VIŠE LOVE, VIŠE TROŠKOVA

LIFESTYLE CREEP ILI INFLACIJA ŽIVOTNOG STILA: Kako je moguće da zarađujemo više, a imamo manje?

Kristina Stakor
23.02.2024.

Kaže se „more money, more problems“, no što ako smo taj problem mi sami?

Pravi fanovi serije „Seks i grad“ zasigurno će se sjetiti scene kad Carrie kaže da „voli svoj novac tamo gdje ga može vidjeti – kako visi u ormaru“ i ostane u šoku shvativši da su svi oko nje za to vrijeme ulagali u nekretnine, mirovinske i druge fondove… Zvuči li vam ta situacija poznato?

Možda ste i sami osjetili da, bez obzira na porast primanja, novac na računu se topi kao lanjski snijeg. Je li razlog veliko poskupljenje ili moramo tražiti i druge krivce?

Inflacija je top tema u posljednje vrijeme: cijene rastu, kupovna moć  se smanjuje, no osim te opće društvene, postoji i inflacija za koju smo sami odgovorni – inflacija životnog stila. O čemu se radi?

Što je inflacija životnog stila ili lifestyle creep

Sjetite se svoje prve plaće i fantastične sposobnosti da je maksimalno rastegnete od mjeseca do mjeseca. U međuvremenu ste možda dobili i nekoliko povišica, riješili se kredita ili promijenili posao, pa ipak, kada se podvuče crta, na kraju mjeseca situacija je jednako bliska nuli kao i prije?

Radi se o dosta uobičajenom scenariju: veća zarada poziva i na veće troškove. Novi mobitel, putovanja, odjeća – ako su stvari koje su nekad predstavljale luksuz danas dio standarda, ali štednja na vašem na računu ne odražava povećanje standarda, vjerojatno ipak živite iznad svojih mogućnosti.

Žena s novcima
Foto: Pexels / Tima Miroshnichenko

Znakovi inflacije životnog stila

Još uvijek niste sigurni je li za stanje na računu kriva inflacija ili inflacija životnog stila (ili si možda niste spremni priznati neke stvari…)? Obratite pozornost na sljedeće znakove:

Štednja vam stagnira: ako vam se štednja nije povećala razmjerno s povećanjem primanja, to je znak da veći postotak novca koji zarađujete trošite, a mogli biste ulagati. Takva politika možda vam omogućuje više guštanja u trenutku, ali bi vas mogla koštati dugoročno.

Nemate budžet – a trebali biste. Jer ako ne vodite računa na što vam odlaze sredstva svaki mjesec, teško ćete ostati unutar budžeta i vlastitih mogućnosti.

Trošite više nego prije. Da, svi znamo da su troškovi života otišli u nebo, ali razlog vašeg stanja na računu moglo bi biti i povećano trošenje: više jedete po restoranima i kupujete češće ili skuplju odjeću.

Počastiti se godišnjim odmorom, večerom u boljem restoranu ili onim parom cipela koji već dugo gledate je zasluženo, ali nemojte pritom zanemariti dugoročne ciljeve.

Kako ostati unutar budžeta

Za početak – napravite ga. Jednom kad sve stavite na papir, bit će teže ponašati se kao „pijani bogataš“. Postavite dugoročne ciljeve u vidu štednje za mirovinu i ulaganja u budućnost – i za njih izdvojite postotak prvog dana kad sjedne plaća. I nemojte biti prestrogi prema sebi – old habits die hard

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.