Ne dragi, nije problem u tebi!

OD ČEGA NAJVIŠE STRAHUJU MUŠKARCI U VEZI: 7 crnih bojazni i samo jedna dobra vijest

Lena Ivanović
17.09.2023.

Svi znamo da su prvi mjeseci zaljubljivanja najljepši na svijetu, ali isto tako i užasno stresni jer ishod je neizvjestan, sve je na kocki koja može pasti svakako. A sada su stigla istraživanja koja govore da se čovjek ne može previše opustiti niti u sretnoj vezi. Evo od čega najčešće strahuju žene, a od čega muškarci

Oh kako volim biti zaljubljena’, kaže mi frendica. Leptirići u zraku, ono slatko iščekivanje, rumeni obrazi… ‘Misliš ono kada si imala želučane probleme, patila od nesanice i kada ti se pokvario ten od stresa’, podsjeća je ona trezvenija frendica koja stvari gleda znatno realnije. Istina, ljubav je slijepa i cijepljena od realnosti. I ne kažu uzalud da su prvi mjeseci zaljubljivanja, psihički i fizički gledano zapravo dosta stresni za organizam, ma koliko bili divni. No može li se čovjek uopće opustiti jednom kada se veza uspostavi i spusti par stepenica bliže zemlji.

3700 zabrinutih je priznalo da…

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja na temu strahova u ljubavnim vezama, a koje je na 3700 ispitanika proveo ElitePartner stvari s vremenom postaju još gore. Tako bi barem rekla ona trezvena frendica s početka priča. Želite dokaze? Čitajte na vlastitu odgovornost. I toplo se nadamo da niste u onoj dobnoj skupini do trideset godina jer strahova imate na bacanje, čak iako svoju vezu ocjenjujete kao ‘izrazito sretna’.

Ne, dragi, nije problem u tebi, nego u... 3700 ispitanika je priznalo svoje najveće strahove u vezama.
Foto: Unsplash+

Najveći među strahovima: ‘Postat ću joj dosadan!’

Naravno da je strah od toga da partneru odjednom više niste fizički privlačni vrlo visoko rangiran (priznalo ga je 58% žena i 41% muškaraca), no tu bojaznima nema kraja. Pogotovo kod muškaraca. Naime, četvrtina ispitanih muškaraca strahuje da bi njihov partner mogao vlastitu obitelj staviti ispred njih te je li ono što unose u vezu dovoljno. No, kako stvari stoje ovo se ne odnosi samo na materijalne stvari nego i na karakter, jer 40% muškaraca strahuje da će u vezi postati naprosto dosadni.

No najveći strah muškaraca je taj da bi osoba koju vole mogla biti nezadovoljna njihovim seksualnim životom – ovaj strah je priznalo čak 50 posto muškaraca i 59 posto žena. To naravno samo ukazuje na to kako veliku važnost ima seksualnost u vezi, ali i na manjak komunikacije na tu temu, jer ako nema iskrenih razgovora, oni crni scenariji u glavi samo potpiruju tjeskobu, nesigurnost i strah od odvajanja.

Foto: Unsplash

A na ljestvici strahova uvjerljivo vodi…

A znate kako se kaže – ono čega se bojite, to će vas i snaći. Da, tu mislimo prije svega na strah od nevjere i da će vašoj vezi doći kraj, jer ovaj strah je priznalo 50% ispitanika. Iako da moramo birati najveći strah u životu svake veze pa bilo i one najsretnije, to je onda ubitačna kombinacija da ćete partneru biti dosadni i seksualno neprivlačni (60% ispitanika itekako zna o čemu pišemo).

Ima li nade za nas?

Srećom, ima nade, jer kako starimo, tako i brige postaju sve manje i manje. Primjerice, oko 40% mlađih od 30 godina užasno se brine da bi im partner mogao biti nevjeran, no među starijima od 60 godina ta je brojka nešto veća od 10%. Iako brige nikada u potpunosti ne nestaju, svi ispitani strahovi zapravo su postali znatno rjeđi s godinama. E, sad, jesu li jadni leptirići u trbuhu krivi što nam tijelom i glavom raznose i kojekakve strahove, pitanje je kojim bi se trebalo pozabaviti. I to onako pomno i precizno kako pristupamo i proučavanju komaraca.:)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Je li moguće naći ljubav na Tinderu? Čini se da osim tzv. fuckboys sada trebamo paziti i na one zauzete

MUČENJE ŠUTNJOM

Šutnja, durenje, puhanje, ignoriranje… Zašto sve više ljudi umjesto otvorene komunikacije primjenjuje metode pasivno-agresivnog komuniciranja?

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

TAKTIKA: ESCAPE

Prvo su vas iznenadili time što su vam skidali zvijezde s nema, a zatim su samo isparili s ovog planeta? Nije baš da želite angažirati istjerivače duhova, ali zanima vas što se krije iza ovakvog %&!!! ponašanja?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.