Sajam taštine

NE 7 SMRTNIH, VEĆ POŽELJNIH GRIJEHA: Malo smo revidirali pravila i olabavili remenje

Aleksandra Orlić
02.02.2024.

U veljači ovoga Ljeta Gospodnjega koje nam je donijelo trendove kao što su ‘dirty wellness, ‘dirty hair’, ‘messy make up’ te ‘indie sleaze’ bacili smo pogled na ono što se nekada zvalo 7 smrtnih grijeha

Koja je uopće svrha partyja, ako ne ta da dan kasnije možeš nazivati frendove i u beskonačnost uspoređivati verzije, tračati, žaliti se na glavobolju, ispovijedati, ne bi li naposljetku ipak zajednički donijeli odluku je li party bio sjajan, ok ili čista katastrofa koju ćemo najradije odmah zaboraviti. Ukratko, najbrži način za brzinsku procjenu zabave je taj da prebrojite koliko ste na njoj griješili. Ako se svi grijesi koje ste počinili daju izbrojiti na prste jedne ruke (i još vam ne trebaju svi prsti!) – naša iskrena sućut! Ne želimo sljedeće godine doći na vaš party.

No, ako telefonski razgovor zvuči otprilike ovako: ‘Ma nemam pojma kako se tip zvao! Ljubila sam se s njim samo zato jer je izgledao strašno dobro. Mislim da sam popila previše šampanjaca i sad se više ničega ne sjećam. Vjerojatno ću danas ostati u krevetu i pojesti sve što je ostalo od jučer!’ E u tom slučaju naše iskrene čestitke, jer party je bio i više nego sadržajan.

Foto: Unsplash


7 smrtnih grijeha

A ako smo dobro prebrojali upravo ste počinili 4 od 7 smrtnih grijeha – taština, požuda, proždrljivost i lijenost. Mislimo, barem se nadamo da niste pred jutro nekoga sreli na cesti pa završili na toplom bureku te stavili kvačice i na ostala tri grijeha.

I što sad? Da vam napišemo da ćete se peći u paklu? Ma kakvi! Pa zar vi mislite da bi bez lijenosti bilo kotača ili bez bijesa revolucije? I naposljetku, što bi uopće radili ti modni dizajneri da nema taštine? Hvala Bogu da je u 6. stoljeću papa Gregor Veliki odlučio revidirati staru listu koju je sastavio stari grčki teolog Evagrije Pontski te izbacio 8. grijeh – tugovanje!

Sada kada smo malo bolje razmislili o pitanju koliko su zapravo grješni ti velikih grijesi, nekako nam se čini da svijet ipak neće propasti ove godine. ako si tu i tamo dopustimo koji od ovih 7 smrtnih grijeha. Mislimo, barem dok se ponovo ne nađe neka faca koja će predložiti da se svih 7 prijedloga konačno izbriše iz amandmana.

PROŽDRLJIVOST
Da je Bog htio da izgledamo kao štapići zasigurno nam ne bi na jeziku instalirao 4000 osjetilnih pupoljaka. Pa to je kao da doma na kauču imate Brada Pitta, a onda kažete da vam je Zoom dovoljan.

LIJENOST
Linda Evangelista koja nije ustajala iz kreveta za manje od 10 000 dolara postavila je kamen temeljac čuvenom trendu koji je obilježio i proteklu godinu – renesansa lijenosti i sporosti. Uostalom, zašto i žuriti kao u prosjeku živimo 10 godina duže nego 1950.? Pa imamo sasvim dovoljno vremena! Pa i koale spavaju 20 sati na dan, a ne znamo nikoga kome one nisu super!

POHLEPA
Jako dobro znate na što se ovdje točno misli – suludo pelješenje dućana odjećom, obućom i kozmetikom. I zato, svaki put kada osjetite grižnju savjesti slobodno si recite: ‘Samo onaj koji puno ima, može puno i davati!’ Uostalom, ima li ljepše rječice od ove kratke od tri slova, a koja glasi: JOŠ!

Foto: Unsplash

ZAVIST
Mudriji ljudi od nas su već odavno zaključili – zavist je tisućljetna shema ljudskog razmišljanja koja se nikako ne da iskorijeniti. Pa hajmo onda konačno naučiti živjeti s njom. No, ako ćemo iskreno – ne postoji iskreniji kompliment koji vam netko može dati od zavisti. Podvučeno zelenim!

BIJES
Nećemo vam lagati – bijes nikada nije dobar, no ako ga naučimo kanalizirati, bijes može biti i dobar. No, s druge strane bijes je jedini način da ne sakupljate frustracije u grudima i obolite od depresije. Što, zar još uvijek mislite da bi Goran Ivanišević osvojio Wimbledon bez onog čuvenog razbijanja reketa i svima po spisku? A Đoković?

POŽUDA
Ajmo odmah konkretno: samo 30 minuta seksa čovjek sagori više kalorija nego prilikom 45 minuta hodanja (350). Nadalje, seks oslobađa i monoksid koji poboljšava cirkulaciju i umanjuje šanse da će vas strefiti infarkt, a čak i granica boli prilikom orgazma skače za 70%. Uostalom, čemu služe sve one sitne dlačice po vašem dijelu nego da se nakostriješe za 90 stupnjeva?

TAŠTINA
Svi oni koji drže do svog izgleda mogu ovog trena računati da će dobiti 5% veću plaću od manje atraktivnih kolega. A na kraju krajeva, treba sada nekako i opravdati taj nerazumni čin pljačkanja dućana u samo pola sata u vrijednosti od 3 prosječne plaće. Samo bez panike, molim, jer kao što je rekao i Oscar Wilda: ‘Voljeti samog sebe, to je početak jedne divne doživotne romanse!’

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.