Pobijedite svoje strahove

7 VRSTA STRAHOVA: I 7 načina kako ih jednom zauvijek pobijediti

Lena Ivanović
22.10.2023.

Koliko ste puta nešto željeli učiniti, ali se niste usudili ni pokušati jer ste se bojali? Nemojte odbacivati pružene prilike, radije odbacite svoje strahove i živite punim plućima

Koji su vaši stvarni i stvarno ograničavajući strahovi? Strah od razbojnika, potresa, letenja, bolesti, smrti, samovanja, govorenja pred publikom? Okej, sve su to relativno opravdani razlozi vaših više ili manje opravdanih strahovanja, ali za vas je najpogubniji onaj strah koji čuči negdje na dnu vašega želuca, ne dajući vam pritom da duboko udahnete i preuzmete hrabro rizik za svoj život i svoju karijeru te ostvarite svoje snove.

Rizik i gubici sastavni su dio života, baš kao što je strah prirodni obrambeni mehanizam za naše samoodržanje. No bojati se previše znači zaključati si vrata brojnih prilika, izazova i vrijednih iskustava, kažu psiholozi. Kako vaše brige i strahovi rastu, tako se vaš svijet smanjuje! Zapitajte se koji je vaš najveći strah. Nitko nije cijepljen od straha bez obzira na to koliko bio uspješan ili siguran. Da, strah je nužan i neizbježan, ali uvijek možemo učiniti baš ono od čega najviše strahujemo promjenom našeg razmišljanja i mentalnim treninzima.

Strah od neuspjeha

DEFINIRAJTE da se bojite uopće pokušati učiniti neke stvari zbog straha da nećete uspjeti ili da nećete uspjeti onako kako su to drugi očekivali od vas.


UBLAŽITE svoj strah tako da se podsjetite da s vremena na vrijeme i ne morate učiniti baš sve na razini očekivanja. I neuspjeh je dio priče o učenju i osobnom rastu. I, na kraju krajeva, neće vas progutati mrak ako ne uspijete u svemu što poduzimate.

Strah od nekompetencije

DEFINIRAJTE negativna iskustva iz vaše prošlosti ili negativne društvene poruke koje su pridonijele tom strahu, iako ste kvalificirani i sposobni.


UBLAŽITE svoj strah stalno unapređujući svoje vještine, ali zatražite i emotivnu podršku te savjetovanje. Ne dopustite drugima da definiraju tko ste vi!

Strah od liderstva

DEFINIRAJTE da se zapravo bojite prestati raditi neki posao ili prekinuti emotivnu vezu jer vas je strah novog početka, odnosno da ćete ostati sami.


UBLAŽITE strah tako da izvažete rizike i posljedice svoje odluke te se zapitajte hoćete li požaliti zbog izbora za koji ste se odlučili.

Foto: Unsplash

Strah od liderstva


DEFINIRAJTE da se bojite odgovornosti za rezultate koju biste morali preuzeti za sebe i druge.

UBLAŽITE ih podsjećajući se da su vas drugi izabrali na vodeće mjesto zbog određenih osobina. Ne potiskujte ih nego radite na njima, postoje treninzi i tečajevi pomoći za liderstvo. Imajte na umu kako je mit da se vođe rađaju.

Strah od javnih nastupa


DEFINIRAJTE da vam jezu izaziva već i pomisao kako morate javno izlagati pred nekim skupom.

UBLAŽITE strah tako da si pomognete, postoje izvrsni treninzi na kojima će vas naučiti kako bez straha javno prezentirati svoje ideje.

Foto: Unsplash+

Strah od odustajanja

DEFINIRAJTE da vas je zapravo podsvjesno strah ostvarenja vaših snova.


UBLAŽITE strah tako da se zapitate kako ćete se osjećati kada budete u dobi vaše majke te kad pogledate svoj život i ustvrdite da niste slijedili svoj san. Zato, krenite u lov na snove!

Strah od samoće

DEFINIRAJTE da se zapravo bojite prestati raditi neki posao ili prekinuti emotivnu vezu jer vas je strah novog početka, odnosno da ćete ostati sami.


UBLAŽITE strah tako da izvažete rizike i posljedice svoje odluke te se zapitajte hoćete li požaliti zbog izbora za koji ste se odlučili.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.