Bruto ili neto?

6 PITANJA KOJA BISTE TREBALI POSTAVITI NA RAZGOVORU ZA POSAO: Doznajte dobiva li potencijalni poslodavac prolaznu ocjenu

Kristina Stakor
16.04.2023.

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Razgovori za posao podjednako su stresni koliko mogu biti i generički, pa svi uključeni često jedva čekaju da cijeli proces završi. Ipak, kada razgovor dođe do onog dijela kada potencijalni poslodavac pita „a imate li vi kakvo pitanje za nas?“, nije vrijeme da se pristojno osmjehnete i kažete: „Ne, sve jasno“. To je vrijeme da zasjate – dobrim pitanjima.

Naravno, tu su uvijek ona vječna – kolika je plaća? Bruto ili neto? Kako regulirate prekovremene? No ta pitanja mogu čekati i neku kasniju rundu pregovora. Ovo je trenutak da se istaknete, ali i provjerite je li to posao koji doista priželjkujete.

Puno je nedoumica i upitnika, a ovih šest pitanja mogli bi vam dati jasniju sliku o radnom mjestu, šefu i kompaniji:

Kako bi izgledao moj prosječan dan na tom radnom mjestu?

Personalizirajte pitanja, predlaže Harvard Business Review. Upotrijebite mali psihološki trik kako bi vas poslodavac zaista počeo zamišljati na tom radnom mjestu.

Oglasi za posao često zvuče kao da traže jednog kandidata koji bi trebao obavljati posao 5 zaposlenika (i u praksi, to je nažalost često i slučaj), no iz odgovora na ovo pitanje doznat ćete koji su prioriteti, a koji se aspekti posla (primjerice, eventi ili putovanja) javljaju samo sporadično.

U slučaju odgovora: svaki dan je drugačiji, imajte spremno potpitanje poput „kako je izgledao zadnji mjesec osobe koja trenutno radi taj posao?“. I ako iz odgovora iščitavate da je prošli zaposlenik zaista radio posao petorice, bit će vam jasnije u što se upuštate i kako dalje pregovarati.

Pitanje
Foto: Pexels / Leeloo First

Koje vještine nedostaju u sadašnjem timu koje mu želite dodati?

Odgovor na ovo pitanje dat će vam sliku aktualnog stanja u timu i koje su to uloge i vještine koje bi se očekivale od vas kao novog dodatka koji bi trebao popuniti određene praznine, a možda dati i neku naznaku odnosa u timu.

Što razlikuje osobe koje su dobro obavljale ovaj posao od odličnih?

Ok, ako zaista želite ostati zapaženi na razgovoru za posao, ovako ćete suptilno dati do znanja da dobro nije dovoljno dobro za vas, već da su vaše ambicije puno veće. Odgovor bi vas mogao upozoriti jeste li dorasli zadatku.

Kako mjerite uspješnost osobe na toj poziciji?

Svatko ima neku svoju definiciju uspjeha, no kada je riječ o poslu, ključno je što o tome misle vaš nadređeni i poslodavac. Koja su njihova očekivanja dat će vam jasniju sliku o tome kako bi vaš radni tjedan mogao izgledati. A ako nisu sigurni, to bi mogla biti crvena zastavica.

Kakve rezultate očekujete u prvih 6 mjeseci?

Ovo je način da se detaljnije informirate o tome koji su prioriteti i aktivni projekti na kojima ćete raditi, ali i druga prilika da se definiraju očekivanja od potencijalnog novog zaposlenika – vas.

Što vam se najviše sviđa u vezi rada u ovoj firmi?

Kolegijalnost, team buildinzi, razumijevanje za neke osobne potrebe… puno je mogućih odgovora i zadovoljni zaposlenici će ih spremno podijeliti. No ako je odgovor samo „godišnji“ ili „plaća“, bježite.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.