TRAŽITE NEŠTO NOVO I DRUGAČIJE ZA GLEDANJE? Svakako dajte šansu dokuseriji Johna Wilsona

Kristina Stakor
06.08.2023.

Puno je različitih sadržaja koji se danas mogu naći na televiziji, no „How to with John Wilson“ kategorija je za sebe

Konstantno smo okruženi audiovizualnim sadržajima: serije, filmovi, reklame, reelsi i ostali videi, streminzi, aplikacije, društvene mreže: ocean sadržaja je nepregledan, pa se u njemu teško istaknuti kao originalan. Posebice kada u to ubrojimo i diktate tržišta i producenata koji ponekad preferiraju već sigurne i provjerene formule uspješnog proizvoda. Pa ipak, postoje i neki novi glasovi i drugačije perspektive, a takva je i ona Johna Wilsona koja nudi neurotični, ali opet smireni i empatični pogled na život u New Yorku.

3 sezone

Možda ste već dio ovog ekskluzivnog društva, a možda je treća i finalna sezona krajnje vrijeme da se „učlanite“ i počnete pratiti dokumentarnu seriju „How to with John Wilson“ na HBO-u. U njoj se ovaj redatelj, scenarist i producent, naizgled pokušavajući odgovoriti na neka vlastita pitanja i preokupacije, zaputi na istraživanje koje nas odvede na najneočekivanija mjesta.

Svakodnevne teme poput „kako poboljšati pamćenje“, „kako pripremiti najbolji rižoto“, „kako baciti baterije“ postaju polazišna točka za otvaranje nekih iznenađujućih pitanja i upoznavanje neobičnih ljudi kojima, koliko god se čudnima doimali, uvijek pristupa sa zanimanjem, razumijevanjem i empatijom.

25-minutne epizode koje počinju kao tutoriali (a završe kao društveni komentari) bave se najrazličitijim idejama, a sastavljene su od kratkih kadrova i pomalo voajerističkih scena snimljenih uglavnom u New Yorku, nečega što je Wilsonu zapelo za oko i što je često samo labavo povezano s naslovnom temom, u koherentnu priču.

Ovaj jedinstveni pristup započinje odabiranjem pojedine teme, neka Wilsonova problema ili opažanja koji želi razraditi i samim naslovom. A zatim kreće planiranje – i sve ono što se desi mimo planiranja.

„Pokušavam skicirati vrlo grube scenarije onoga što bi se moglo dogoditi u epizodi, a onda to proslijedim produkciji i napravimo plan za snimanje – ali svaki je scenarij ponovno napisan kad montiramo. Toliko se ponovnog pisanja događa u montaži jer pišemo za scene koje nikako nismo mogli predvidjeti i uvijek se radi o puno boljim stvarima negoli smo zamislili“, objasnio je John Wilson svoju jedinstvenu tehniku za Variety.

Osim zabave u tih 20-ak minuta, ova serija budi optimizam i potiče želju da istražujemo kamo nas sve mogu odvesti najjednostavnija pitanja, otvorimo oči i one obične svakodnevne situacije vidimo iz nekog sasvim novog kuta. Pa ako već niste, možda je vrijeme da osvježite gledateljsku perspektivu nekim malo osobnijim, niskobudžetnim inicijativama.

Naslovni vizual: Instagram / howtojohnwilson

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.