pleši kao da te nitko ne gleda

ZAŠTO JE PLES NAJBOLJI OBLIK VJEŽBANJA: I što je novi trend na TikToku, „ecstatic dance“?

Kristina Stakor
17.09.2023.

Ples kao najbolji oblik vježbanja moj je osobni stav, ali ga potkrepljuju i brojne znanstvene studije

„Ples ima fizičke i kognitivne benefite koji mogu nadmašiti one drugih oblika vježbanja. Redovna aktivnost pomaže izgradnji mišića i kostiju, smanjuje masnoću, povećava aerobni kapacitet, snižava tlak i poboljšava omjer dobrog i lošeg kolesterola. Glazba stimulira centre za nagradu u mozgu dok ples aktivira senzorne i motoričke sklopove. Ples poboljšava ravnotežu i kvalitetu života ljudi s Parkinsonovom bolešću i povezanim poremećajima“, piše Harvard Health. Treba li nam više dokaza?

Benefiti za zdravlje

Ako baš inzistirate, možemo navesti još neke dobre strane plesa. To univerzalno ljudsko iskustvo dostupno je gotovo svima, čak i onima sa smanjenom ili djelomičnom mobilnošću, jer u ritmu možemo uživati i pokušati ga pratiti čak i ako sjedimo.

Ples osnažuje kardiovaskularno zdravlje: oni koji se redovito prepuštaju plesu umjerena intenziteta (do zapuhanosti ili oznojenosti) smanjuju svoje šanse za razvoj srčanih bolesti za 46% od onih koji ne plešu, pokazala je studija.

ples
Foto: Pexels / Koolshooters

Pomaže fitnessu: ako želimo biti više fit, učvrstiti tijelo, izgubiti koji gram i osjećati se bolje, stručnjaci ističu da sa samo pola sata plesa možemo sagorjeti između 90 i 300 kalorija. Pa probajte ostati indiferentni na taj ritam…

Ojačava core: a to je ključno u sprečavanju ozljeda kasnije u životu te nužno za dobro držanje. To se posebice odnosi na balet, no dobri su i drugi oblici plesa.

Povećava fleksibilnost: samorazumljivo, ali ništa manje bitno spomenuti i podsjetiti na još jednu dobru stranu opuštanja uz ples.

Oslobađa od stresa: za to nam ne treba ni odlazak u teretanu, na jogu niti boksačka vreća, jer se najbolje možemo opustiti uz omiljenu muziku i malo skakanja u ritmu po kući.

TikTok Trend

Pa kad je o oslobađanju od stresa riječ, tu na scenu stupa novi trend na TikToku koji ističe dobrobiti plesa za mentalno zdravlje: ekstatični ples. „Ecstatic dance“ ima preko 20 milijuna pregleda na toj platformi koja je i postala popularna zahvaljujući koreografijama snimanima u dnevnom boravku za vrijeme pandemije. Pa ipak, novi trend odudara od već dobro poznate formule koja je neke tiktokere vinula do zvijezda.

Umjesto uvježbane koreografije, sloboda. Jedino što nam je potrebno je „raspaliti“ omiljenu stvar na zvučnike ili slušalice i prepustiti se. Ako pritom izgledamo kao Elaine Bennes u „Seinfeldu“, koga briga? Bitno je samo uživati u trenutku, u pokretu, sami kod kuće ili okruženi ljudima koji su u svom filmu i također žele osjetiti katarzu kroz ples, osloboditi se nesigurnosti, srama i nakupljenog stresa.

Naslovni vizual: Pexels / Rdne Stock Project

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.