"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

VELIKO NE: 10 rečenica koje vam se mogu obiti o glavu na razgovoru za posao

Tamara Radan
08.06.2024.

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

“A čime se vi zapravo bavite?”

Gledali smo nove epizode serije ‘I tek tako’ i sjećamo se kako neinformirana TikTokerica kulerski kaže Carrie Bradshaw koju intervjuira da nije stigla pročitati njezinu knjigu pa da joj autorica kratko prepriča radnju, a Carrie ne samo da ispadne vilica nego doslovce i laptop na pod. E sada zamislite istu takvu zgroženost vašim pitanjem puta deset.

“To piše u mom životopisu.”

Jednom zauvijek – razgovor za posao nipošto nemojte brkati s onim reklamama za lijekove gdje voditelj brzinom svjetlosti kaže da za sve nuspojave kontaktirate liječnika ili ljekarnika. Imate dovoljno vremena za opširan odgovor koji ćete pristojno dati, jer ovim pitanjem poslodavci često provjeravaju kako ćete se predstaviti ili kako biste im pružili više informacija.

“Nemam puno iskustva.”

Godinama smo slušali mlade kolege koji se žale jer se ne mogu javiti na određene pozicije jer nemaju iskustva. Ok, možda nemate iskustva u sličnom poslu, ali to sad nipošto ne znači da ćete to i javno govoriti. Uostalom, tko kaže da možda nemate važne vještine koje odgovaraju poslu, a koje ste stekli na drugim pozicijama.

Foto: Unsplash

“Moja najveća slabost je ta što sam previše perfekcionistički nastrojen.”

Misice bi spašavale svijet i delfine, vaša omiljena knjiga je ‘Mali princ’, a koje se zapravo više niti ne sjećate, a najveća mana u poslovnom svijetu vam je perfekcionizam. Fali još samo svizac koji mota čokoladu, jer ako bi poslodavci morali birati najveći klišej na klišejima, znamo koji bi odgovor odabrali. A što kažete da jednom za promjenu budete iskreni?

“Ne znam.”

Odgovor koji izaziva takvu napetost u sobi kao kada kažete “Moramo razgovarati”. Iako to možda i mislite, možda ne bi bilo loše da ovaj odgovor preformulirate u nešto blaže varijante. Na primjer – “Možete li mi točno objasniti što mislite?” ili “Molim vas, dajte mi nekoliko sekundi da razmislim.”

Foto: Unsplash

Negativne izjave o bivšim poslodavcima

Ovakve rečenice ostavite za vaš intiman krug prijatelja, a na razgovoru ostanite fini, profesionalni i samopouzdani. Ništa vam ne pada na pamet, uza najveću volju i trud? A zašto ne biste rekli “Puno sam naučio u svom prethodnom poslu, ali sada želim rasti u drugim područjima/preuzeti više odgovornosti.”

Koliko imam godišnjeg i kolika je plaća?

Pitanje koje i danas izaziva najviše polemika jer neki smatraju da razgovoru o plaći nije mjesto na razgovoru za posao koji služi tome da najprije izrade profil o vama kao kandidatu. No, ukoliko vas otvoreno pitaju, tada možete pristojno reći “Nadam se da ćemo ove pojedinosti raspraviti na sljedećem sastanku.”

Slang, žvaka i poštapalice

Iako znamo dosta kandidata koji su svojim ‘boli me briga stavom’ oduševili poslodavca, jer su ispali drugačiji, buntovni te hrabri, činjenica je da postoji priznati fleksibilni formalni kodeks za razgovore za posao, a oni koji su odgovorni za zapošljavanje postavljaju i pravila. Naviknite se na to, počnite koristiti profesionalan jezik te sugovorniku iskazati poštovanje. A osobne fore i šale ostavite za vaše frendove.

Foto: Unsplash

“Nemam više pitanja.”

Možda doista želite što prije nestati s tog užarenog stolca i nema više tog pitanja koje bi vam palo na pamet, no stručnjaci smatraju da nije pametno reći ‘ne’, jer se često tumači kao nezainteresiranost. Razmislite stoga o pitanjima poput “Koji je najteži aspekt ovog posla?” ili “S kim bih surađivao?”.

“Kako je prošlo?”

I za kraj, zapamtite – razgovor za posao nije neki natjecateljski show pa da morate istog trena čuti ocjenu i komentare vašeg nastupa. No ako želite malo suptilnije ispipati situaciju pitajte – “Imate li još pitanja o mom životopisu?” Ovo pitanje se može smatrati dobrim znakom, a može vam dati i neke odgovore o vašem profilu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.