pleši kao da te nitko ne gleda

ZAŠTO JE PLES NAJBOLJI OBLIK VJEŽBANJA: I što je novi trend na TikToku, „ecstatic dance“?

Kristina Stakor
26.04.2024.

Ples kao najbolji oblik vježbanja moj je osobni stav, ali ga potkrepljuju i brojne znanstvene studije

„Ples ima fizičke i kognitivne benefite koji mogu nadmašiti one drugih oblika vježbanja. Redovna aktivnost pomaže izgradnji mišića i kostiju, smanjuje masnoću, povećava aerobni kapacitet, snižava tlak i poboljšava omjer dobrog i lošeg kolesterola. Glazba stimulira centre za nagradu u mozgu dok ples aktivira senzorne i motoričke sklopove. Ples poboljšava ravnotežu i kvalitetu života ljudi s Parkinsonovom bolešću i povezanim poremećajima“, piše Harvard Health. Treba li nam više dokaza?

Benefiti za zdravlje

Ako baš inzistirate, možemo navesti još neke dobre strane plesa. To univerzalno ljudsko iskustvo dostupno je gotovo svima, čak i onima sa smanjenom ili djelomičnom mobilnošću, jer u ritmu možemo uživati i pokušati ga pratiti čak i ako sjedimo.

Ples osnažuje kardiovaskularno zdravlje: oni koji se redovito prepuštaju plesu umjerena intenziteta (do zapuhanosti ili oznojenosti) smanjuju svoje šanse za razvoj srčanih bolesti za 46% od onih koji ne plešu, pokazala je studija.

ples
Foto: Pexels / Koolshooters

Pomaže fitnessu: ako želimo biti više fit, učvrstiti tijelo, izgubiti koji gram i osjećati se bolje, stručnjaci ističu da sa samo pola sata plesa možemo sagorjeti između 90 i 300 kalorija. Pa probajte ostati indiferentni na taj ritam…

Ojačava core: a to je ključno u sprečavanju ozljeda kasnije u životu te nužno za dobro držanje. To se posebice odnosi na balet, no dobri su i drugi oblici plesa.

Povećava fleksibilnost: samorazumljivo, ali ništa manje bitno spomenuti i podsjetiti na još jednu dobru stranu opuštanja uz ples.

Oslobađa od stresa: za to nam ne treba ni odlazak u teretanu, na jogu niti boksačka vreća, jer se najbolje možemo opustiti uz omiljenu muziku i malo skakanja u ritmu po kući.

TikTok Trend

Pa kad je o oslobađanju od stresa riječ, tu na scenu stupa novi trend na TikToku koji ističe dobrobiti plesa za mentalno zdravlje: ekstatični ples. „Ecstatic dance“ ima preko 20 milijuna pregleda na toj platformi koja je i postala popularna zahvaljujući koreografijama snimanima u dnevnom boravku za vrijeme pandemije. Pa ipak, novi trend odudara od već dobro poznate formule koja je neke tiktokere vinula do zvijezda.

Umjesto uvježbane koreografije, sloboda. Jedino što nam je potrebno je „raspaliti“ omiljenu stvar na zvučnike ili slušalice i prepustiti se. Ako pritom izgledamo kao Elaine Bennes u „Seinfeldu“, koga briga? Bitno je samo uživati u trenutku, u pokretu, sami kod kuće ili okruženi ljudima koji su u svom filmu i također žele osjetiti katarzu kroz ples, osloboditi se nesigurnosti, srama i nakupljenog stresa.

Naslovni vizual: Pexels / Rdne Stock Project

Pročitaj više

Ugrožena vrsta

Prve snimke „izumrlog“ morskog psa sklata daju nadu za oporavak ove kritično ugrožene vrste

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Ženska perspektiva

Društvene mreže pravo su vrelo svakojakih trendova, a na TikToku se u posljednje vrijeme može naći preko pola milijarde videa s heštegom #femalegaze. Pa što je uopće „ženski pogled“?

Inspiracija more

Čak i ako smo daleko od godišnjeg i morskih dubina, na sve njegove lijepe i opasne strane mogu nas podsjetiti ovi omiljeni filmovi

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.