unutarnji glas

SLUŠATE LI SVOJU INTUICIJU? I kako bolje „čuti“ onaj tihi glasić koji nam govori koja je odluka bolja za nas

Kristina Stakor
21.09.2023.

Svi ljudi posjeduju intuiciju, no možemo li joj uvijek vjerovati i kako biti bolje usklađen sa svojim šestim čulom?

„Znala sam!“, rekla sam u sebi kad mi je prijateljica ispričala neslavnu priču o još jednom ljubavnom brodolomu. Naravno, naglas sam izgovorila utješne riječi i ne baš lijepe atribute na račun dotičnog gospodina koji je njihov relationship nasukao. Ali dok je ona bila uvjerena da će ovog puta ipak doživjeti svoj „živjeli su sretno zauvijek“, ja sam od njihova prvog susreta znala.

To je onaj unutarnji osjećaj, šesto čulo, predosjećaj koji nas upozorava da nešto baš ne štima. Ali djeluje i kad nam između dva odabira racionalna analiza savjetuje nešto drugo, sigurnije, no intuicija nam govori da ipak tamo negdje postoji nešto bolje što nas čeka…

Magija ili?

Koliko god nam se nevjerojatna ili magična, intuicija je zapravo nesvjesna emocionalna informacija, temeljena na ranijim iskustvima i kumulativnom znanju. Ona proizlazi iz poznatih, nesvjesnih uzoraka koje mozak stvara poučen ranijim iskustvima. On procesira informacije iz svjesnog i nesvjesnog znanja.

Svi mi posjedujemo intuiciju, no neki se njome više vode dok drugi zatomljuju taj unutarnji glasić i više se pouzdaju u detaljnu analizu… Oba ta pristupa mogu nas dovesti do željenog cilja ili navesti na krivi put. Pa kako znati koji poslušati i kojem više vjerovati?

Stručnjaci kažu – oboje. Dok racionalno rješenje podrazumijeva da postavimo prava pitanja i analiziramo mjerljive rezultate, intuicija je nešto što možemo bolje „istrenirati“ kako bi nam pomogla u donošenju odluka. Jer stres koji proživljavamo smanjuje mogućnost mozga da s lakoćom donosi odluke, pa je u tim trenucima dobro moći se pouzdati i u onaj „feeling“ koji osjećamo.

Foto: Pexels / Anastasia Shuraeva

Može li se intuicija poboljšati?

Intuicija je moćan oblik prepoznavanja uzoraka, no može dovesti do predrasuda ili simplificiranog načina razmišljanja, što može biti loše kada je riječ o donošenju odluka, ističu stručnjaci. Tada je vrijeme za promjenu strategije.

Na intuiciji se može i raditi, te poboljšati povezanost s našim unutarnjim glasom koji nas upozorava na crvene zastavice ili sugerira bolji put, a ovo su neki od koraka kako to možemo napraviti:

Introspekcija: u buci svakodnevice, mora odluka i izbora, swipeova i tabova ponekad je nemoguće razaznati onaj glasić koji nam pokazuje „pravi put“ za nas. Pa trebamo odvojiti vrijeme za sebe i pitati se – kako se osjećamo, kakav osjećaj imamo u tijelu – utišati vanjsku buku (stvarnu i metaforičku) i vratiti se samima sebi.

Samoća: prva točka na to-do listi podrazumijeva da to napravimo nasamo. Isključite mobitel, ne scrollajte, ne gledajte u male niti velike ekrane, radije prošećite, odmorite, uživajte u vlastitom društvu.

Budite autentični: danas kao da su svima puna usta te riječi „autentičnost“ (koju kao da premašuje samo „održivost), pa je ponekad lako zaboraviti što ona zapravo podrazumijeva. Biti iskren prema sebi i živjeti prema tim principima, usprkos tuđim očekivanjima, željama, pritiscima okoline ili usporedbama koje sami sebe namećemo, misleći da bismo nešto „trebali“.

Ali budite empatični: autentičnost ne isključuje suosjećajnost i razumijevanje za druge i njihove potrebe. Budite tu za druge i kada vam se požale (pa i na 31. jedno-te-istog-frajera), pokušajte cijelu priču pogledati iz njihove perspektive.

Otvorite um za nove stvari: vječno učenje i nova iskustva šire nam vidike, ali i pružaju priliku da izoštrimo neke postojeće vještine, poput intuicije.

Naslovni vizual: Pexels / Cottonbro Studio, Canva

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.