Ostanite budni, ostanite budni!

ENIGMA: Zašto puno lakše zaspimo na kauču nego u krevetu?

Nika Kovačić
01.03.2024.

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Jesu li kreveti tako dobri da bi ih netko trebao proglasiti nelegalnima? Ili su u međuvremenu postali nešto kao zabranjeno voće – tako udobni, tako privlačni da im naprosto ne možemo odoljeti. Jer kako drugačije objasniti da većina nas puno lakše zaspi na kauču, a čim ustane i ode u krevet, razbudi se kao usred dana. Je li fora u tome da smo svi mi kaučoljupci negdje duboko u sebi mazohisti pa volimo da se nakon kratkog sna probudimo kao prebijene mačke? Čitaj, s bolovima u kostima, leđima i vratu.

Zašto je dnevna soba privlačnija od spavaće sobe?

Uostalom, svaki dizajner će vam reći da kauči nisu stvoreni za spavanje. Iako, naravno, ima carskih kaučeva koji izgledaju kao da bi na njemu moglo zaspati i petero ljudi ako treba, većina ih ipak nije tako krojena da bi se čovjek mogao pošteno izvaliti i zaspati. U čemu je dakle trik? I je li moguće da naša dnevna soba izgleda znatno udobnije od spavaće?

Foto: Unsplash+

Krivi program u glavi

Prema neurologu Karolu Uscamaitiju, mozak ponovo mora naučiti povezivati krevet sa snom kako bi se mogao prebaciti u način spavanja. Dakle, glavni razlog zbog kojeg puno lakše zaspimo na kauču je taj što smo mozgu godinama usađivali krivu informaciju – dnevna soba je mjesto za spavanje. Ta pogledajte samo one meke jastučiće, prigušenu rasvjetu i tu ugodnu distrakciju zvanu TV ili komp koja vas zabavlja, tješi i umiruje, baš poput ugodnog zvuka kiše (koji isto uspavljuje), a istodobno vam govori i da niste sami.

Foto: Unsplash

Strah od spavaće sobe

A što je onda spavaća soba? Mjesto na kojem se konačno možemo koncentrirati na sve ono što nas muči, plaši i opsjeda. Naime, ovaj oblik nesanice ponekad doista može biti posljedica vaše tjeskobe, kažu stručnjaci. A to znači da je vaš mozak počeo spavaću sobu vezati s negativnim osjećajima i nekom vrstom anksioznosti, a time i budnog stanja prepunog pitanja. No može biti i da ste naprosto poremetili svoj prirodni ritam spavanja poslijepodnevnim drijemanjem na kauču.

Foto: Unsplash

Kako se odviknuti od drijemeža na kauču

Ne želimo sada ulaziti u vaše novogodišnje rezolucije, ali ako je na listi vaših želja i ona da vratite dobar san u krevet, vrijeme je da se počnete lagano odvikavati od spavanja na kauču. Tri su načina, kako to možete naučiti. Iako je svima nama jako privlačna ideja da gledamo telku u položaju rimskog cara, pokušajte ostati uspravni. Jer, jednom kada zalegnete, uskoro ćete zaspati.

Nadalje, iskoristite pauze za reklamu za brzu vježbu istezanja ili popijte čašu vode i pokrenite vaš krvotok. I pod tri – pobrinite se da u dnevnoj sobi ima dosta svjetla. Ne, to ne znači da morate i tijekom cijele godine zadržati božićnu rasvjetu, ali možda biste osim svijeće mogli upaliti i još koji izvor svjetlosti. No ako usprkos svemu tome i dalje tonete u slatke snove to može značiti samo to da je program zbilja loš ili da ste previše tulumarili na Adventu.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

600 vrsta tjestenine

Fusilli, tagliatelle, ravioli ili više volite špagete? Jeste li se ikad zapitali zašto postoji toliko različitih oblika tjestenine? Objasnit ćemo vam i pokazati najvažnije talijanske vrste paste, koji umaci idu uz njih te vam dati još pokoji savjet.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.