5 STVARI KOJE TREBATE NAPRAVITI PRIJE NEGO URUČITE OTKAZ: Napravite listu i budite spremni

Tamara Radan
13.08.2023.

Prije nego šefu najavite svoj veliki odlazak, riješite ovih par „sitnica“

Kada „quite quitting“ više nije dovoljan i želite priječi na neke jasnije i glasnije akcije (čitaj: dati otkaz), nije poželjno to napraviti ishitreno, već staloženo i s planom kako bi tranzicija svima bila lakša. Ako već imate matematičku računicu života nakon otkaza ili već imate spreman drugi posao u rukavu, dati otkaz može djelovati kao lagani potez o kojem ne trebate previše razmišljati.

Čak i ako ste u svojoj glavi već na zasluženom odmoru od života i burnouta ili na novom radnom mjestu iz snova, u stvarnosti treba obaviti par „sitnica“ prije nego doista krenete na nešto drugo.

Pa prije nego što umarširate šefu u ured i kažete da odlazite, napravite ovih par stvari – jer čak i ako otkazni rok traje mjesec dana, on bi mogao uključivati i sve vaše zaostale dane godišnjeg i početi danas:

Foto: Pexels / Leeloo Thefirst

Napravite popis svojih postignuća

Da, zvuči dosta banalno i mogli biste pomisliti „valjda znam što radim svaki dan“, ali kada više nećete imati iste zadaće niti se baviti istim stvarima, htjet ćete imati popis svojeg dosadašnjeg rada i uspjeha koji ćete budućem poslodavcu moći dati na uvid.

Očistite svoj službeni mail

Čak i ako ne koristite službenu email adresu za online shopping i dogovore za vikend s curama, dobro je provjeriti – jeste li očistili sve poslane mailove na kojima tračate šefa? Komentirate nešto što je kolega rekao na sastanku? Sve informacije koje ne biste htjeli da netko osim vas pročita izbrišite, jer uvijek postoji šansa da se mail ne ugasi kada vi zalupite vratima, već da istu adresu dodijele kolegi koji preuzima vaš posao.

Obrišite privatne dokumente s kompjutora

Službeni kompjutor tome niti ne služi, ali svakome se može dogoditi da je na njega downloadao neke privatne dokumente bilo da se radi o fotkama, itinereru za putovanje na kojem ste davno bili – nema potrebe da te informacije ostaju poslodavcu i kolegama.

Kontakti

Ova stavka je škakljiva i ovisi o politici firme u kojoj radite i ugovoru koji ste potpisali. Naravno da želite zadržati kontakte kolega i partnera koje ste stekli u svom dotadašnjem radu umjesto da morate ispočetka tražiti osobe po društvenim mrežama, ali prije nego krenete kopirati sve brojeve i email adrese, provjerite kosi li se to s politikom firme i koje su moguće posljedice.

Smislite što ćete reći

Možda niste nikome dužni objašnjenja, ali bilo bi dobro da pripremite odgovor i objašnjenje zašto dajte otkaz umjesto da suočeni s pitanjem okolišate i zamuckujete. Budite spremni i na potencijalna nagovaranja i pregovaranja te pokažite da ste spremni pomoći osobi koja će doći na vaše radno mjesto.

Naslovni vizual: Unsplash / Luis Villasmil

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.