Otišao je u dućan...

KAKO PREŽIVJETI GHOSTING: Znate li o čemu ovisi vaš oporavak

Lena Ivanović
29.10.2023.

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

‘Jesu li Meghan Markle i Harry doista ukleti’, pita me frendica dok na netu prati najnoviji slučaj vezan uz njujorške paparazze. ‘Mislim da su fulali datum.’ Pogledam je s upitnikom od obrva, a ona mi objasni da je neki dan gledala dokumentarac o Anne Boleyn, nesretnoj ženi monstruoznog kralja Henrika VIII. kojoj su baš 19. svibnja odrubili glavu, jer se pričalo da je flertala s dvorjanima i okretala očima na kraljeva šale, a na taj datum su se upravo vjenčali Meghan i Harry.

Slutite već gdje teče ova kolumna? Prema najokrutnijim metodama dejtanja i prema fenomenu zvanom – ghosting, a koji je, nažalost, toliko popularan da se svako malo napravi neko istraživanje. Evo, najnovije ankete navode da je 50% muškaraca i žena doživjelo takvo iskustvo, 25% ga i počinilo bez grižnje savjesti, a mnogi svoje osjećaju opisuju s toliko boli kao da je netko doista ubio njihovu ljubav.

Foto: Unsplash

Kada od ljubavi odustaneš odmah na početku

S tim se se ova metoda prekida ili ‘ubijanja ljubavi u njenom početku’, dok je još mali nadobudni start-up užasno komplicira od kada smo počeli koristiti cijelu masu gadgeta i otkada nam se život pretvorio u jednu veliku video igricu. Jer sada vašu ljubav možete i virtualno slijediti, nazvati ju, ostaviti joj sto poruka – Viber, Twitter, Instagram, WhatsApp, vidjeti da je vidjela vašu poruku koju je na kraju ipak ‘odlučila’ ne vidjeti….

I samim tim sklanjanjem pogleda od vas, možda je upravo odlučila da je vaša veza možda već gotova, bez da vas išta pita o tome. Kraj priče. No, lako za njega ili nju koji je ispario, ali što je s onima koji ostaju, pitali smo psihologe. Jer, složit ćete se – svaki prekid gadno boli, ali ovo kada prekida čak niti nema, boli sto puta više.

Prvi osjećaji kada vam netko zbriše: sram i zbunjenost

Prvi osjećaji koji vas napadaju nakon što shvatite da je netko koga ste voljeli ispario iz vašeg života je sram i zbunjenost, kažu psiholozi. Nakon što si postavite tisuću pitanja – je li iscurila baterija, WiFi, preuranjeni infarkt, kratka amnezija nakon ludog partyja, na kraju dođete do toga da počnete mučiti sami sebe, iščitavate stare mejlove, pitate se jeste li vi normalni, jeste li možda zabrijali i vidjeli nešto čega zapravo nema?

Umjesto da krenete u glavi graditi sulude teorije radije si priznajte kako se osjećate i pitajte se – što biste mogli učiniti za sebe da vam bude bolje. Naime, osim što vam nedostaje dotična osoba, trebate si iskreno priznati da vam nedostaje još nešto drugo, a to je pozitivna slika o sebi, vaši ružičasti snovi, fantazije što ćete ovo ljeto i ovu zimu raditi, kako ćete uživati… Pričajte o tome s frendovima, pišite dnevnik, zašto ne i roman, meditirajte, dobro jedite i spavajte i bavite se onim stvarima koji u vama bude isto tako dobre osjećaje. Ako ne i puno bolje.

Foto: Unsplash

Ok, doći ne drugi. Ali tko će vam platiti za uloženi rad?

E sad, kako ćete proživjeti taj gadan osjećaj ovisi o tome i u koju skupinu ljudi spadate – vjerujete li u sudbinu ili u težak rad. Naime, oni koji su uvjereni da svijetom lunjaju njihove druge polovice, lakše će priznati da je netko ispario (valjda nemaju vremena tugovati jer su u frci da za vrijeme ovog života, među 7 milijardi ljudi, nađu što prije onu ili onog pravog), dok su ovi drugi malo uvrijeđeni, jer smatraju da se na vezi trebalo još malo raditi pa bi sve ispalo savršeno, a oni lijeni gadovi prije vremena odustali.

U fazi kada ste se oporavili i došli k sebi, pokušajte razumjeti i duhove. Ok, znamo da to ne zaslužuju, ali očito su slabići koji vas nisu htjeli povrijediti jer ne mogu vidjeti tuđe suze, ispade, nagovaranja ili bijes, a vrlo je vjerojatno i da su narcisi pa se uopće ni ne mogu staviti u tuđu kožu. A nakon svega što su vam napravili, zapravo niti ne zaslužuju da ih više ikada i spomenete.

Znate kako kaže stara kaubojska – kada vas konj zbaci sa sebe, najbrži način da se oporavite je taj da ponovo uskočite na sedlo. Tko zna, možda će u dalekoj budućnosti, postojati i neka aplikacija koja broji koliki je broj obožavatelja duh napustio i srca slomio pa ćemo dotične moći zaobilaziti u širokom luku. A do tada, ne tražite duhove nego hrabro kročite naprijed. Uostalom, nije ni Meghan svog Harryja srela od prve, zar ne?

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.