DREVNA KOPIJA

ANTIKA 4EVER: Drapirane haljine dostojne grčkih boginja

Kristina Stakor
16.03.2023.

Stižu topliji dani, a mi već imamo modnog favorita za proljeće i ljeto. Nova sezona bit će u duhu seksipila, a dizajneri su inspiraciju pronašli u nekima od remek-djela svjetske umjetnosti, pa imamo priliku zablistati poput antičkih grčkih božica.

Senzualni nabori „preneseni“ su iz kamena u prozračne materijale koji prianjaju uz siluetu kao da su mokri, pa osoba koja ih nosi nalikuje na Afroditu koja se rađa iz morske pjene. Antički, ali i renesansni, barokni i kasniji kipari „mokrim“ draperijama isticali su proporcije savršenog tijela, no ostajući u okvirima ćudoređa, pokazujući, osim idealne figure, i vlastito umijeće. A današnji modni dizajneri slijede sličnu formulu kako bi pokazali svoju vještinu vladanja krojem i tkaninom, te stvarajući od suvremene žene (bez obzira na to jesu li joj proporcije više atletske ili barokne) – božanstvenu fashionisticu.


Drapirane i pripijene haljine

Za razliku od mramornih skulptura koje danas poznajemo samo u njihovoj bjelini, haljine za proljeće i ljeto dolaze u različitim pastelnim nijansama, zagasitim i jarkim bojama zalaska sunca, ali i metalik teksturama koje se savršeno slažu s brončanom puti vrućih dana. Drapirane, pripijene haljine našle su svoje mjesto u kolekcijama dizajnerskih imena kao što su Tom Ford, Dion Lee, Di Petsa, Jacquemus, Vivienne Westwood, Magda Butrym, Norma Kamali, ali i kod brojnih high street brendova.


Osim na modnim pistama, ove smo haljine imali prilike vidjeti i na crvenom tepihu – od Brune Marquezine u novoj Bottegi, preko Iris Law do Lizzo na dodjeli nagrada Brits – ovaj stil haljina ima mogućnost prilagodbe različitim prigodama, od opuštenijih do glamuroznih. Za sve prigode koje bi mogle „iskrsnuti“ ove sezone, izdvojili smo haljine u kojima ćete se osjećati božanstveno.

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.