Zdravo bustanje memorije

HRANA ZA PAMĆENJE: Zašto nije dobro jesti čokoladu prije važnog ispita?

Tamara Radan
02.02.2024.

Nema te vrste vježbanja koju već niste isprobali ne biste li svoje tijelo doveli u formu? A što je s vašim unutarnjim kompom? Radi li još uvijek kako treba ili zabušava?

Ne morate imati problema s pamćenjem ili blackout epizode da biste znali za ginko. No ono što možda ne znate je to da je prodaja ginko proizvoda već odavno premašila prag od milijardu eura (i to samo u Americi). Iako još nitko nije pismeno dokazao da konzumiranje ginko ekstrakata djeluje na našu koncentraciju i pamćenje išta bolje od jedne šalice crne kave, budući da nus-pojava nema, ginko proizvodi se prodaju bolje čak i od Aspirina. No što ako ginko nije dovoljno jak?

Bustanje memorije s nus-pojavama

Uostalom, gledamo TV serije i ono što nam je upalo u oči je to kako svako malo neki junak u nevoljama posegne za Ritalinom, a ne za kakvim priručnikom koji bi im objasnio koje vježbe za mozak treba izvoditi i koju hranu jesti ako mu želite ugraditi više snage i memorije. Iako je Ritalin prvotno bio namijenjen hiperaktivnoj djeci, nije trebalo dugo proći dok ga nisu počeli zloupotrebljavati i preopterećeni studenti (u SAD-u brojke čak nadmašuju 20%), menadžeri, pa čak i hokejaške ekipe kada su shvatili da ovi lijekovi djeluju i kao neka vrsta turbo jakog goriva za koncentraciju. Ista stvar se dogodila i s lijekovima protiv narkolepsije, za koje se ubrzo ispostavilo da djeluju kao memorijske kartice za vaš kompjuter zvan i mozak, a koji nisu nimalo bezazleni.

Foto: Unsplash+

Kozmetička neurologija

Logičan nastavak ove priče bit će dakako vjerojatno i kakva Viagra za mozak te boom kozmetičke neurologije (insajderi već odavno spominju lijek MEM-1414 tvrtke Memory Pharmaceutical), No umjesto da se zanosimo vizijama i prognozama iz budućnosti, zašto ne bismo bolje proučili i one puno dostupnije te nadasve razumne i nimalo štetne metode. Znate na što mislimo – red vježbi, red pravilne prehrane, puno vode i još više sna! Tableta? Može, ali samo ako je biljnog porijekla!

SLOŽENI UGLJIKOHIDRATI
Tko god vam je godinama govorio da je dobro jesti čokoladu prije važnog ispita je u krivu! Zašto? Zato što će vam kognitivne sposobnosti i koncentracija pasti istom brzinom kakvom su i skočile. Okej je ako je ispit kratak, no ne treba zaboraviti na vaš prvotni cilj, a on glasi ovako – želimo da naš mozak ima dovoljno energije na duže staze.

KADULJA
Da se nas pita, svi oni koji redovito konzumiraju kadulju trebali bi bez testiranja ući na sve vrste kvizova znanja. Razlog? Zato što ova ljekovita biljka sadrži enzime koji povisuju razinu neurotransmitera acetilkolina, a on je pak zaslužan za brzi protok informacija.

Foto: Unsplash+

BOROVNICE
Američki neurolog James Joseph odgovorno tvrdi da dvije porcije borovnica dnevno mogu poboljšati vaše moždane performanse za 6%. Čarobni sastojak antocijan, koji se krije u plavoj boji borovnica, potiče brzinsku razmjenu informacija između neurona.

ORAH
Nutricionisti se još uvijek ne mogu složiti koja namirnica ima savršeni balans svih hranjivih sastojaka potrebnih čovjeku i hoće li to biti ‘svako jutro jedno jaje’ ili možda ‘svako jutro jedan orah?’ S obzirom na to da je orah samom svojom strukturom jako sličan našem mozgu – nema dileme!

PLAVA RIBA
I mi bismo imali 500 različitih naziva za vrste snijega i leda poput Eskima samo ih ne možemo zapamtiti. Šala mala! Istraživanja su već odavno dokazala da sardele, losos i sva riba bogata omega 3 mastima djeluje na ljudski mozak kao ulje za motor. Dakle, pitali ste za nazive za snijeg? Pih, ništa lakše! Qanuk, kaneq, kanevvluk, qanikcaq, muruaneq, nutaryuk, qengaruk…

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.