KONTROVERZNE BALERINKE: Dugu povijest popularnih cipela oblikovale su žene

Kristina Stakor
14.05.2023.

Uvijek elegantne, balerinke su već desetljećima neizostavni dio proljetne garderobe. No njihova je povijest mnogo duža od toga i čini ovaj jednostavan komad obuće mnogo zanimljivijim

Usprkos svojoj minimalističkoj prirodi, balerinke su nekako uspjele biti kontroverzne i podijeliti publiku na one koje ih obožavaju i one koje ih nikad ne bi obule. Među argumentima potonjih mogu se čuti izjave poput dosadne su, neudobne su, stoje samo visokim mršavicama, nisu sexy

No u drugom taboru mnogo je onih koje vole balerinke zbog njihove jednostavnosti, praktičnosti, nenametljive elegancije, dojma nonšalancije koji ostavljaju – svih elemenata na koje pomislimo kada netko spomene francuski chic.

Povijest

A ove su cipele dio garderobe cool Francuskinja od pamtivijeka. Kao što im i samo ime kaže, proizašle su iz baleta. Ovaj se ples pojavio na kraljevskom dvoru Catherine de Medici još u 16. stoljeću, no originalno se plesao u visokim potpeticama. U 18. stoljeću popularna francuska balerina Marie Camargo uklonila je potpetice sa svojih plesnih cipela – i balerinke su rođene.

Dugo su bile rezervirane uglavnom za plesačice, a za njihovu popularizaciju bila je odgovorna još jedna žena, dizajnerica sportske odjeće Claire McCardell. 1941. godine naručila je različite modele balerinki od Salvatorea Capezija, vlasnika trgovine cipela koja se nalazila prekoputa Metropolitan Opere i opskrbljivala plesače. Ovaj „novi“ dizajn svidio se robnim kućama kao što su Neiman Marcus i Lord&Taylor pa su balerinke postale dostupne široj publici.

Ime koje se ističe u ovoj dugoj povijesti svakako je i Audrey Hepburn. Glumica poznata po androginoj figuri, profinjenom stilu i baletnim počecima često ih je nosila i na velikom ekranu, poput Ferragamo napravljenih po mjeri za film „Praznici u Rimu“.

Ne može se zaobići ni ime Brigitte Bardot. Francuska je glumica također plesala balet, te je željela taj stil cipela nositi i izvan plesne dvorane. Zatražila je Rose Repetto, majku poznatog plesača, da joj napravi par cipela koje će biti fleksibilne kao baletne papučice, ali udobnije. Nosila ih je u filmu „I Bog stvori ženu“ i zauvijek definirala neke od ideala koje poistovjećujemo s francuskim chicom.

Balletcore

Otada do danas trendovi se ciklički izmjenjuju, no balerinke ostaju klasik proljetne garderobe koji je teško zaobići (a zašto bismo uopće to i htjele). Nakon duže pauze gdje nisu bile u centru pozornosti, balerinke su se vratile na modne piste i društvene mreže, te su postale nositeljice trenda poznatog i kao #balletcore.

Bez obzira na prolaznu modu koja se uvijek mijenja, dobar par balerinki nikad zapravo nije „in“ ili „out“, pa ako ne znate kako neki look napraviti praktičnim i profinjenim – tu su balerinke.

Naslovni vizual: Zara, Canva

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.