Plan B je uvijek dobra ideja

CAREER CUSHIONING: Bez grižnje savjesti, krizna vremena traže zaštitnu mrežu i jastuk

Aleksandra Orlić
26.11.2023.

Imati plan B čak iako ste jako zadovoljni na poslu nije loše. A to sada znači samo jedno – profil na LinkedInu se ne ažurira u zadnji tren kada vidite da val otkaza ide prema vama

Prvi znak da je našu firmu kupila konkurencija primijetila sam na LinkedInu kada su se moje kolege odjednom počele silno umrežavati s jučerašnjim ‘neprijateljima’. Uostalom, ne trebate magisterij iz psihologije da vidite da je nekome došla voda do grla i da odlazi iz firme kada naglo počne ažurirati svoj profil na LinkedInu ili preko noći osvane tako bogat CV da se čovjek pita je li godinama radio na toj ulickanoj verziji?

Zaštitna mreža, molim!

No ako je vjerovati stručnjacima, tada je već prekasno jer druga košarica za jaja se traži puno ranije. Ili po novome – jastuci su nova košarica. Ta sjećate se one mudrolije da se sva jaja ne čuvaju u istoj košarici. No izraz career cushioning je vjerojatno inspiriran ljubavnom, a pomalo i cirkuskom scenom, jer kako drugačije objasniti taj pojam nego nešto kao da se spremate za pad i ne želite polomiti koljena nego po mogućnosti pasti na nešto mekano. Na karijerne jastuke.

Foto: Unsplash+

Oči širom otvorene

Uostalom, to što ste vi u vezi ili zaposleni ne znači da ne možete držati oči otvorene i za nove poslove i u pričuvi imati i plan B. Pa ako vidite da val otkaza ide prema vama, vi ste cool i ne pristajete na ucjene niti strahujete što će s vama biti u budućnosti jer imate novi posao.

Koliko vrijedi onaj osjećaj da u svakom trenutku možete reći “Ne moram se zadovoljiti s poslom koji me čini nesretnim jer postoje i druge opcije”.

A što je s onim da kapetan odlazi zadnji s broda i lojalnošću prema poslodavcu? Svaka čast vašoj vjernosti, no to samo govori da ste ispali iz nekog starog filma, jer da pitate milenijalce – fleksibilnost je već odavno izbila na prvo mjesto prioriteta, a lojalnost prema poslodavcu nije niti u prvih pet.

Nuspojava ovog trenda? Ogromno samopouzdanje, poznavanje tržišta, trenutnih plaća, stanje ponude i potražnje, vodećih trendova i vaše pozicije na poslovnoj sceni. Plus onaj osjećaj da možemo otići kada poželimo jer više ne ovisimo o mušicama poslodavca ili o trenutnoj situaciji na tržištu.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.