Ich liebe...

TENA MIOČ: 5 lokacija zbog kojih sam zavoljela grad u kojem kiša pada 159 dana godišnje

Lena Ivanović
16.07.2023.

Jednu propalu ljubavnu priču i jednu promjenu posla, što je prethodilo mom posjetu Berlinu, svest ću na 5 lokacija zbog kojih sam zavoljela grad u kojem kiša pada 159 dana godišnje, otkrila nam je sociologinja i stručnjakinja za društvene mreže

Godinama sam prijateljicu dežurnu za planiranje putovanja nagovarala da napokon odemo u Amsterdam ili Berlin, ali nekako su Pariz, Milano i slični gradovi uvijek završili na našem itineraru. Odustala sam kada je pri mom zadnjem pokušaju bukirala Rim. Da sam znala kako ću početak 2023. uglavnom provesti u Berlinu, vjerojatno bih se manje bunila. A ovo je mojih top 5 berlinskih mjesta…

Cafe Datscha

Ne znam je li zbog hrane, ljubaznog (ali ne preljubaznog) osoblja ili mimoza, ali Datscha na Kreuzbergu mi je jedno od omiljenih mjesta za brunch. Poslužuju istočnoeuropsku hranu, čitaj rusku, ali ponuda im varira od klasične ponude jaja za brunch do sezonske ponude jela koje sigurno nikada ne bi pripremala sama kod kuće. Međutim, ako pričamo strogo samo o hrani, najbolja jaja za brunch sam pojela u Rocket+Basil (s prženom kaduljom i grahom), a najveće razočaranje mi je bio Stilbruch Kaffee.

Bonanza Coffee Roasters

Za otkriće Bonanze “krivim” random follow na Instagramu. Student arhitekture koji se preselio nakon završetka fakulteta u Zagreb je i sam, ne znajući to, postao moj vodič po Berlinu. I tako sam jedan kišni dan putovala više od sat vremena s jednog dijela grada do Adalbertstraße 70. I ako ste ljubitelj kave – isplati se. Iako moram napomenuti kako je Berlin prepun odličnih mjesta gdje možete popiti vrhunsku kavu, ovisno što i kako preferirate.

Kollwitzplatz

Jedan sunčani dan u Berlinu morate provesti u Kollwitzplatzu. Bez ikakvog plana, hodati okolnim ulicama, pretraživati antikvarijate, upijati sunce na terasama, kupiti si cvijeće bez ikakvog povoda i otkrivati restorane kao što je Chotto.

Cafe Strauss

Mjesto koje je potpuna suprotnost vrevi Berlina. Djelomično zato i jer se nalazi odmah pored groblja, i kada kažem “odmah pored” zapravo mislim na groblju, ali unatoč tome, ili upravo zato, jedno od mojih omiljenih mjesta.

The Coven Bar

Vrhunski kokteli, ali unatoč imenu nemojte očekivati izlazak u duhu Berghaina ili KitKata. Uzevši u obzir da se nalazi u Berlinu, zapravo vanilla mjesto za popiti piće, prije nego produžite dalje. Ili je to bio samo moj turistički, neupućeni doživljaj Coven bara…

Naslovna fotografija: Unsplash i privatni arhiv

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.