i treći pubertet. A to znači da su muškarci koji su bili u braku 30 ili više godina zapravo imali najveće izglede za prevaru. Da, čak i nešto više od muškaraca koji su imali ‘sedmogodišnji svrbež’. E sad, je li trideseta godina nova sedma krizna godina i ne manje bitno – znate li nekoga tko bi snimio dobar film o ljubavnim i životnim mukama nakon 30 godina veze? I kako biste uopće nazvali taj film? ‘Labuđi pjev’ ili ‘Samo triput se živi’?

Foto: Unsplash

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

ČAROBNI KAMEN

Ne morate vjerovati u čudesni kamen mudraca, ali možete isprobati plemenite i poludrage kamenčiće koji će vam podariti ekstra ljepotu, unutarnju ravnotežu te vam pomoći da se riješite bolova. Kad već ne mogu natjerati nekoga da se ekspresno zaljubi u vas, ili?

Kad se govori o toksičnim odnosima, puno se pažnje posvećuje ljubavnim vezama, no ponekad zanemarujemo one „vukove u ovčjoj koži“ u vlastitom taboru – među prijateljima

unutarnji glas

Svi ljudi posjeduju intuiciju, no možemo li joj uvijek vjerovati i kako biti bolje usklađen sa svojim šestim čulom?

Stalno se uspoređujemo i ocjenjujemo: drugi su pametniji, ljepši, uspješniji i sve mogu bolje. To često izaziva neugodne osjećaje i otežava nam prihvaćanje sebe onakvima kakvi jesmo. Usporedbe s drugima mogu ozbiljno narušiti naš pozitivan stav prema sebi. Zašto se onda uspoređujemo s drugima? Kako to stalno uspoređivanje s drugima utječe na našu psihu i naše živote? Kakvu ulogu igraju društveni mediji isamoprihvaćanje? Ovdje ćemo vam dati odgovore na ova pitanja i pružiti vam druge uzbudljive činjenice.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.