Nada umire posljednja

JESTE LI REZERVA NA KLUPI: 13 znakova koji otkrivaju jeste li nekome backup dečko ili cura

Nika Kovačić
05.01.2024.

Dok vi letite u sedmom nebu, možda niste primijetili da druga osoba baš i nije tako opijena vašom neobičnom vezom. Imate li hrabrosti skinuti ružičaste naočale i pogledati istini u oči?

Na početku svoje karijere radila sam u velikoj firmi koja je organizirala posao u smjenama. I naravno da je ona druga smjena zvana i noćna bila puno zabavnija i opuštenija. Brže smo obavili posao, ranije smo odlazili s posla, a to znači da smo i duže sjedili po kafićima i večerama gdje smo se povjeravali. Ne znam zašto se i danas sjećam tog emotivnog sloma kojeg je doživjela kolegica u četrdesetima koju je muž napustio s dvoje djece.

Backup dečko

Mi mladi, u dvadesetima, bez nekoga životnog iskustva, smo je pokušali tješiti no očito bez previše uspjeha, jer u jednom trenu se kolegica sabrala, obrisala suze i odlučila nam održati lekciju. “Nikada, ali nikada nemojte čuvati sva jaja u istoj košarici”, rekla je, a mi do danas nismo znali što to znači. Drugim riječima, dok jaja u raznim košaricama nisu dobila i malo razumljivija imena – backup dečko ili cura. Iliti plan B.

Foto: Unsplash+

Drugim riječima, to je dečko koji zapravo nije dečko nego samo čuva mjesto onom boljem koji tek treba doći. A u slučaju da ne dođe, možda se i može pretvoriti u pravog dečka. Kvaka je u tome da jadan dečko često smatra da je postigao cilj. I tko mu može zamjeriti? Gospođa, s druge strane, to može drugačije doživjeti. “Zamjenski partner” u redu je i koristan za mnogo toga, pruža joj sigurnost, pomaže u subotnjoj kupovini, nudi emocionalnu i ponekad i tjelesnu bliskost.

Dok ne dođe bolji

Gledano izvana ovo sve možda djeluje ružičasto, no gorka je istina da žena često čezne za nečim drugim. Možda čezne za više strasti. Ili onim leptirićima u trbuhu koji se jednostavno ne pojavljuju s backup-dečkom. Možda čezne za drugim muškarcem. Onim kojeg ne može imati. Uostalom, zašto ne, kaže i moja kolegica koja je bila na ljubavnom kolegiju davnih dana kada i ja. Ako ništa drugo, treba biti pažljiv prema svojim obožavateljima i dečkima koji vas stavljaju na pijedestal, jer barem imaju dobar ukus.

Foto: Unsplash+

Sljedeći znakovi mogu ukazivati da je oduševljenje u vašem partnerskom odnosu jednostrano i da ste “samo” rezervni ljubavnik:


● Vaš partner/ica sam odlučuje kako će oblikovati vaš zajednički odnos – nemate pravo glasa, ali to i ne tražite.
● Kada je riječ o temi ekskluzivnosti, vaš partner izbjegava razgovor.
● Fizičku bliskost dopušta rijetko i nerado.
● Kada ste zajedno, vaš idol se nekako čini odsutnim i kako stvari stoje, nema previše grižnje savjesti.
● Vikende radije provodi s prijateljima, vi ste samo drugi izbor.
● Odbija objaviti zajedničku fotografiju na društvenim medijima.
● Do sada niste upoznali njegove/njezine prijatelje ili obitelj.
● Razgovori djeluju površno jer vaš partner čuva distancu i ne dopušta vam da mu se približite.
● Često otkazuje u posljednji trenutak.
● Izlasci su super, ali sve skuplji. Što nas i ne čudi, jer uvijek ste vi onaj koji plaća.
● Otvoreno vas uspoređuju s drugima.
● Ako vašeg partnera suočite sa stvarima koje vam izazivaju nelagodu, reagira ljutito. Konfrontacije često završavaju dramatičnim scenama.
● Unatoč svim tim znakovima, ljubomoran je kada druga osoba pokazuje interes za vas. Da, ovo također može ukazivati na stvarni interes. Ili na to da samo strahuje da će izgubiti svoju najdražu igračku.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.