'Za ljubav treba imati hrabrosti"

‘SEDMO, NEBO’, FILM O ČOVJEKU KOJI JE IMAO PREVIŠE ŽENA: Najvažnije lekcije filmske ekipe

Lena Ivanović
16.07.2023.

Premijera dugometražnog igranog prvijenca scenaristice i redateljice Jasne Nanut SEDMO NEBO održana je 17. srpnja na 70. Pulskom filmskom festivalu. Uoči premijere objavljen je trailer za ovu crnu komediju koja se bavi smiješnom stranom krize srednjih godina, a mi smo pitali ekipu koja je radila na ovom filmu koja je najvažnija lekcija koju su naučili tijekom snimanja filma.

Radnja filma ‘Sedmo nebo’ prati Ninu Radmana, čovjeka s previše žena i premalo vremena, koji je hodajući recept za katastrofu. Pokušavajući priznati ženi da se zaljubio u drugu, Nino traži pomoć «stručnjaka» čiji ga savjeti vode u još veći kaos. U strahu od žene, njegova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu. Hoće li trijumfirati ili krahirati, otkriva ova komedija neočekivanih obrata, u kojoj je samo jedna stvar veća od Ninovih problema – njegov tlak.

Redateljica filma Jasna Nanut autorica je šest kratkih igranih filmova koji su prikazani na Zagreb, Pula i Sarajevo Film Festivalu, u Tallinnu, Motovunu, Plans d’Angersu, Poitiersu i mnogim drugima. Dvostruka je dobitnica Oktavijana, za svoj diplomski film Igra malog tigra i prvi profesionalni kratki film Tanja. Sedmo nebo je njen prvi dugometražni film. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti, a podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Producent filma je Hrvoje Osvadić, koji je ujedno i koscenarist filma.

A ovo su najvažnije (i najzabavnije) lekcije koje je filmska ekipa spoznala nakon snimanja filma:

Jasna Nanut, redateljica i scenaristica

“Naučila sam da kad nešto ne ide pa ne ide, a vrijeme curi, a mi u 20.-oj, 25.-oj repeticiji, a scena zapravo nije ključna, i užasno je vruće, trebam naprosto stati, izaći na zrak, duboko udahnuti i razmisliti postoji li jednostavnije rješenje. Vječni sam optimist pa iz tog optimizma ponekad očekujem nemoguće. To i kad se asistentica produkcije počne “prijetiti” da će napraviti raw cake, moram se dobro raspitati kada taj raw cake dolazi na set, da ne bi bilo da ga razgrabi ekipa prije nego što ja dođem. Obožavam raw kolače.”

Hrvoje Osvadić, producent i koscenarist

“Komedija je najteži žanr u filmskoj umjetnosti. U danima snimanja ustaješ u 5 a liježeš iza 22, sedmi dan tog tempa već kreću bolovi i suze. Usprkos tome ti moraš biti duhovit, vedar te bodriti i voditi ekipu cijelo vrijeme. To je isto kao da boksač na konopcima u 9. rundi meča za titulu mora svog suparnika dotući vicevima, dok ga ovaj bespoštedno mlati svom snagom. Razlika je jedino što ovaj naš meč traje mjesecima.”

Krešimir Mikić, glumac (uloga Nino)

“Ja sam krizu srednjih godina odradio još u dvadesetima, tako da tu za mene nije bilo novih lekcija osim podsjetnika da je s njom raditi kao biti u braku. Možda nismo savršen spoj, ali dijete nam je ispalo odlično. Uvijek kažem nikad više i onda se opet nekako spojimo.”

Iva Jerković, glumica (uloga Tamara)

“Talent je u životu prepoznati situacije kad je bilo kakav pokušaj kontrole potpuno besmislen i oh jao, kako je tad najsnažnije prihvatiti da si bespomoćan.:) Sve sto mi se činilo teško, bilo je više nego lagano i ugodno. Sve što sam mislila “lako ću” pokazalo se rudnikom. Dakle, why worry?;)”

Iva Mihalić, glumica (uloga Ksenije):

“Iako sam uživala u liku Ksenije, najvažnija lekcija je da u pravom životu ne bih voljela biti niti u Ksenijinoj niti u Tamarinoj koži, a pogotovo ne u Ninoslavovoj. Za ljubav treba  imati hrabrosti.”

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.