ZA PARTIJANERICU, ALI I NJENU BAKU

MARY JANE UZVRAĆA UDARAC: Kako su cipele koje su voljele naše bake zavladale modnom scenom

Lena Ivanović
09.03.2023.

Sve do jučer moj kolega s posla zvao ih je pomalo podrugljivo ‘one tvoje cipelice od stare bake’, ali čini se da će se morati ozbiljno pokloniti ovom neozbiljno dobrom trendu – povratku retro cipela s remenčićima

Da su junaci stripa najbolje modne ikone svih vremena, znamo već odavno jer njihov je stil, za razliku od našeg, tako izbrušen da cijeli život nose, pa, manje-više isti stil. Uostalom, da se plaćaju tantijemi za inspiraciju, kraljica heroin chica Modesty Blaise bila plaćena bolje od Anne Wintour, a na Forbesovu listu dospjela bi i ostala ekipa iz stripa. Lastan bi se obogatio na prugastim majicama i cvikama, Alain Ford na crnim dolčevitama, Tarzan i Jane na badićima animal printa, a Mary Jane na istoimenim cipelicama.

Tko se još sjeća njenog brata?

Za one koji su preskočili to važno razdoblje povijesti, Mary Jane je doista ispala iz stripa pod nazivom ‘Buster Brown’, i to s početka 20. stoljeća. Doduše, tada nije bila u centru pažnje kao danas jer je bila ‘samo’ sestra glavnog junaka. No čini se da su njezine dječje cipelice s remenčićima i kopčom, koje joj je nacrtao Richard Outcault, bile itekako vrijedne gledanja jer su se za samo desetak godina probile na modnu scenu i postale klasika. Tko se još uopće sjeća njezina brata?

Coco Chanel ih je furala davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća, noseći ih uz svoje ležerno elegantne kombinacije na plažama Normandije, bilo u jednoj ili dvije boje. Početkom tridesetih godina cipele Mary Jane dospjele su i na plesni podij jer su, zahvaljujući remenčićima, pružale dvije najvažnije stvari – chic izgled i 100% sigurnosti. No čini se da nitko za njima nije toliko poludio kao neozbiljna djeca cvijeća u šezdesetima jer su ih doslovno vraćale u djetinjstvo. Osim toga, odlično su pasale uz minice, u njima se moglo dobro ludovati, plesati, pozirati, trčati gradom, a tko im je bio bolje zaštitno lice od Twiggy koja je izgledala kao da je ispala iz dječjeg stripa.

Doživjeti stotu!

Stotinu godina poslije one su i dalje tu. Nose ih ikone stila kao što su Alexa Chung, Camille Charriere, Susie Bubble, vaša baka. Nema modnog dizajnera koji ih nije poslao na pistu – Chanel, Christian Dior, Miu Miu, Gucci, Moschino… Ok, cipele su u međuvremenu doživjele i transformacije pa ih se može naći u svim zamislivim oblicima – od oblih do špičastih, od casual stila do lakiranih s crvenim potplatom, pa čak i kao križanaca s koledžicama. Koji god model izabrali, znajte da je ovo savršeno vrijeme da izvedete svoje cipele Mary Jane van i da im nazdravite čašom šampanjca. Ako ništa drugo, zato što su se održale punih sto godina na sceni!

Pronašli smo devet modela cipela Mary Jane koje su tako lijepe da bi ovog trena slobodno mogle ušetati u kakav strip. Ljubitelji mode i crtači stripa, dobro otvorite oči…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

”FETIŠ je priča koja se maskira u objekt.” (R. J. Stoller)

Imajući u vidu brzinu tempa koji nam život diktira, kao i FOMO filozofiju zbog koje rijetko i teška srca propuštamo najrazličitije prilike – iz Avon kompanije za njegu ljepote stiže nam make-up kolekcija čije ime nagovještava moćno iskustvo ispred ogledala. ULTRA COLOUR kolekcija bogata najkvalitetnijim sastojcima za šminku, kao i paletama boja s ultra postojanim pigmentima uz koje stvaramo magiju na licu i noktima.

Jeste li znali da se proces autofagije (pametno recikliranje i neka vrsta samozacjeljivanja) počinje odvijati tek nakon 13. sata gladovanja?

7 ključnih pitanja i 3 poklon paketa

Ono što Norijada već desetljećima predstavlja srednjoškolcima, to su prvi sunčani dani svima nama. No, prije nego što istrčimo u susret ljetu i pobacamo u jednom potezu svu odjeću sa sebe, dobro se podsjetiti važnih lekcija o pametnom izlaganju suncu. I, znate li što su sunčane terase i u kakvoj su vezi sunce i sladoled od čokolade u kojem upravo uživate?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.