'To nisam ja, to je moja amigdala!'

KIŠA VERBALNIH UVREDA: Zašto u ljutnji izgovaramo nešto što ne mislimo?

Lena Ivanović
22.10.2023.

Regulacija emocija nije lak zadatak, a kontrola impulsa nije lako ukrotiva zvijer, no evo što kažu znanstvenici – zašto nam se događaju verbalni ispadi i što nam zapravo žele poručiti

To poslijepodne ništa nije upućivalo da će na nad našu vezu staru godinu i pol dana nadviti tako teški oblaci iz kojih će početi sipiti kiša uvreda. Iako je kasnije, tijekom mog ljubavnog života bilo dosta verbalnih padalina, ovu prvu sam zapamtila jer sam toliko povrijedila partnera da je trebalo dosta snage da prijeđe preko njih. A i dan danas neke svađe započinjemo riječima – ‘Sjećaš li se onog izleta na Plitvice kada si mi rekla…’ Iako sam se godinama branila teorijom da ljudi često izgovore nešto u ljutnji što ne misle, tek sam nedavno saznala da sam djelomice u pravu. Iako, jasno, kiša uvreda nikada nije dobra ideja i nema tu puno opravdanja.

Tko je preuzeo amigdalu

Naime, znanstvenici su otkrili da snažne emocije poput ljutnje doista privremeno mogu narušiti racionalno razmišljanje i procese donošenja odluka u našim mozgovima. Točnije rečeno, u oluji ljutnje pokreće se proces ‘preuzimanja amigdale’ – integrativnog centra gdje se reguliraju emocije, motivacija, ali i čuvaju razni strahovi, a to znači da ona postaje hiperaktivna, pokreće reakciju “bori se ili bježi”, a što dovodi do suženja fokusa, a može kulminirati jako uvredljivim izjavama koje nemaju previše veze s vašim mislima i uvjerenjima.

Foto: Unsplash*

Suočavanje s emocionalnim nemirima

No otkuda nam takvi mehanizmi i čemu služe? Naime, naš je limbički sustav dizajniran da nas pripremi na sve vrste prijetnji, a na temelju ograničenih informacija koje ima, on često šalje vrlo jasne i brze upute ostatku našeg tijela da se pripremi za bitku. Ako bi limbički sustav čekao da cijeli naš mozak bude stopostotno siguran je li nešto ispred nas stvarna prijetnja, ne bismo dugo ostali živi, pa ipak – kako je moguće da je taj sustav ostao na tako basic postavkama stoljećima i da ga tijekom godina nismo uspjeli ažurirati?

Obična katarza ili skriveni nemiri

Okej, možda ste se čak pokušali nekoliko puta skulirati i smiriti taj centar, a to znači da je vaša amigdala preko dana potiskivala ljutnju na šefa, kolege, vozače gradskih vozila, slučajne bicikliste koji su vas skoro pokosili, a na kraju je sve to kulminiralo u svađi s partnerom. No s druge strane, možda ova verbalna eksplozija i nema veze s nagomilanim ljutnjama, nego jednostavno želite verbalnim tiradama naprosto preusmjeriti pozornost s vlastitih ranjivosti, povratiti osjećaj kontrole nad razgovorom koji upravo vodite. Jer, činjenica je i to da se ovaj sustav verbalnih paljbi često aktivira iz osjećaja straha i nesigurnosti, a ne pravih osjećaja u našem srcu.

Zašto ljutnju nije dobro potiskivati?

I što nam je sada činiti? Progutati emocije, konzultirati se s jastukom, duboko disati, uplatiti koji destroy party, kupiti kartu za Meksiko gdje navodno postoje parkovi za svađanje, jer ako je vjerovati psiholozima ovi ispadi znaju biti katarzični. I to ne u smislu da vam donose trenutno olakšanje, nešto kao kada se dobro isplačete pa vam već ubrzo na kratko bude bolje, nego mogu ukazati na neke puno dublje probleme i nezadovoljstva. A vrijedi razmisliti i o onoj teoriji da ste negdje duboko u srcu zaključili da vas osoba ne voli, da vas uzima zdravo za gotovo, pa počinjete izvoditi samosabotažu i doslovce gurnuti osobu preko ruba veze.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.