TKO NAM JE TO DOPLESAO NATRAG: 100 godina kasnije, cipele s T-remenom i dalje plešu

Lena Ivanović
08.06.2024.

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Kada su modni dizajneri prije nekoliko godina došli na revolucionarnu ideju – kreirati japanke s petom, glavno pitanje koje se postavilo je bilo – koliko će te cipelice funkcionirati izvan strogo kontroliranih uvjeta – čitaj studijskog snimanja. I tako su japanke na petu dobile i pregršt remenčića, koji su naravno bili super. Osim kada nisu. Čitaj – nakon par sati hodanja i trčanja po gradu, posebno na visokim temperaturama, nezgodno bi znali migoljiti po gležnjevima, odvezivati se, a u slučaju da ste ih snažnije zategnuli, možda se i previše urezivati u kožu.

A kao rezultat ovog artificijelnog eksperimenta da se spoji cipela za plažu i visoka peta pobjedu je odnijela treća strana – dobra stara udobna ortopedska obuća koja se vodila jednim načelom – što udobnije to bolje, a za izgled, što bi rekao James Bond naprosto nema vremena. I doista, neko vrijeme, ova utakmica modnih cipela je bila nerješiva tako da je čak i najveća obožavateljica visokih potpetica – Sarah Jessica Parker počela nositi ravne cipele.

Borba cipela za ljetni tron

U redu, bilo je nekih nadobudnih modela koji su željeli zagospodariti ljetnom scenom – od Mary Jane modela preko cipela s banana petom, pa čak i kopački s petom, no svi su oni morali odustati kada bi temperature skočile u vis. Naprosto su bile prezatvorene ili nedovoljno stare. Ovdje prije svega mislimo na kultne gladijatorice koje su bile izuzetno popularne prije petnaestak godina, no nisu ulazile u igru jer nisu dovoljno odstajale da postanu vintage.

Jil Sander

A onda su se pojavile one! Utrčale su u ring poput otpisanog Rockyja Balboe i zadale pobjednički udarac konkurenciji. Ili vi možda neke cipele koje zadovoljavaju gotovo sve kriterije? Imaju T remenčić oko zgloba čime garantiraju udobnost i sigurnost. Nadalje, izdužuju nogu, a što se tiče ostalog materijala, on doslovce nije ni potreban. Barem što se tiče najnovijih modela koje nam modni dizajneri predlažu za ljeto 2024. Doslovce izgledaju kao neka japanka koja je shvatila da je bolje imati jedan pošten remen nego metar vezica. I, na koji model ćete se vi ovo ljeto kladiti?

Giambattista Valli
Giambattista Valli
Giambattista Valli
Giambattista Valli
Giambattista Valli
Jil Sander
Jil Sander
Jil Sander
Jil Sander

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.