Preko veze direkt na nebo

ASTRO MITOVI I LEGENDE: Znate li kako su horoskopski znakovi dobili ime?

Nika Kovačić
12.01.2024.

Rado ćemo vam odati kako je koji horoskopski znak dobio ime, a kako ćete ga naći na nebu – e, sad tražite zbilja previše.

DJEVICA (VIRGO)
Dva imena iz grčke mitologije su u igri – Erigona koja je oplakivala svog mrtvog oca te Perzefona, kći božice plodnosti Demetre koja je odvedena u podzemlje. Pa vi vidite koja vam varijanta više odgovara.

RAK (CANCER)
Rak je bio pomoćnik božice Here, a ona ga je poslala u borbu protiv junaka Herakla. Peh za Raka, jer ga je Heraklo doslovce zgazio. Za uzvrat je Rak dobio počasno mjesto na nebu.

BIK (TAURUS)
Jedan stari grčki trač kaže da je Zeus u obličju bika maznuo princezu Europu. Ne bi li se zahvalio starom biku postavio ga je na najvidljivije mjesto na nebu. Toliko o čistim poslovima, kriminalu i ljubavi.

Foto: Unsplash+

LAV (LEO)
Nije Rak jedini koji je pao pod noge Heraklu, stradali su i puno veći kao npr. Nemejski lav. Ocu Zeusu je to bio takav bed što mu je sin ubio veliku zvijer pa je i lava odlučio odlikovati na nebu.

JARAC (CAPRICORNUS)
Bog pastira Pan je skupljao Zeusove dijelove nakon što je ovaj popušio u borbi protiv Titana. Zeusa je to toliko dirnulo pa mu je rekao: “Čuj stari Pane, ti pola-ribo, pola kozo, eto i tebi mjesto na nebu. Nije beg cicija.”

VODENJAK (AQUARIUS)
Nakon jedne strašne poplave Deukalion i njegova žena Pyrrha su bili jedini koji su preživjeli katastrofu. A onda je tip bio tako umoran i razočaran da mu se više nije dalo biti u vezi sa ženom pa je počeo bacati iza sebe kamenje, a iz njih, gle čuda nastajali su ljudi. Jako tvrdoglavi ljudi…

RIBE (PISCES)
Božica ljubavi Afrodita i njen sin Eros šeću bezbrižno obalom Eufrata, kad ih odjednom iznenadi jedan Titan. Tko zna kako bi se danas zvao Eros Ramazzotti i brojni Afrodita brendovi i beauty tretmani da Zeus naše junake nije istog trena pretvorio u dvije ribe i tako im spasio živote.

Foto: Unsplash+

VAGA (LIBRA)
Još u starom Egiptu Vaga je bila u lošoj poziciji jer ne samo da je morala rintati nedjeljom nego i na sudnji dan jer netko je morao vagati i duše starih pokvarenjaka. Mala Vaga je dosta dugo bila dio Škorpiona, a onda se emancipirala…

STRIJELAC (SAGITTARIUS)
Chirona, mješanca između čovjeka i konja slučajno je strelicom strefio jedan prijatelj. On je potom svoju besmrtnost prenio Prometeju, ne bi li mogao na kraju svega otići u miru. U znak zahvalnosti, strijelac je naposljetku dospio na nebo.

ŠKORPION (SCORPIUS)
Božica Artemida je poslala velikog škorpiona ne bi li ubio ogromnog diva Oriona, koji se hvalio da je najbolji lovac na svijetu. Pogađate, dvoboj se nije nikada odigrao, a škorpiona je na putu kući ubila Apolonova sestra. Slučajno ili ne, izvori nam brane da vam odamo.

Foto: Unsplash+

BLIZANCI (GEMINI)
Kada je Zeus zaskočio Ledu u obličju labuda, ona je rodila blizance – Castora (sina svog muža) i Polluxa (Zeusovo derište). A kako Pollux nije mogao dalje živjeti, jer mu je umro brat, obojica su dospjeli na nebo. To se zove brat bratu!

OVAN (ARIES)
Nephala, kraljica Tebe spasila je svoje dvoje djece od maćehe tako da im je poslala zlatnog ovna. Krzno je potom opljačkano, a Zeus je ovna poslao istog trena na nebo. Preporučeno!

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.