Šezdesete, stižeeeemooo!

KOLIKO SE NAŠA OSOBNOST MIJENJA S GODINAMA: I kada možemo reći da smo potpuno formirani?

Aleksandra Orlić
30.04.2023.

Svijet umjetnosti i medija pun je knjiga, filmova, serija u kojima se sve ono ključno događa u dvadesetima, dok s tri banke nastupa neka vrsta šutnje ili rutine po načelu – što si napravio, napravio si. No stigli su zanimljivi rezultati jednog psihološkog istraživanja zbog kojih ćemo na naše bake i djedove gledati posve drugim očima…

Dvadeset i pet godina nakon što je objavila svoj prvi uspješni singl “Da znaš”, Vesna Pisarović održala je veliki povratnički koncert u Domu sportova. Budući da je pjevačica na početku svoje strelovite karijere napravila svojevrsni nagli zaokret i nakratko ostavila pop kako bi otkrila jazz i preselila se u Berlin, naravno da je set omiljenih novinarskih pitanja glasio: što se promijenilo od tog vremena, koliko se Vesna promijenila i može li ponovno biti poput one dvadesetogodišnje studentice koja nastupa na Eurosongu? Kao da smo mi vrsta gusjenica koje svako proljeće, uz novu garderobu, mijenjaju i postavke svoje ličnosti, ostavljajući za sobom neke stare “ja” koje, eto, više ni uz najbolju volju ne možemo prepoznati na starim YouTube snimkama.

Formativne godine i ‘vrijeme šutnje’

I doista, svijet književnosti, filmova, serija pun je priča u kojima se najzanimljivije stvari događaju upravo u toj ranoj mladosti – od osamnaeste do dvadeset i pete godine – kada nas prva iskustva snažno formiraju, bilo da stječemo iskustvo na prvom poslu, upoznajemo mnogo novih suradnika, kolega, prijatelja kojima se ipak moramo prilagoditi. O ljubavi da i ne govorimo. Jer tu se na prvim razočaranjima, nadanjima, maštanjima grade mitovi koji će nas možda pratiti cijeli život. A onda nastupa vrsta šutnje jer sve važno je već odigrano.

Kada ste imali šesnaest, ali i kada ste napunili pedeset

Tako smo barem mislili sve dosad, jer psiholozi su nas dosta dugo uvjeravali da je čovjek manje-više formiran sa 30 godina. Sada su objavljeni rezultati istraživanja koja su trajala 50 godina i u kojima je sudjelovalo 1800 ispitanika i oni potkopavaju tu teoriju jer kažu da se naša osobnost razvija cijeli život. Naime, svi sudionici istraživanja trebali su ispuniti upitnik s pet glavnih pitanja koja se odnose na emocionalnu stabilnost, otvorenost za nova iskustva, način komunikacije s drugima, odgovornost te stupanj introvertiranosti ili ekstrovertiranosti. I to u dva životna razdoblja – kada su imali šesnaest i kada su napunili pedeset godina.

Mi, samo puno bolji

Dobra vijest je da nismo zacementirali svoj razvoj u tridesetima i da se razvoj ličnosti s godinama doista mijenja. Svi imamo priliku proći sve te sjajne transformacije baš kao Vesna Pisarović, a usto se itekako, kao i ona, živo sjećati što nam je bilo u glavi kada samo imale šesnaest ili dvadeset i pet. Ako je vjerovati ovim ispitivanjima, navodno se taj razvoj događa na identičan način kao što se nadograđuju mobiteli nove generacije, jer s vremenom postajemo sve savjesniji, emotivno stabilniji, spremniji pomoći i mnogo se manje svađamo.

Šezdesete, stižeeeemooo!

Još je bolja vijest za sve novinare gladne skandala, scenariste TV serija i naglih obrata – psiholozi su došli do zaključka da ipak postoji određena dob kada smo svi skloniji promijeniti se malo više, snažnije i neočekivanije, a to – ta-daaam! – više nije pedeseti rođendan kada se kupuju veliki motori i “kožne jakne again”, nego šezdeseti. Navodno svaki četvrti čovjek u tom, kako se službeno zove dolce vita razdoblju, živi malo intenzivnije i donosi impulzivnije odluke. Tko zna, možda baš tada drastično promijenimo stil života i konačno na pitanje novinara prepoznajete li osobu na YouTube snimci iz mladosti, odgovorimo: “Who this person?”

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.