reality check

KAKO PREŽIVJETI POVRATAK S GODIŠNJEG: 5 savjeta za lakše “slijetanje” u svakodnevicu

Kristina Stakor
07.05.2023.

Povratak u stvarnost može biti težak, ali ne mora biti bolan. Donosimo „vodič za preživljavanje“ kada godišnjem dođe kraj!

Bilo je sunčano, otpustili ste kočnice, pili koktele u podne (it’s 5 o’clock somewhere), upoznali nove ljude, dobili malo boje, vidjeli neka nova mjesta, pročitali nekoliko knjiga u samo par dana i najbolje od svega, niste provjeravali mailove… a sada je tome kraj.

Dočekala vas je gužva i već osjećate grč u želucu od pomisli na hrpu mailova i gužvu u prometu. Suosjećam. Svi dobro poznajemo taj scenarij. No ipak postoje načini da ublažimo neminovan „pad“ iz oblaka u uredski stolac. Evo nekoliko savjeta za povratak s odmora:

Priuštite si malo vremena

Da, svi želimo iskoristiti maksimum od svog godišnjeg, pa su gužve na autocestama nedjeljom popodne sasvim uobičajene. Ipak, moramo priznati da ćete biti puno opušteniji ako si ostavite dan-dva za odmor kod kuće, prije povratka na posao. To će vam pomoći da se vratite svojoj rutini bez osjećaja preopterećenosti.

Raspakirajte se i operite rublje što je prije moguće

Ako je nešto gore od povratka s fantastičnog putovanja u sivu svakodnevicu, to je bakćanje s hrpama prljavog rublja i kovčegom punim stvari koje treba raspakirati. No primite se toga kao skidanja flastera: raspakirajte se i operite rublje što je prije moguće kako bi boravak doma bio opušteniji.

Odmorite se

Da, niste jedini koji osjećaju da im treba godišnji za odmor od godišnjeg. On isto može biti intenzivan, naporan (pogotovo ako ste vi logistička podrška za cijelu obitelj ili grupu prijatelja), stoga se pobrinite da se malo odmorite kada se vratite kući. Odvojite dan ili dva da se naspavate prije nego što se vratite svojoj rutini.

Razmislite o svom odmoru

Čemu služe stotine fotki u mobitelu ako ne za ponovno proživljavanje i prisjećanje najboljih momenata s puta. Odvojite malo vremena da razmislite o svom odmoru i iskustvima koja ste doživjeli. Svakako pomaže ako su neki od suvenira koje ste donijeli natrag sa sobom boca vina, sir, čokolade ili neki sličan specijalitet koji vas okusom može transportirati na suncem okupanu terasu…

Planirajte svoj sljedeći odmor

Imati nešto čemu se možete radovati može olakšati prijelaz na svakodnevni život. Počnite planirati svoj sljedeći odmor, čak i ako je to samo vikend.

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.