Ne javljaj se tri dana nakon dejta

ROMANCE GAP: Koliko smo zapravo i dalje staromodni u glavi i kako to promijeniti?

Lena Ivanović
08.10.2023.

Zaljubljenost je divna, no što ćemo sa svim tim rodno specifičnim pravilima koja bacaju sjenu na svaki dejt jer i muškarci i žene su priznali u Bumble anketi da osjećaju ogroman pritisak da ispune određena očekivanja.

Čuli ste vjerojatno za hit knjigu ‘Nije sve počelo s vama’ u kojoj je Mark Wolynn iznio zanimljivu teoriju o emocionalnom naslijeđu i što je sve skriveno u njemu – od ekspresije gena do svakodnevnog jezika, ali i posttraumatskog stresa, depresija, anksioznosti, fobija. No što je s onim nepisanim društvenim pravilima i očekivanjima za koje smo tako naivno mislili da ih, jednom kada ih prerastemo, možemo tako lako stresti s rukava kao lanjski snijeg. Znate na što mislimo, na ona rodno specifična pravila vezana uz dejtanje – dečki se moraju prvi javiti, tri dana nakon spoja ne postojite, a kamoli da biste se javili, ne računajte da ćete dobiti poljubac prije trećeg spoja, a kamoli da biste nakon prvog seksa mogli spontano posegnuti za mobitelom i pitati kada će drugi…

Tko vodi, a tko je pratitelj?

Jer ako smo već odavno osvijestili probleme koji se hitno trebaju rješavati kao što su jaz u plaćama između spolova, razlika u mirovinama (ok, neki će sada ubaciti i da je potrebno progovoriti o razmaku između orgazama (istraživanja govore da žene dolaze do njih puno sporije i rjeđe nego muškarci), zašto ne bismo ozbiljno porazgovarali i o razlikama na dejtu, poznatima i kao ‘romance gap’.

Foto: Unsplash

Platforma za upoznavanje Bumble prva je prepoznala problem “romantičnog jaza” te je provela malo ispitivanje, a rezultati zvuče – i to u doba seksualne fluidnosti, tolerancije, nebinarnih osoba i brisanja svih stereotipa – kao da su greškom prepisani iz prošlosti jer ispalo je da…

Tko je otvorio ove stare konzerve?

52 posto ispitanih izjavilo je da smatra da muškarci moraju preuzeti inicijativu pri izlascima, a samo 8 posto kaže da nije problem ako inicijativu preuzme žena. No tu problemima i stresu nije kraj, jer 44 posto ispitanika smatra da je općenito neprivlačno kada se žene čine previše zainteresiranima. 52% dejtera je uvjereno da je dejt neka vrsta tanga jer muškarac mora voditi (čitaj, on određuje gdje se ide, kada će pasti prvi poljubac i kada će zaprositi svoju odabranicu).

Foto: Unsplash

S druge strane, ispada da bi žene trebale malo požuriti da si nađu partnera prije nego što budu ‘prestare’ jer čak 42% ispitanika kaže da to ‘očekuje društvo’. No kako stvari stoje, ovo pravilo ne vrijedi i za muškarce je da bi se i ono mogli požuriti smatra samo 13%. Vjerojatno misle da su im u ovoj stavci malo progledali kroz prste, jer što se financija tiče 43% je uvjereno da muškarci u vezi moraju zarađivati više.

Seks na prvom dejtu kao znak otpora

Jedina dobra vijest u moru previše rigoroznih pravila je ta da je više od polovice ispitanika izjavilo da ih rodno specifične uloge kojih se moraju (više ili manje striktno držati) dosta opterećuju i uzorkuju stres te da bi ih se zapravo voljeli što prije riješiti. Pa ako ne želimo unucima dati u naslijeđe dodatne traume oko dejtanja, red je da ih počnemo ozbiljno i rušiti. Za početak, dovoljno je nazvati osobu koja vam se sviđa prije roka ili možda odmah prijeći u pravu akciju?

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.