Mini-korekcije

DEMI METODA: Nešto između ‘no make up looka’ i teške podloge kao maske

Nika Kovačić
05.01.2024.

Ako niste bili dovoljno angažirani na satu likovnog, morat ćete upisati dodatne sate o teoriji boja i kupiti paletu nijansi ne biste li na ispravan način izveli mikro-šminkanje

Dan bez make upa! Priznajte, svi smo mi barem ponekad bili hrabri kao Pamela Anderson pa izašli bez trunke pudera ili tonirane kreme jer smo nekamo užasno žurili ili je netko promovirao povratak prirodnog looka. Sjećam se jednog takvog radnog dana kada smo se svi trebali pojaviti na poslu nenašminkani, a onda smo ostatak dana proveli u postavljanju teorija tko je više ili manje varao. Uostalom, što je danas varanje kada i poznati ženski magazini s no make up naslovnicama primjenjuju suptilne metode varanja.

Suptilno varanje?

Naime, kada su snimali za jedan glossy magazin dvije najljepše žene bez make upa – Monicu Bellucci i Penelope Cruz na snimanje su ipak pozvali vizažiste koji su imali sljedeći zadatak – nanijeti im užasno jak make up. Zatim je na scenu stupio fotograf koji ih je počeo snimati, tek tako da uđu u film, a potom su im skinuli make up, nadajući se da je nešto kontura, a i vrtoglavo visokog samopouzdanja ipak ostalo.

Mikro-korekcije ili način na koji se sređuju frajeri

Na tom tragu se sada pojavio još jedan trend zvan i ‘demi metoda’, kojeg na TikToku predstavljaju i kao pametnu metodu šminkanja jer koristi onaj stari model – manje je više. Dakle, ako pametno izvedete mikro korekciju boja uz pomoć korektura, kontura, pigmenta boja i bronzera, možda biste se mogli negdje pojaviti i na no make up dayu. O čemu je riječ?

Savršena podloga bez podloge

Umjesto oslanjanja na ton podloge koji bi trebao prekriti sve navodne nedostatke, ova metoda koristi teoriju boja kako bi ciljano izjednačila pojedine zone. Nijanse se određuju s pomoću kruga ili kotača boja, a to znači da za svaku sjenu koju želite izjednačiti, odaberete boju koja joj je suprotna. Tamni krugovi oko očiju s plavkastim ili zelenim podtonom neutraliziraju se breskvasto-narančastim korektorom, crvenila zelenim tonovima – i obrnuto.

Vaše lice kao umjetničko djelo

Prije nego što počnete s korekcijom boje demi-metodom, kožu treba dobro hidratizirati i pripremiti lice primerom. Ako imate sklonost crvenilu, koristite primer sa zelenim pigmentima. Za tamne krugove ispod očiju odaberite topli, zasićeni ton umjesto svijetlog korektora koji će izjednačiti hladne podtonove. Dovoljna je samo mala količina! Zatim, mekim, malim kistom, prekrijte dodatne nepravilnosti. Pri tome uvijek birajte boje prema krugu boja.

Koristite korektor boje breskve, crvene ili narančaste nijanse kako biste neutralizirali plavkaste ili zelenkaste podtonove na koži.

Što tanji kist i što manje proizvoda

Na kraju, nježno konturirajte obraze, čelo i nos neutralnom smeđom bojom. Za malo svježine odaberite nježno rumenilo koje se bojom najviše približava prirodnom ružičastom tonu vaših obraza. I ne zaboravite dodati malo bronzera ne biste li vašem licu podarili malo topline, a za fiksiranje malo prozirnog pudera s bljeskom. Ne znamo za vas, ali mi više ovo ne zovemo više varanje nego akademski pristup šminkanju.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.