Očuđenje i oduševljenje

GRANNY CHIC: Zašto je bakin ormar poželjniji od maminog?

Tamara Radan
26.01.2024.

“So wake me up when it’s all over, when I’m wiser and I’m older”. Izgleda da je već i Avicii znao da zrele godine donose neke prednosti. Istražili smo zašto se u modi sve češće inspiriramo modnim stilom naših baka!

Stojim u redu za kabine i ne mogu procijeniti hoću li uopće stići isprobati sve što sam odabrala s vješalica jer dvadesetak žena isto tako strpljivo čeka u redu. No svađa između mame i kći mi odvlači pažnju. Ako dobro pratim, mama objašnjava strpljivo tinejdžerici zašto nije dobro kupiti to što je odabrala – pulover ima rupe na području bubrega pa će se prehladiti, suknja je prekratka, materijal loš, a u poliesteru će se samo znojiti i izgledati jeftino. Tinejdžerica pokušava proturječiti, ali zna se tko drži novčanik. Pored naših glavnih protagonistica stoje još dvije tinejdžerice koje su isto naćulile uši jer treba čuti što se mami ne sviđa i baš to kupiti. Jer kako ćeš se drugačije razlikovati od svoje mame. Najlakše je udariti kontru i misliti da si otkrila svijet. No, u redu je biti tako ambiciozan i samouvjeren u tim godinama.

Ono što se ne sviđa mami i ono što se sviđa baki

Ili vi možete zamisliti svijet u kojem bi tinejdžerice, mame i bake nosile iste stvari? I tako je godinama vrijedilo staro pravilo. U modi je poželjno sve od čega bi se tvojoj mami digle dlake na glavi, a susjedi ostali šokirani. Jer to je i bit mode, zar ne? Da se neprestano mijenja i ruši pravila! No što je onda s bakama i kako je u zadnje vrijeme njihov stil postao tako poželjan? Je li riječ o tome da svi mi jako dobro znamo da je glavna greška ako posegneš za nekim modnim trend koji nije odstajao 20 godina, jer to više nije vintage nego je naprosto samo zastarjelo i mainstream? Ili su bake puno više cool od mama, a možda i hrabrije jer često kombiniraju nespojive uzorke, vodeći računa samo o tome da je praktično i toplo. Drugim riječima, bake kuže ležeran pristup i #Selflove.

Zašto mamine stvari ne prolaze vintage test

Uostalom, nisu li bake uvijek bile više cool od mama? Znate na što mislimo – dok su naše voljene mame morale dati sve od sebe da nas dobro odgoje, usmjere, a to znači tu i tamo uvedu i koju zabranu, bake su u fazi kada su dale sve od sebe u odgoju mama mogle biti daleko opuštenije pa je na kraju ispalo da smo ih čak i podsvjesno uvijek povezivali uz igru, zabavu i opušten pristup. Nešto, ako neće dati mama, dat će baka. Pri tome naravno ne mislimo na novac već na mudre savjete o životu te dobar modni savjet. A još kada svemu ovome pribrojimo praznik za oči i očuđenje kada baka otvori ormar, a vi prvi put ugledate neke nevjerojatne komade za koje niste ni znali da postoje.

Ubitačan miks: bakino + ganc novo i ludo

No, kako furati stvari koje bi se svidjele i vašoj baki? Iako naravno postoji i ona frakcija koja ide toliko daleko da farba kosu u sijede nijanse, kažu obožavatelji ovog stila da Granny look najbolje dolazi do izražaja kada kombinirate neke bakine stvari s onima koji se nipošto neće svidjeti vašoj mami. Primjerice, kada dugu, monokromatsku suknju prigušene boje od čvrstog materijala nosite u kombinaciji s neobičnim metalik detaljima, majicama s rupama i šarenim torbama. A da sada ne biste gnjavili i dedu, izdvojili smo par prijedloga kako nositi Granny look. A ako želite saznati koliko su bake zapravo ubercool – saznajte u super HBO dokumentarcu ‘VIKA’ o 84-godišnjoj Viki (Wirginia Szmyt), zvijezdi varšavske klupske DJ scene. No pitanje sada glasi – što kada baka počne kopirati stil svoje unučice?

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.