Oslobođenje tamne snage

BLACK NAIL THEORY: Zašto su crni nokti toliko popularni ove zime?

Lena Ivanović
10.12.2023.

Nismo ni sumnjali da TikTok generacija koja je smislila Dark Academiju neće otići još par koraka dalje te plasirati i novi trend nazvan #BlackNailTheory

“Crveno ili crno”, pita djevojka koja radi manikuru gotovo kao na traci svoje dugogodišnje klijentice? “Pa kakvo je to pitanje”, odgovara jedna studentica komparativne književnosti. “Naravno da odgovor glasi – crveno i crno. ” A onda ubaci i kratku analizu Stendhalovog romana iz 1830. godine naslovljenog upravo ‘Crveno i crno’ u kojem autor opisuje kako se u glavnom junaku sukobljavavaju dvije dijametralno suprotne želje pa tako crvena predstavlja vojsku, a crna crkvu. A usput je pita i to može li na njenim noktima izvesti efekt prelijevanja tako da pri dnu budu crni, a na vrhu crveni?

Odobrila Dark Academia

Srećom pa se na TikToku ne odigravaju tako važne bitke, a ni unutarnja previranja, jer pravila su jasna. Ove zime nosi se crni lak, a da to ipak ne bi bio samo običan crni lak koji je preživio sva ta stoljeća od kada su ga lansirali u Kini (zanimljivo je da su neke dinastije rezervirale za sebe dvije najtraženije boje – crvenu i crnu), morali su smisliti i neku filozofiju.

Kineske dinastije i buntovni rockeri

Uostalom, zar smo od generacije koja je ove jeseni izmislila stil Dark Academia i očekivali nešto drugo nego Black Nail Theory. Dobro da još nemamo i ispite nakon kolegija. No, ako netko pita, prvi crni lak za nokte je, ako ne računamo drevne kineske dinastije, u novije vrijeme popularizirala londonska modna trgovina Trippy Chic davne 1967. Vjerojatno kao odmor od silne psihodelije.

A kako stvari na pop i art sceni stoje crni lak za nokte je posebno bio drag muškarcima jer nosili su ga i glam-rocker Freddie Mercury (ali samo na jednoj ruci) Marc Bolan, David Bowie pa čak i David Beckham te svi oni koji su voljeli igrati rodnim identitetom. Sve dok Chanel nije 2006. izbacio najtraženiji crni lak za nokte – Chanel Black Satin, a za kojim su doslovce poludjeli svi. Jer bio je tako mističan, tajanstven, sjajan, luksuzan i glamurozan da smo mu teško mogli odoljeti.

Foto: Chanel

Oslobađanje tamne, ženstvene energije

No ono što je ove godine drugačije je to da crni nokti više nisu isključivo vezani uz glamur, luksuz i buntovni karakter frajera koji se poigravaju ulogama nego uz unutrašnju snagu. Naime, većina TikTokera izvještava o tome kako crni lak za nokte djeluje na nositeljice, navodeći da #blacknail ima pravu transformacijsku moć na njihovo samopouzdanje te da pomaže oslobađanju njihove “tamne, ženstvene energije”.

A s njima se slaže i stručnjakinja za nokte Mazz Hanna, izvršna direktorica Nailing Hollywood koja je u razgovoru za američki magazin Popsugar.com izjavioa: “Black Nail Theory ima svoju opravdanost, budući da crna može učiniti da izgledate samopouzdanije i snažnije.”

Foto: Dior

Uostalom, konačno je stiglo vrijeme da i te strašne žene zvane vještice postanu modna inspiracija. Pa ako su nam se vratile meduza frizure i ako je Diorova kolekcija inspirirana vješticama, zašto onda i nokti ne bi mogli biti u dark moodu ala Loreen.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.