heartbreak

KRAJNJE JE VRIJEME DA PREBOLITE BIVŠEG: Krenite naprijed u 8 koraka

Lena Ivanović
02.02.2024.

Bilo je lijepo dok je trajalo – a sad je gotovo. Kako se izvući iz kreveta i nastaviti dalje nakon prekida?

Mislili smo da je to – to, ali umjesto pred svjedocima na vjenčanju završilo je svađom pred znatiželjnim susjedima, nakon koje nije uslijedilo očekivano pomirenje. I što sad? Dok u stilu Bridget Jones i svih junakinja rom-comova jedemo sladoled i plačemo na već prežvakane filmove, može se činiti da nam se nikad ništa lijepo neće dogoditi i da ćemo zauvijek ostati sami. Kako se izvući iz te rupe u koju smo upali i napokon preboljeti onog čije ime ne želimo ni izgovoriti?

Dozvolite si osjećaje tuge – ali nemojte se svesti na taj osjećaj

Prekid veze u tijelu može uzrokovati fizičke i emocionalne posljedice koje nalikuju na apstinencijsku krizu: bol, tugu, očaj, ponavljanje jedno-te-istih misli, smanjeni entuzijazam za život. I to je sasvim ok i razumljivo. Trebamo vremena da „odbolujemo“, isplačemo se, ležimo na kauču i bingeamo TV serije i hranu…

Ali jedno je biti tužan neko vrijeme zbog prekida veze koja nam je nešto značila, a drugo zanemariti sve drugo u životu i fokusirati se samo na taj jedan odnos. Prijatelji, posao, budući izlasci, putovanja – puno je još toga što zaslužuje našu pažnju i energiju i čemu se možemo veseliti u životu, čak i ako stvari nisu išle po planu.

Foto: Pexels / Mikotoraw Photographer

Oprez u komunikaciji s bivšim

Tko od nas nije posegnuo za mobitelom i poželio se javiti bivšem u neko gluho doba noći neka prvi baci kamen… Prisjećamo se dobrih stvari i trenutaka i želimo ih ponovno doživjeti – no to je zamka koja nas može unazaditi tjednima, mjesecima pa i godinama. Da, možda nekada u budućnosti i možete biti prijatelji, no dobro je pustiti da se stvari ohlade i vi u miru zaliječite rane. Pa kad dođete u napast da pošaljete „fališ mi“ poruku, predajte mobitel frendici koja će vas u tome spriječiti.

Prisjetite se i loših stvari

Nostalgija je vražja stvar i vrlo je lako na nešto što je „bilo pa prošlo“ gledati kroz ružičaste naočale. No da je sve doista bilo toliko idilično, ne bi li još trajalo? Budite iskreni prema sebi i prisjetite se onih momenata kada ste vidjeli da ste poprilično različitih karaktera, onih trenutaka kada ste i sami pomišljali da biste možda trebali prekinuti i da niste idealan par. Lijepo je nekoga pamtiti po dobru, no nešto bolje što nam više odgovara možda čeka baš iza ugla…

Potražite podršku

Možda ćete trebati koju sekundu (dan) da se isplačete u miru, ali ovo nije trenutak da se u potpunosti osamite. Izjadajte se frendici, mami, psihologu i vidjet ćete da je teret puno lakši kad ga s nekim podijelite.

Vježbajte

„Nekad sam plakala, a danas se znojim“, obznanila je Adele nakon svog razvoda. Da, plakanje na kauču izgleda kao jedina aktivnost koju trenutno možete pojmiti, no dobro znojenje dok udarate boksačku vreću ili trčanje (od svih stvari koje vas muče) imat će puno snažniji učinak. A osnažit će i vas, otpustiti dopamin i endorfine i pokazati da stvari možda i nisu tako crne…

Preispitajte sebe – i znajte svoju vrijednost

Tko je kriv i slična ruminiranja nezaobilazni su dio procesa prekida. Nitko nije savršen, pa tako ni mi, ali ne znači da niste dostojni ljubavi ili da je nikada više nećete pronaći.

Važno je u cijelom procesu prepoznati i neke svoje greške na kojima bismo mogli poraditi, paziti da ne upadnemo u onu silaznu putanju koja vodi do Facebook profila njegove bivše i zajedničkih fotki iz 2010., ili da ne provodimo dane analizirajući svaku stvar za koju mislimo da smo krivo rekli… Učite iz vlastitih grešaka, ali i prisjetite sve svih onih vrlina zbog kojih bi vas netko drugi vrlo rado imao u svom životu.

Foto: Pexels Cottonbro Studio

Stvorite nove rutine

S bivšim ste petkom išli u kino, a nedjelja je bila rezervirana za planinarenje? Ne znači da morate odustati od svih stvari u kojima ste uživali zajedno, dapače, možete u njima uživati i solo ili s prijateljima. No možda je vrijeme i da otkrijete neke nove interese – izlazak s frendicama petkom? Možda da isprobate onu radionicu slikanja dok ispijate vino? A nedjeljom umjesto na Sljeme bukirajte termin za tenis? Puno je opcija koje vam mogu podići raspoloženje i otvoriti neke nove horizonte, ali i pružiti priliku za širenje kruga poznanstava.

Rebound?

Mnogi će skočiti na prvu priliku da potvrde onu staru poslovicu da se klin klinom izbija, no to bi moglo prebrzo odvesti u neke već viđene obrasce ponašanja i vratiti na početnu točku u rekordnom roku. Da, flert može djelovati kao vrlo laki način da povratimo samopouzdanje i osjetimo se bolje, no ako ne ide kako smo zamislili, može imati suprotan učinak. Dopustite si prolazak kroz sve faze žalovanja i iskoristite moment da upoznate bolje sebe, prije nego se „bacite“ na nekog novog…

Naslovni vizual: Pexels/ Zack Jarosz, Canva

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.