FACE YOGA: Ozbiljna alternativa botoxu i hijaluronskim filerima, ili?

Lea Tomac
18.05.2024.

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Odavno smo upoznati s prednostima tjelovježbe, ali jeste li znali da „trening za lice“, poznatiji kao Face Yoga, dolazi uz slične benefite? Face Yoga kombinacije je različitih vježbi i masaža koje se izvode s ciljem poboljšanja tonusa mišića te poticanja cirkulacije kako bi se u konačnici došlo do svježijeg i oblikovanijeg lica. Opuštenost kože i bore koje dolaze sa starenjem rezultat su prirodnog gubitka kolagena, a aktiviranje mišića vježbom i masažom pomaže u održavanju elastičnosti i punašnosti koje su karakteristične za mlađu životnu dob. Julie Lindh, zagovornica holističkog pristupa njezi kože, smatra kako je pametnije dati priliku ovakvim prirodnim metodama prije nego što se odlučimo na tretmane koji uključuju iglu ili skalpel. „Mišić je mišić, a mišići lica reagiraju na isti način kao vaše ruke i noge kada vježbate u teretani. Redovitom vježbom oni postaju snažniji, mikrocirkulacija u licu bolja, a što su mišići ispod kože jači, to ona izgleda napetije na površini“ – objašnjava.

Opisano sadrži čitav niz potencijalnih dobrobiti za izgled, ali i zdravlje kože, a konačan rezultat ovisit će o odabranoj tehnici vježbe te konkretnom stanju vaše kože. Neke od prednosti koje možete očekivati su sljedeće:

  • blistaviji i puniji izgled lica
  • smanjenje natečenosti uslijed bolje limfne drenaže
  • izraženije konture lica
  • zaglađenija koža te manje prominentne bore

Želite li iskušati Face Yogu, dovoljno je spomenuti naziv upisati u internetski pretraživač – ondje vam je dostupan velik broj potpuno besplatnih videozapisa koji vas korak po korak vode kroz proces vježbe i masaže lica.

Međutim, potrebno je biti realan u očekivanjima. Da biste uočili ikakav pozitivan pomak, neophodno je redovito prakticiranje Face Yoge, a preporuča se uklopiti je u jutarnju skin care rutinu. Ovo nije praksa za nedosljedne ili nestrpljive jer prvi rezultati postaju vidljivi tek nakon nekoliko tjedana te ih je potrebno održavati. Ukoliko težite brzim i nešto radikalnijim promjenama, rješenje ćete vjerojatno ipak potražiti u liječničkim ordinacijama. Osim toga, vrijeme je nemoguće zaustaviti, a proces starenja kože odvijat će se htjeli mi to ili ne.

Uputno je brinuti o vlastitom izgledu, posebice ako takva briga podržava i zdravlje, a ne samo estetski dojam, no svatko od nas mora se pomiriti s time da je nemoguće izgledati isto s 20 i 60 godina. Umjesto da se zbog toga osjećamo loše, trebali bismo pokušati pronaći ljepotu u svim našim transformacijama koje nam godine donose. Kao i u većini životnih situacija, tako i u njezi kože najpametnije je pronaći ravnotežu između svih opcija koje nam se nude – kombinacija kvalitetnih proizvoda za njegu lica, vježbe, masaže te ponekog tretmana izvedenog od strane liječnika dovest će do optimalnih rezultata.

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.