Plan B je uvijek dobra ideja

CAREER CUSHIONING: Bez grižnje savjesti, krizna vremena traže zaštitnu mrežu i jastuk

Aleksandra Orlić
26.11.2023.

Imati plan B čak iako ste jako zadovoljni na poslu nije loše. A to sada znači samo jedno – profil na LinkedInu se ne ažurira u zadnji tren kada vidite da val otkaza ide prema vama

Prvi znak da je našu firmu kupila konkurencija primijetila sam na LinkedInu kada su se moje kolege odjednom počele silno umrežavati s jučerašnjim ‘neprijateljima’. Uostalom, ne trebate magisterij iz psihologije da vidite da je nekome došla voda do grla i da odlazi iz firme kada naglo počne ažurirati svoj profil na LinkedInu ili preko noći osvane tako bogat CV da se čovjek pita je li godinama radio na toj ulickanoj verziji?

Zaštitna mreža, molim!

No ako je vjerovati stručnjacima, tada je već prekasno jer druga košarica za jaja se traži puno ranije. Ili po novome – jastuci su nova košarica. Ta sjećate se one mudrolije da se sva jaja ne čuvaju u istoj košarici. No izraz career cushioning je vjerojatno inspiriran ljubavnom, a pomalo i cirkuskom scenom, jer kako drugačije objasniti taj pojam nego nešto kao da se spremate za pad i ne želite polomiti koljena nego po mogućnosti pasti na nešto mekano. Na karijerne jastuke.

Foto: Unsplash+

Oči širom otvorene

Uostalom, to što ste vi u vezi ili zaposleni ne znači da ne možete držati oči otvorene i za nove poslove i u pričuvi imati i plan B. Pa ako vidite da val otkaza ide prema vama, vi ste cool i ne pristajete na ucjene niti strahujete što će s vama biti u budućnosti jer imate novi posao.

Koliko vrijedi onaj osjećaj da u svakom trenutku možete reći “Ne moram se zadovoljiti s poslom koji me čini nesretnim jer postoje i druge opcije”.

A što je s onim da kapetan odlazi zadnji s broda i lojalnošću prema poslodavcu? Svaka čast vašoj vjernosti, no to samo govori da ste ispali iz nekog starog filma, jer da pitate milenijalce – fleksibilnost je već odavno izbila na prvo mjesto prioriteta, a lojalnost prema poslodavcu nije niti u prvih pet.

Nuspojava ovog trenda? Ogromno samopouzdanje, poznavanje tržišta, trenutnih plaća, stanje ponude i potražnje, vodećih trendova i vaše pozicije na poslovnoj sceni. Plus onaj osjećaj da možemo otići kada poželimo jer više ne ovisimo o mušicama poslodavca ili o trenutnoj situaciji na tržištu.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.