DAJTE JOŠ STRESA!

ONO ŠTO TE NE UBIJE, OJAČA TE: Vrijeme je da počnete primjenjivati hormezu

Nika Kovačić
20.03.2023.

Samo se opustite jer ionako ništa nije pod kontrolom. Krajnje je vrijeme da otkrijete zašto biste u život trebali pustiti i nešto stresa

Ležim kod dermatologinje koja mi stavlja zaštitne naočale i govori da se opustim jer neće ništa boljeti. ‘Samo ću vam površinu kože malo dotaknuti laserom, a vaša kolagenska vlakna će se trgnuti i smjesta zategnuti.’ To isto, doduše, tvrdim i svome dečku – da malo svađe nikoga još nije ubilo i da ona zapravo čini našoj vezi dobro jer će tako postati još izdržljivija, a on me samo sumnjivo gleda. Znam taj izraz lica. Čovjek ne vjeruje kada mu netko kaže da nije sav stres loš te da doista postoji vrsta stresa kojoj bismo se svi trebali izložiti, a zove se hormeza.

Izraz je to koji označava pozitivno djelovanje toksične tvari unesene u organizam u netoksičnoj koncentraciji, ali dovoljnoj da na nju postanemo otporni. Nešto po principu – što te ne ubije to te ojača, ili? U prijevodu, trebali bismo si dopustiti da budemo užasno ljuti na dečka, šefa, nepristojnu ženu u banci, odnosno da budemo ful pod stresom jer samo ako se redovito izlažemo hormezi i, ne manje bitno, damo si dovoljno vremena za oporavak (čitaj: uzmemo pauzu od toksičnih ljudi i situacija koje svi imamo u životu i s vremena na vrijeme zbog toga izgubimo kontrolu), postajat ćemo sve jači i otporniji na buduće slične nalete stresa. Baš poput organizma koji postane otporan na bakterije i viruse. Evo kako se možete izložiti hormezi.

Utezi i sauna

Počnite redovito odlaziti u teretanu i koristiti svoje mišiće. Ok, u to se ubraja i odlazak u saunu te svi oni aparati koje si privežete na struk ili bedra pa mišići rade i bez vašeg truda jer samo ako ih budete redovito podvrgavali kratkotrajnom opterećenju/stresu, oni će postajati sve jači i mlađi. Baš kao i onaj kolagen pod mikroudarom lasera s početka priče.

Tečaj plesa

Čuli ste već da mozak voli iznenađenja te da biste svako malo trebali nešto izvesti na neočekivan način? Pa zamislite kako tek vaše tijelo reagira na to. Zato naučite neku novu vještinu – upišite tečaj mačevanja, sambe, tanga, pantomime, a tijelo će vas obilati nagraditi. I to ne samo time što će stvoriti neke nove puteve i sinapse, nego će potaknuti i hormone mladosti i sreće da rade za vas.

Luda ljubav

A ako tijelo baš želite izložiti žestokom stresu, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se zaljubite. Naime, znanstvenici su već odavno zaključili da sve promjene u životu, pa makar i one pozitivne, kao što su novo radno mjesto, povišica, novi partner, preseljenje u drugo mjesto, u naš život unose neke potpuno drugačije, rekli bismo – žestoke hormone.

A kada se ovaj fenomen pogleda s druge strane, hej – pa tek tada imate solidnu ispričnicu za izbjegavanje teretane u širokom luku. ‘Ma išla bih, ali tko će podnijeti baš toliko stresa!’

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.