PEACH-FUZZ, BOJA GODINE: Hoće li nas oblak boje breskve spasiti od teških vremena

Aleksandra Orlić
17.12.2023.

U kakvoj su vezi riječi koje su obilježile 2023. godinu i boja zvana Peach-Fuzz koja će obilježiti 2024. godinu. I je li konačno stiglo vrijeme da skinemo rizz naočale?

Kraj godine se bliži, a to znači da je i vrijeme da se oprostimo s tekućom godinom i nazdravimo nadolazećoj. A što je bolji način od toga da pokušamo pronaći riječ koja će najbolje opisati sve ono što smo doživjeli prošle godine i da odredimo u kojim tonovima će se odvijati 2024. godina. No, hej! Zašto nas ova dva izbora pomalo stavljaju u bipolaran odnos.

Nešto kao da radimo zabavu pa smo za jedan stol pozvali i hipnoterapeuta koji će nas baciti u prošlost i kakvog vidovnjaka koji će nam proreći budućnost? Jer kako drugačije objasniti onaj osjećaj da 2023. sagledavamo realnije, a da se budućnosti bojimo pa smo nabavili tonirane cvike i želimo se utješiti u nježnim i pastelnim bojama. Ako ne i pobjeći od teške stvarnosti.

Riječi godine: krizni modus, ružičaste naočale i halucinirati

Naime, kada je prošle godine Institut Pantone svečano objavio da je boja godine Viva magenta! objašnjenje koje su nam servirali je bilo to da nam nakon korona kriza (koja je bila u znaku baby blue) hitno treba boja koja podiže samopouzdanje i optimizam. I kako stvari sada stoje, izgleda da su doista pogodili u sridu jer godinu su obilježile upravo dvije boje koje se nalaze u magenti – crvena i pink. No, kada su diljem svijeta u prosincu bila provedena ispitivanja na temu koja bi riječ najbolje opisala proteklu godine u užem krugu su se našle sljedeće riječi – rizz, AI, authentic, Krisenmodus, hallucinate.

Rokoko boja za teška vremena

Nešto kao da smo svjesni da se svijet našao u ogromnoj krizi, ali što nas briga, dajte nam program umjetne inteligencije da nas izbavi iz svih teškoća, rizz naočale (neka vrsta ružičastih naočala) i halucinogene gljive. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je bojom godine proglašena pastelna nijansa Peach-Fuzz. Ne narančasta, ne roza, nego ona koja uvelike podsjeća na Bellini pod jakim suncem Venecije te istog trena izaziva laganu pripitost, veselje i podsjeća na neka dobra, bezbrižna vremena,

Boja empatije i sanjarenja

I dosta, objašnjenje koje je stiglo iz Pantone Instituta govori da je Peach-Fuzz, boja empatije i sanjarenja odabrana upravo iz razloga da nam nježnim nijansama odvrati pažnju od teške stvarnosti svijeta. “Udobni” ton, kažu, “pruža prostor u kojem se možemo osjećati ugodno, iscijeliti i procvjetati, bez obzira jesmo li u društvu drugih ili uzimamo trenutak za sebe.” A što vi mislite, je li oblak boje breskve koji lebdi iznad stvarnosti boja koja nam treba? I trebamo li čeznuti za vremenima kada ćemo imate snage odabrati neke boje koje nisu nježne već snažne i opake pa da konačno čujemo riječi vidovnjaka: “Vidim u kristalnoj kugli da će vam boja godine biti crna, a stvarnost ružičasta.”

Naslovna fotografija: Pantone

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.